Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

В Священном Синоде УПЦ

24.11.2009. КИЕВ. Состоялось очередное заседания Священного Синода УПЦ
Под председательством Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира в резиденции Предстоятеля в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре прошло заседание Священного Синода Украинской Православной Церкви.

Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 24 листопада 2009 року

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про те, що 15 листопада 2009 року на 96-му році життя почив у Бозі Предстоятель Сербської Православної Церкви Його Святість, Святіший Павел, Патріарх Сербський, Митрополит Белградо-Карловацький.
Ухвалили:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Висловити щирі співчуття Священному Синоду, єпископату, духовенству та всім вірним чадам Сербської Православної Церкви у зв’язку із смертю Святішого Патріарха Павла.
3. Піднести молитви Богу, Владиці неба і землі, за спокій душі новопреставленого Святішого Патріарха Павла.

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про завершення першої частини Всеукраїнської хресної ходи із Почаївською іконою Божої Матері та про привезення ікони до Москви в період з 4 по 15 листопада 2009 року.
Ухвалили:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Піднести подячні молитви Всемилостивому Богу та Його Пречистій Матері за успішне завершення першої частини Всеукраїнської хресної ходи із Почаївською іконою Божої Матері;
3. Позитивно відзначити ініціативи щодо привезення Почаївської ікони Божої Матері в Москву;
4. Скласти подяку Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу за достойну організацію перебування Почаївської ікони Божої Матері;
5. Скласти подяку за достойну організацію перебування святині Преосвященним УПЦ, які приймали Хресну ходу у своїх єпархіях.

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, щодо привезення в Україну ікони Божої Матері «Знамення» Курської-Корінної.
Довідка: Його Блаженство Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звернувся до Першоієрарха Руської Православної Церкви Закордоном Високопреосвященнішого Іларіона, митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського, з проханням благословити привезення в Україну чудотворної ікони Божої Матері «Знамення» Курська-Корінна.
15 листопада 2009 року на ім’я Предстоятеля УПЦ надійшов лист за підписом Першоієрарха Руської Православної Церкви Закордоном Високопреосвященнішого Іларіона, митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського, з інформацією про згоду на привезення в Україну ікони Божої Матері «Знамення» Курська-Корінна.

Ухвалили:
1. Інформацію прийняти до відома.
2. Піднести молитви Пречистій Діві Марії за Її милість до нашої Святої Церкви, явлену в можливості привезення в Україну ікони Божої Матері «Знамення» Курська-Корінна.
3. Для організації привезення в Україну ікони Божої Матері «Знамення» Курська-Корінна створити робочу групу. Відповідальним призначити Голову служби протоколу Київської Митрополії УПЦ протоієрея Валерія Кравця.

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про запровадження ордена Української Православної Церкви «Відзнака Предстоятеля Української Православної Церкви».
Ухвалили:
1. Благословити запровадження ордена Української Православної Церкви «Відзнака Предстоятеля Української Православної Церкви»;
2. Затвердити представлений ескіз ордена Української Православної Церкви «Відзнака Предстоятеля Української Православної Церкви».

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про запровадження ордена Української Православної Церкви Святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського.
Ухвалили:
1. Благословити запровадження ордена Української Православної Церкви Святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського;
2. Затвердити представлений ескіз ордена Української Православної Церкви Святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського.

Мали міркування щодо створення Синодального відділу в справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді.
Ухвалили:
1. Благословити створення Синодального відділу в справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді;
2. Головою Синодального відділу в справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді призначити Преосвященного Іосифа, єпископа Запорізького і Мелітопольського.

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, щодо відкриття Церковного-історичного товариства імені преподобного Нестора Літописця.
Ухвалили: Благословити відкриття Церковного-історичного товариства імені преподобного Нестора Літописця.

Мали міркування щодо призначення повноважного представника Української Православної Церкви у Верховній Раді України.
Ухвалили: затвердити повноважним представником Української Православної Церкви у Верховній Раді України Преосвященного Августина, архієпископа Львівського і Галицького.

