Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Архієпископ Августин очолив першу військову православну експедицію «Шляхами Хрещення Київської Русі»

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира з 19 липня відбулося військове православне паломництво. Це спільний проект Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України й Синодального відділу у справах пастирської опіки пенітенціарної системи.

В аеропорту Афін делегацію зустрів головний військовий капелан Збройних сил Греції протоієрей Нікалос Гурдупис.
20 липня паломники відвідали місто Мегара. У Свято-Іл’їнському храмі, що на території місцевої парашутно-гелікоптерної військової частини, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин звершив Божественну літургію. Йому співслужили українські та грецькі військові священики. Цього дня християни Греції вшановували пам’ять святого пророка Божого Іллі. Після богослужіння представники Синодального військового відділу взяли участь у роботі круглого столу «Особливості душпастирської роботи в Збройних силах Греції».
Далі паломники відвідали стародавнє місто Коринф, де проповідував святий апостол Павло; побували в монастирі святого пророка Іоанна Предтечі: помолилися у головному соборі обителі та відвідали монастирський церковно-археологічний музей, у якому зберігається чимало раритетів. Паломників прийняла настоятельниця монастиря ігуменя Мокрина. Вона розповіла про складнощі, з якими довелося стикнутися сестрам, які відроджували тут чернече життя. Кожний паломник отримав у подарунок книжку про цю обитель.
Уранці, 21 липня українська делегація відвідала місто Зубері, на березі Евейської затоки. В Успенському храмі, що на території місцевого військового санаторію, архієпископ Августин звершив Літургію. Того ж дня паломники помолилися біля чесних мощей святої мучениці Філофеї Афінської та святителя Григорія, Патріарха Константинопольського.
22 липня вони відвідали Акрополь — побували біля руїн Партенона.
Далі, за програмою — храм святого апостола Павла, що на території Генерального Штабу Збройних сил Греції. Тут, з благословення Предстоятеля Еладської Православної Церкви, архієпископа Афінського і всієї Елади Ієронима, протоієрей Нікалос Гурдупис вручив архієпископу Августину ікону «Спаситель зі святими апостолами». Цей образ військова православна експедиція «Шляхами Хрещення Київської Русі», з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, має доставити у Володимирський собор Херсонесу (Севастополь). Потім паломників прийняв начальник Генерального штабу Збройних Сил Грецької республіки генерал Георгій Петкос.
Наостанок, архієпископ Августин відвідав офіс Департаменту Еладської Цекрви по роботі зі Збройними силами Греції.
Того ж дня делегація Синодального військового відділу УПЦ прибула до Константинополя (Туреччина).
23 липня військових паломників прийняв Святіший Патріарх Константинопольський Варфоломій I. Він розповів гостям про життя християн у столиці мусульманської країни, висловив щиру пошану Блаженнішому Митрополитові Володимиру та благословив делегацію на перехід з Грецькою Святинею Чорним морем зі Стамбулу до Севастополя. Гості отримали пам’ятні подарунки.
Потім паломники відвідали Георгіївський кафедральний собор, що знаходиться біля резиденції Вселенського Патріарха, а також храми Монгольської та Влахернської ікон Божої Матері. Далі за програмою — монастир Хора. Сьогодні тут — державний музейний комплекс. Богослужіння не звершуються. Таку назву Святиня отримала від того, що була побудована за межами міста, у XIV столітті. Освячений монастир на честь Спасителя, але більшість фресок, що знаходяться тут, зображують різні моменти життя Пресвятої Богородиці. Побували прочани і в храмі Святої Софії, в якому вже багато років, нажаль, теж не звершуються православні богослужіння.
24 липня делегація Синодального військового відділу УПЦ відвідала храм святої Ірини. Цікаво, що назва даної Святині перекладається, як «Храм Божественного спокою». Він побудований за часи імператора Костянтина Великого. До будівництва храму Святої Софії, ця церква вважалася патріаршою. Саме тут у 381 році проходив Другий Вселенський Собор.
Цього ж дня військова православна експедиція «Шляхами Хрещення Київської Русі» розділилася: одна частина екіпажу, на чолі з архієпископом Августином, відлетіла до АР Крим, а друга, на чолі з головою Синодального відділу з питань пастирської опіки пенітенціарної системи протоієреєм Віктором Яценком, зі Стамбула морем вирушила до Севастополя.
27 липня катамаран «Еден», з іконою Спасителя, що буда подарована українській делегації Еладською Православною Церквою, прибув до Графської пристані, де Святиню зустріли священнослужителі і віруючі півострова. Тут архієпископ Августин від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира урочисто вручив ікону святителя Миколая Командувачу Військово-Морських Сил України віце-адміралу Іл’їну Юрію Івановичу, яка була спеціально написана для військових моряків. Звідти ж, на чолі з архієпископом Августином, з благословення Високопреосвященнішого митрополита Симферопольського і Кримського Лазаря, розпочався шестикілометровий Хресний хід до Володимирського собору у Херсонесі за участю духовенства, військових моряків і морських піхотинців Військово-Морських Сил України та Чорноморського флоту Російської Федерації та парафіян храмів м. Севастополя з хоругвами, іконами та прапорами. Ікони Спасителя та святителя Миколая були розміщені для постійного перебування у цьому величному храмі. Потім архієпископ Августин у співслужінні настоятеля собору, благочинного Севастопольського округу протоієрея Сергія Халюти і сонму духовенства звершив всеношну.