Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. Виставка до 1025-річчя хрещення Русі

22 червня 2013 року у Компаніївському районному будинку культури відбулася виставка, присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі. Мабуть чи не вперше в Україні після проголошення її незалежності так велично відзначається ця подія. Не дивлячись на те, що музей в смт. Компаніївка ще не діє, та молодий директор музею П.Ващеня разом із новопризначеним начальником районного відділу культури М.Вовк організували цікаву виставку за сприяння настоятеля Компаніївського храму святої мучениці Вікторії протоієрея Євгенія Гуменюка та Компаніївської районної бібліотеки.

Відкрив виставку голова районної державної адміністрації Луценко В.О., який звернув увагу присутніх на те, що сьогодні необхідно повертати людей до віри, формувати розуміння місця і ролі релігії та релігійної думки в історії й сьогоденні. Голова райдержадміністрації зачитав вітального листа присутнім з визначним святом від президента України В. Ф. Януковича.

Директор Компаніївського краєзнавчого музею у своєму виступі наголосив на тому, що вивчаючи історію рідного краю побачив, наскільки наш народ сьогодні відійшов від церкви, від віри в Бога. Про це говорить той факт, що до Жовтневої революції 1917 року людей на території Компаніївського району проживало менше, але за архівними даними і церков, і прихожан у них налічувалося набагато більше, ніж зараз. Це ж саме підтвердив і о. Євгеній, який приніс копії архівних даних, за якими колишня Коротяцька церква нараховувала 900 прихожан, а зараз вона майже зруйнована. Приємно відзначити, що сьогодні відбудовою саме Коротяцької церкви опікується депутат обласної ради О.Чернявський, тож є надія, що прихожани цього історичного храму, який почав діяти у нашому районі навіть раніше, ніж Кіровоградський обласний кафедральний собор, скоро з радістю приведуть до відновленого храму свої х дітей та онуків.

Про історію хрещення Київської Русі князем Володимиром та цікаві факти, по’вязані з його вибором релігії для слов’ян розповів о.Євгеній, який представив на виставці не лише цінні екземпляри ікон з образами Богородиці із Спасителем, Андрія Первозванного, Іоанна Хрестителя та інших святих мучеників, а й цікаві екземпляри старовинних видань богослужбової літератури, Псалтиря, а також познайомив присутніх з примірниками сербської, болгарської та нашої Церков які написані однаковою церковно-словянською мовою. Цікаво, що в храмах цих країн та ще багатьох країн світу православна служба ведеться тією ж давньоруською мовою, яку ви можете почути і в нашій церкві.

Матеріал надано благочинним Компаніївського округу протоієреєм Євгенієм Гуменюком