Слухали рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ, про причислення до лику місцевошанованих святих Київської єпархії засновниці Свято-Покровського жіночого монастиря м. Києва подвижниці благочестя інокині Анастасії (Великої княгині Олександри Петрівни Романової) (+13/26 квітня 1900 р.).
Розглянувши житіє, труди, подвиги, чудеса та враховуючи народне шанування подвижниці благочестя інокині Анастасії (Романової),
Ухвалили:
1. Благословити місцеве прославлення та шанування інокині Анастасії (Великої княгині Олександри Петрівни Романової).
2. Затвердити іконописне зображення святої.
3. Затвердити представлені проекти тропаря і кондака святої преподобної Анастасії Київської.
4. Останки святої преподобної Анастасії Київської вважати святими мощами.
5. Пам’ять святої преподобної Анастасії звершувати в четвер Світлої седмиці та в день обрітення її мощей – 20 жовтня/2 листопада.
6. Піднести подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нову молитовницю за нашу Святу Церкву та наш народ.

Слухали рапорт Преосвященного Антонія, митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського, про затвердження настоятелькою жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» с. Заливайки Волочиського району Хмельницької області монахині Іоасафи (Ваврийчук) з возложенням наперсного хреста за посадою.
Ухвалили: Затвердити монахиню Іоасафу (Ваврийчук) настоятелькою жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» с. Заливайки Волочиського району Хмельницької області з возложенням наперсного хреста за посадою.

Слухали інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про відкриття жіночого монастиря на честь святої преподобної Анастасії Київської в с. Ковалівка Васильківського району Київської області та про призначення настоятелькою монастиря монахині Єлени (Гуцол) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.
Ухвалили:
1. Благословити відкриття жіночого монастиря на честь святої преподобної Анастасії Київської в с. Ковалівка Васильківського району Київської області;
2. Настоятелькою жіночого монастиря на честь святої преподобної Анастасії Київської в с. Ковалівка Васильківського району Київської області затвердити монахиню Єлену (Гуцол) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Слухали рапорт Преосвященного Лазаря, митрополита Сімферопольського і Кримського, про відкриття чоловічого монастиря на честь святого апостола і євангеліста Луки в с. Лаки Бахчисарайського району АР Крим та про затвердження намісником монастиря ієромонаха Каліника (Чернишова).
Ухвалили:
1. Благословити відкриття чоловічого монастиря на честь святого апостола і євангеліста Луки в с. Лаки Бахчисарайського району АР Крим;
2. Затвердити ієромонаха Каліника (Чернишова) намісником чоловічого монастиря на честь святого апостола і євангеліста Луки в с. Лаки Бахчисарайського району АР Крим.

Слухали рапорт Преосвященного Лазаря, митрополита Сімферопольського і Кримського, про відкриття жіночого монастиря на честь Корсунської ікони Божої Матері в Балаклавському районі м. Севастополя (масив «Сапун-Гора», СТ «Імпульс») та про затвердження настоятелькою монастиря монахині Леоніли (Раннєвої).
Ухвалили:
1. Благословити відкриття жіночого монастиря на честь Корсунської ікони Божої Матері в Балаклавському районі м. Севастополя (масив «Сапун-Гора», СТ «Імпульс»);
2. Затвердити монахиню Леонілу (Раннєву) настоятелькою жіночого монастиря на честь Корсунської ікони Божої Матері в Балаклавському районі м. Севастополя (масив «Сапун-Гора», СТ «Імпульс»).

Слухали рапорт Преосвященного Симеона, архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського, про відкриття Спасо-Преображенського чоловічого монастиря в c. Галайківці Мурованокуриловецького району Вінницької області та про затвердження намісником монастиря ієромонаха Феодосія (Худика).
Ухвалили:
1. Благословити відкриття Спасо-Преображенського чоловічого монастиря в c. Галайківці Мурованокуриловецького району Вінницької області;
2. Затвердити ієромонаха Феодосія (Худика) намісником Спасо-Преображенського чоловічого монастиря в c. Галайківці Мурованокуриловецького району Вінницької області.

Слухали рапорт Преосвященного Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського, про відкриття жіночого монастиря на честь преподобного Афанасія Афонського в с. Стальнівці Новоселицького району Чернівецької області.
Ухвалили: благословити відкриття жіночого монастиря на честь преподобного Афанасія Афонського в с. Стальнівці Новоселицького району Чернівецької області.

Слухали інформацію Керуючого справами УПЦ Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, про засідання робочих груп по підготовці до діалогу між УПЦ та УПЦ КП.

