Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.10.2011. КИЇВ. У день обрітення чесних мощей святителя Філарета (Амфітеатрова) Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у Свято-Пантелеімонівському монастирі столиці

23 жовтня, Церква молитовно згадує день обрітення чесних мощей святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського і Галицького (1994).
В цей день, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у соборному храмі Свято-Пантелеімонівського монастиря м. Києва (Феофанія).
Йому співслужили: вікарій Київської Митрополії єпископ Яготинський Серафим та священнослужителі монастиря.
У віці 58 років святитель Філарет був призначений митрополитом Київським і Галицьким. 20 років тривало його служіння на Київській кафедрі. За цей період часу з новою силою розкрилися чудові риси його як доброго пастиря і мудрого наставника, турботливого вихователя молоді, чуйного помічника бідним і сиротам і особливо старанного молитовника за всіх. Він займався благоустроєм Києво-Печерської Лаври. Значне місце у діяльності митрополита Філарета займали духовні навчальні заклади єпархії як з точки зору виховання в них гідних пастирів Церкви, так і з боку матеріального забезпечення вихованців. Відійшов до Господа 1857 року і був похований у Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври. Мощі святителя були знайдені в 1994 році і перенесені в Дальні Печери.