Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.05.2010. ЛУЦЬК. Хор кафедрального храму міста «Волинські Дзвони» взяв участь у міжнародному фестивалі у Польщі

12 травня вирушив до Польщі хор храму «Всіх Святих землі Волинської» — «Волинські Дзвони», під керівництвом Марії Вислоцької, для участі у міжнародному фестивалі церковної музики, що проходив у місті Гайновка. Програма була дуже насиченою, і цікавою. Першою зупинкою був храм Івана Богослова, що в Холмі. В цьому храмі колись був хрещений Михайло Грушевський. Ввечері, напередодні свята Вознесіння була відслужена святкова вечірня, після якої відбувся концерт. Звучали богослужбові піснеспіви . Після чого хор відправився до міста Бєльск Подляскій, де й розмістився на нічліг. Зранку на свято Вознесіння Господнє в Успенському храмі брали участь у богослужінні настоятель храму Всіх Святих землі Волинської прот. Володимир Яцишин, та клірик цього ж храму протод. Ігор Савієвський.
В цей день хор виступав у Гайновці, в храмі Пр. Трійці. У фестивалі приймали участь багато хорів з різних країн. Зокрема з Болгарії, Словачини, Румунії, Вірменії, Сербії, Білорусії,Греції, Росії та України. Виступали також колективи з самої Польщі. Лунали церковні піснеспіви на різних мовах, що підкреслювало єднання та духовну велич православних народів, які приїхали з багатьох куточків світу, щоб прославити Господа у своїх виступах.
14 травня у п’ятницю, хор тепло зустрічали мешканці будинку престарілих, та школа розумово відсталих дітей. В цьому будинку особливе лікування – музикотерапія, лікування музикою. Отже «Волинські Дзвони», провели там перший свій лікувальний захід. Також в цей день відвідали заповідник Біловежської Пущі –«Резерват Зубрів», в якому утримують зубрів та інших диких тварин, котрі населяють тамтешні ліси.
Пізніше відбувся виступ в Ягельському кар’єрі. Оброблений природній ландшафт нагадує древній амфітеатр. Весь освітлений над яким височіє православний хрест, прийняв усіх охочих,хто брав участь у фестивалі.
15 травня було оголошено результати конкурсу, у якому третє місце здобув хор з м. Луцька « Волинські Дзвони». Після чого відбувся гала-концерт, на якому були присутні такі поважні делегати, як: Броніс Комаровський, тимчасово виконуючий обов’язки президента, Ярослав Качінський, брат покійного президента, Тімошевіч, та інші. На чолі духовенства був присутній блаженнійший Сава, митрополит Варшавський і всієї Польщі. Йшла пряма трансляція по трьох державних каналах.
Цього ж дня відвідали в Біловєжє храм Св. Миколая, котрий був збудований коштами імператора Олександра III. Особливість цього храму полягає в тому, що іконостас зроблений з китайської порцеляни. В цьому храмі хор приймав участь у вечірньому недільному богослужінні. Після служби був ще один концерт недалеко від храму,в природничо-лісному музеї.
16 травня у воскресний день, хор «Волинські Дзвони» брав участь у богослужінні яку очолював єпископ Супральський Григорій. В кінці літургії владика подякував лучанам за молитву, та зазначив, що важко тепер в Україні через розкол. Але попри все це, ми будемо молитися і просити в Бога милості для укріплення людей у вірі та навернення заблудших в лоно церки.
Після чого хресним ходом усі пішли до могили архієпископа Гайновського Мирона, котрий загинув у авіакатастрофі біля Смоленська. Там була відслужена заупокійна літія.
На завершення усіх почастували монастирським обідом, та провели екскурсію у музеї ікон. Цей музей знаходиться на території монастиря у якому налічується більш як тисячу ікон з Польщі , Білорусії, Росії та України. Цікавим є інтер’єр древніх римських катакомб, в яких молилися в перших віках християни, а також фрески тутешнього древнього храму, котрого зруйнували німці у роки війни.
Прекрасним співом, та многоліттям була завершена місія «Волинських Дзвонів» у храмі Макавейських мучеників, що біля м. Гайновки, котрі своєю майстерністю та нелегкою працею показали духовність та красу у співі, котрі так необхідні кожній людині яка приходить у храм для бесіди з Богом.