Довідка: Згідно рішення Священного Синоду Української Православної Церкви від 9 вересня 2009 р. (Журнал №45) 2 жовтня цього року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулось перше засідання робочих груп по підготовці до діалогу між УПЦ та УПЦ КП.
Після молебню в домовому храмі Предстоятеля УПЦ члени групи від Української Православної Церкви отримали благословення Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира на початок роботи.
Результатом роботи обох груп стало підписання протоколу засідання, в якому відмічено як позитивний факт створення робочих груп з підготовки діалогу, метою якого є подолання розділення українського православ’я. Текст протоколу був надрукований у Православній газеті та розміщений на інтернет-сайті УПЦ. Протоколи були підписані в чотирьох екземплярах головами обох робочих груп.
У зв’язку з тим, що подібна зустріч була неоднозначно оцінена і сприйнята в середовищі Української Православної Церкви, Преосвященний Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський, Керуючий справами УПЦ, оприлюднив Заяву, в якій викладена позиція Української Православної Церкви стосовно можливості діалогу та збереження теперішнього статусу Української Православної Церкви.

Ухвалили:
1. Інформацію прийняти до відома;
2. Вважати за необхідне продовження пошуку шляхів приєднання до Матері-Церкви тих, хто на даний час знаходиться поза духовно-канонічним спілкуванням з нею.
3. Підтвердити позицію Української Православної Церкви у майбутньому можливому діалозі, яка полягає в дотриманні всіма його учасниками непорушності канонічних норм устрою Церкви.
4. Констатувати категоричну недопустимість насильницьких спроб захоплення парафій УПЦ неканонічними церковними структурами.
5. Закликати паству УПЦ до посиленої молитви за єдність Православної Церкви в Україні.
6. Прийняти відповідне Звернення до повноти Української Православної Церкви.

Слухали рапорт Преосвященного Іоанникія, митрополита Луганського і Алчевського, про призначення вікарного єпископа Луганської єпархії.
Ухвалили:
1. Єпископом Ровеньківським, вікарієм Луганської єпархії, призначити Преосвященного Володимира (Орачева), єпископа Кременчуцького і Лубенського, звільнивши його від управління Кременчуцькою єпархією;
2. Єпископом Кременчуцьким і Лубенським бути клірику Сєверодонецької єпархії архімандриту Тихону (Жилякову);
2. Наречення та хіротонію архімандрита Тихона (Жилякова) в єпископа Кременчуцького і Лубенського звершити в м. Києві.
Про що послати відповідні Укази.

Слухали рапорт Преосвященного Іринея, митрополита Дніпропетровського і Павлоградського, про призначення вікарного єпископа Дніпропетровської єпархії.
Ухвалили:
1. Єпископом Новомосковським, вікарієм Дніпропетровської єпархії, бути клірику Київської єпархії архімандриту Євлогію (Пацану);
2. Наречення та хіротонію архімандрита Євлогія (Пацана) в єпископа Новомосковського, вікарія Дніпропетровської єпархії, звершити в м. Києві. Про що послати відповідний указ.

Слухали рапорт Преосвященного Антонія, митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського, про позбавлення священного сану заштатного клірика Хмельницької єпархії ієромонаха Феодосія (Каплєєва).
На підставі поданого рапорту, правил Святих апостолів 18, 25; Неокесарійського Собору 1, Свт. Василія Великого 32, 70
Ухвалили: позбавити заштатного клірика Хмельницької єпархії ієромонаха Феодосія (Каплєєва) священного сану.

Слухали рапорт Преосвященного Антонія, митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського, про позбавлення священного сану заштатного клірика Хмельницької єпархії ієродиякона Лазаря (Кулика).
На підставі поданого рапорту, правил Святих апостолів 18, 25; Неокесарійського Собору 1, Свт. Василія Великого 32, 70
Ухвалили: позбавити заштатного клірика Хмельницької єпархії ієродиякона Лазаря (Кулика) священного сану.

Слухали рапорт Преосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріупольського, про затвердження Указу Керуючого Донецькою єпархією (№156 від 7 вересня 2009 року) про позбавлення священного сану клірика Донецької єпархії протодиякона Володимира Коскіна за ухилення в розкол.
Ухвалили: затвердити Указ Керуючого Донецькою єпархією (№156 від 7 вересня 2009 року) про позбавлення священного сану клірика Донецької єпархії протодиякона Володимира Коскіна.

† Володимир, Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

Члени Священного Синоду:
† Никодим, митрополит Харківський і Богодухівський
† Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський
† Іоанникій, митрополит Луганський і Алчевський
† Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський
† Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський
† Сергій, архієпископ Тернопільський і Кременецький
† Пантелеімон, архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський
† Єфрем, архієпископ Криворізький і Нікопольський
† Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський, керуючий справами УПЦ