Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.01.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Напередодні Дня соборності України, Хмельниччина долучилася до рушникової доріжки єднання

Хмельницькі майстрині вишили рушник, який сьогодні, 20 січня, доповнив вишивану доріжку, що мандрує регіонами держави в рамках Всеукраїнського проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом».
В рамках акції рушникова доріжка була освячена в Свято-Покровському кафедральному соборі, де учасників проекту зустрів митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній та священнослужителі єпархії.
Митрополит, здійснивши чин освячення та вітаючи гостей, зауважив, що глибоко символічним є те, що рушникова доріжка відвідала Хмельниччину, яка розташована на умовному кордоні з Західною Україною, саме напередодні Дня соборності Держави. «…Маю надію, що ця акція сприятиме єднанню нашого народу, як і у далекому 1919-го році, проголошенням Акту Злуки Української Народної республіки і Західноукраїнської Народної республіки, об’єдналася наша Держава у єдине ціле… Отже події 1919 року є уроком для усіх нас. Бог дав нам шанс бути і сьогодні єдиним народом: людьми незалежними й щасливими у своїй власній державі. Ми не маємо права перед історією цим знехтувати, адже наші люди, які на сьогоднішній день працюють по усьому світові, варті щасливішого життя у власній країні!» — зазначив у вітальному слові Митрополит Антоній.
«Ми хочемо створити всеукраїнську вишивану доріжку, яка складатиметься із рушників тих регіонів країни, де вона перебуватиме. Перший вишили у місті Святогірську на Донеччині. Святині вже побували у Луганській, Вінницькій, Харківській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій областях і сьогодні проект прибув до Хмельницького. Всеукраїнська «Рушникова доріжка» стане підтвердженням того, що незалежно від географічного розміщення ми всі є одним народом», – зауважила Світлана Кучеренко – керівник проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом», у своєму інтерв’ю прес-службі Хмельницької єпархії.
Разом із рушниковою доріжкою у цей день Свято-Покровський кафедральний собор відвідала свято гірська Ікона Пресвятої Богородиці, до якої змогли приклонитися прихожани собору та гості міста.
Створення доріжки завершать 24 серпня 2011 р. в Києві, приєднавши до неї під час концерту на майдані Незалежності останній рушник від столиці та освятивши у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Організатори сподіваються, що до кінця шляху символ досягне рекордних 50 метрів в довжину.
Друга частина акції розпочнеться 29 серпня 2011 р. під назвою «Україна – Європи краплина». За цей період рушникова доріжка, супроводжувана Святогірською іконою Божої Матері та вітчизняними фольклорними колективами, має побувати у різних країнах світу.
Завершиться акція у червні 2012 р. на урочистому відкритті світового чемпіонату «Євро-2012». Рушникова доріжка вітатиме українську та європейську спільноти.