Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.02.2011. КИЇВ. Вийшла друком наукова праця заступника голови Синодального відділу у справах молоді

За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, Предстоятеля УПЦ, Видавничий відділ УПЦ випустив книгу заступника голови Синодального відділу у справах молоді, професора Ужгородської української богословської академії ім. свв. Кирила і Мефодія архімандрита Гавриїла (Кризини) “Паламізм та духовно-культурне відродження православної екумени” (216 с.).
Ця книга – дослідження впливу паламізму на духовно-культурне життя православних країн. Паламізм розглядається як метафізичне вчення про буття, Бога та людину, що дає можливість обґрунтування ісихазму як одного з методів святоотецької православної аскетики.
Автор за допомогою аналізу подвижницького чернечого і суспільного життя, пам’яток церковного мистецтва, письмових свідоцтв, в яких знайшла відображення богословська спадщина свт. Григорія Палами та його сподвижників-ісихастів, розкриває роль і значення паламізму в духовно-культурному відродженні православної екумени — країн, що традиційно входили в сферу релігійного і культурного впливу Візантійської імперії.
Проведене дослідження ісихазму і особи свт. Григорія Палами є особливо актуальним для сучасної філософської думки внаслідок глобальної антропологічної кризи – браку в сучасну епоху належної ясності у питанні про самовизначення людини, про сенс існування, унікальність особи та її призначення.
ДО РЕЧІ. Це вже третя наукова монографія архімандрита Гавриїла (Кризини), перші дві: “Православна Церква в Закарпатті (вік ХХ)” й “Твердиня Православ’я Закарпаття – Ізький Свято-Миколаївський чоловічий монастир”. Окрім цього він є автором житія прп. Алексія Карпаторуського, автором ідеї іконописної композиції Собору Карпаторуських святих та низки статей.