Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.10.2011. ВІННИЦЯ. Митрополит Симеон звершив чин освячення першого в Україні храму на честь Різдва Святителя Миколая

Єдиний поки що в Україні храм на честь Різдва Святителя Миколая Чудотворця знаходиться у Свято-Іоанно-Богословському чоловічому монастирі, що у с. Лемешівка Калинівського району Вінницької області. На початку минулого року настоятель обителі архімандрит Феодосій (Шклярук) отримав благословення на будівництво храму від владики Симеона. Трохи більше року знадобилося братії і прихожанам обителі для завершення будівництва.
9 жовтня, в день пам’яті небесного покровителя монастиря святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, митрополит Симеон звершив освячення нового храму.
На освяченні було надзвичайно багато людей. Помічник настоятеля архідиякон Марк (Барановський) розповів, що саме постійні прихожани були меценатами будівництва храму. Ніхто не давав надто великих грошових сум, але жертвували від щирого серця: і коштами, і будматеріалами, і власною працею. Головними ж будівельниками були самі монахи. Хоча їх усього дванадцять, але кожен має свій робочий талант у будівничій справі, тому справа робилася швидко, і храм був збудований за дуже короткий час.
Керував будівництвом храму настоятель архімандрит Феодосій. Кожен камінчик у будівлі був покладений з його благословення. «З благословенням нашого настоятеля кожна справа робиться легко і швидко» — розповідають насельники обителі. З благословенням і за участю о. Феодосіія були побудований не лише Свято-Миколаївський храм, а й малий Іоанно-Богословський храм, і храм на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських, були засновані невеличкі скити у селі, де займаються тваринництвом, птахівництвом, бджільництвом, огородництвом, а також вирощенням троянд. Є у Лемешівському монастирі свій притулок для престарілих. А любов отця настоятеля прихожани, які приїжджають до обителі звідусіль, відчувають на трапезі, якою гостинні монахи годують усіх паломників.
Тому недаремно, що після урочистої Божественної літургії, яку митрополит Симеон звершив одразу після освячення Престолу, владика вручив архімандриту Феодосію (Шкляруку) орден Української Православної Церкви святого князя Ярослава Мудрого. Владика побажав отцю настоятелю міцного здоров’я, а братії монастиря — сил для звершення їхніх духовних і тілесних подвигів, які вони звершуватимуть під покровительством святих угодників Божих, до числа яких відтепер додався Святитель Миколай – покровитель єдиного в Україні храму на честь його Різдва.
Прес-служба Вінницької єпархії