Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. На честь 90-річчя Калиновського чуда у єпархії відбулась Хресна хода

4 липня тисячі людей вирушили разом зі своїми архіпастирями і пастирями у 25-кілометровий шлях від Свято-Воскресенського храму у Вінниці до каплиці з хрестом, яка стоїть у Калинівці, на місці, де 90 років тому солдат прострілив Розп’яття, з якого потекла людська кров.
Десятки тисяч людей збиралися тоді до Калинівського хреста. Багато з тих, хто свідчили про чудо, дорого заплатили за це: хто свободою, а хто утисками від влади і насмішками від безбожників. Нарешті, не витримавши постійного потоку людей, які йшли приклонитися перед чудотворним хрестом, влада дала розпорядження знищити цей хрест. Це сталося наприкінці жовтня 1923 року.
Спроби відновити хрест на тому місці у ХХ столітті робилися тричі. У 30-х та 60-х роках вони були невдалими, а у 1992 році шестиметровий Калинівський хрест, який є копією того, що стояв тут у 1923 році,вже зайняв своє місце. Тоді ж відродилася в народі і пам’ять про Калинівське чудо і стали знову відбуватися хресні ходи.
Найбільші з них проходили у 2003 році, на чолі з митрополитом Макарієм, та у 2008 на чолі з тоді ще архієпископом Симеоном. Цьогорічну ювілейну хресну ходу, яка зібрала близько восьми тисяч учасників, очолили два архієреї: архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт і єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир. Також в ній взяли участь духовенство Вінницької, Могилів-Подільської, Тульчинської, Житомирської, Хмельницької та інших єпархій Української Православної Церкви.
Серед святинь, які несли священики та прочани під час цього хресного ходу, була чудотворна мироточива ікона Пресвятої Богородиці з с. Кіровка Калинівського району. Присутність подільських святинь піднімала дух прочан та допомагала подолати непростий 25-кілометровий шлях від Вінниці та Калинівки. Протягом дня до хресної ходи приєднувалися православні віруючі на чолі зі священиками тих сіл, через які пролягав маршрут. Також на половині шляху прочани зробили привал, де їх вже чекав обід, приготований сестрами Браїлівського монастиря.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон також приєднався до хресної ходи. Біля Калинівського Хреста архіпастирів та прочан зустрічали місцеві священики та віруючі. Богослужіння розпочалося після вітальних слів, які виголосили митрополит Симеон та представники влади. Зокрема, заступник голови Вінницької облдержадміністрації Спірідонова Любов Михайлівна, голова Калинівської райдержадміністрації Поліщук Василь Кіндратович, голова Калинівської районної ради Браніцький Юрій Олексійович та Калинівський міський голова Шамалюк Анатолій Васильович. Владика Симеон подякував усім хто пройшов хресною ходою аби прославити Господа нашого Іісуса Христа, а також подякував духовенству, представникам влади, міліції та державтоінспекції за допомогу в проведенні хресної ходи та за підтримку Православної Церкви з боку свіцької влади.
Перед початком всенічного бдіння було прочитане правило перед Причастям, що дало змогу багатьом вірянам під час літургії причаститися Святих Христових Таїн. Всенічне бдіння та літургію біля чудотворного Калинівського хреста очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Йому співслужили архієпископи: Білоцерківський і Богуславський Августин, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та багаточисленне духовенство вінницької та інших єпархій УПЦ.
По завершенні літургії був звершений молебень з прославленням Чесного Животворящого Хреста. Після цього митрополит Симеон звернувся до пастви з проповіддю. Архієпископ Августин також проголосив слова вдячності владиці Симеону, духовенству єпархії та прочанам, котрі взяли участь у хресній ході та богослужінні.
На завершення всі віруючі мали змогу вклонитися чудотворному Калинівському хресту.
Прес-служба Вінницької єпархії