Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.05.2009. ВІННИЦЯ. В Інституті післядипломної освіти відбулась конференція «Теоретичні та практичні засади викладання основ православної культури і етики в умовах сучасної освіти»

На базі Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників відбулася сьома Всеукраїнська науково-практична педагогічна конференція «Теоретичні та практичні засади викладання основ православної культури і етики в умовах сучасної освіти»
Вчене зібрання почалося з молитви – тропар Пасці заспівали усі присутні у залі, після чого виступив з вітальним словом керуючий Вінницькою єпархією – Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. В своєму слові владика зазначивши необхідність докладання максимальних зусиль для втілення викладання предмету «Основи християнської культури» у середніх школах, не зважаючи на перешкоди зі сторони законодавства, владних структур та певних прошарків суспільства, що дасть позитивний результат лише за умови високого морального рівня самих вчителів.
Далі мав слово благочинний храмів м. Вінниці – протоієрей Миколай Давидовський, який подякував викладачам, присутнім у залі, за активне втілення у педагогічну практику християнської компоненти, не дивлячись на чисельні перепони. Потім доповідач поділився авторськими розробками стосовно методик, які використовуються у роботі православного дитячого садка, який діє вже три роки при Хресто-Воздвиженському храмі м. Вінниці (на даний час у ньому виховується 56 дошкільнят, є 4 групи дітей), а також побажав усім створювати на місцях подібні заклади, не зважаючи на видимі перепони і недоброзичливість окремих структур.
Після отця Миколая виступив насельник Свято-Успенської Почаївської Лаври – ігумен Лавр (Тихий), розповівши про важливість духовної опіки дітей духівниками як у великих монастирях, так і на місцях, а також поділившись з присутніми власним досвідом пастирської роботи з дітьми і молоддю.
Далі виступив доцент Вінницького педагогічного університету ім. Коцюбинського – В.М.Сініцин з доповіддю «Православ’я як смисл і виправдання вітчизняної культури» у якій дав культурологічне обґрунтування сучасним суспільним процесам, підкресливши необхідність Воскресіння вітчизняної культури і освіти, і розповів про роботу Вінницької приватної школи «Аїст», у якій вже 10 років день починається з молитви, а також у навчальний процес введена православна компонента: «Школа діє лише силою дитячої молитви – це точно!» – зазначив доповідач. З доповіді усі дізналися, також, про важливі вчені зібрання, які нещодавно відбулися на Україні і про основні їх ідеї. Далі було підкреслено, що, згідно з вченням отців церкви, людині дається розум лише тоді, коли вона звільняється від пристрастей, що можливо лише за умови зміни людини, які відбуваються силою Церковних Таїнств.
Секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк, виступив з доповіддю «Інтеграція православної педагогіки у ВНЗ та Недільні школи на прикладі Хмельницької єпархії», у якій поділився досвідом роботи кафедри теології ХІ МАУП, а також методичними розробками Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору м.Хмельницького.
Після нього була проведена презентація нових видань праць свящ. Ю. Сицинського науковим співробітником Білоцерківського університету.
Далі виступила І.М.Мацієнко – доцент Вінницького інституту післядипломної освіти вчителів з доповіддю «Нормативне та методичне забезпечення викладання предметів морально-етичного циклу», у якій доповідач підкреслила, що законодавство не заперечує викладання у середній школі «Основ християнської культури»: для цього досить заяв батьків на ім’я директора школи, існує методичне забезпечення початкової і середньої шкіл, рекомендоване міністерством освіти і науки … доповідач також оприлюднила статистику – більше 6-ти тисяч учнів на Вінниччині вивчають «Християнську етику в Українській культурі», не дивлячись на велику цифру – це лише 7% учнів. «Ініціатива викладання у школах цього предмету сьогодні йде не від влади, а «знизу» – ініціативою викладачів. Тож, потрібно бути активними…» – зазначила І. Мацієнко.
Загальна кількість учасників конференції була більшою 150 чоловік. Подальші доповіді були спрямовані на обговорення проблем і сприяння створенню умов для запровадження основ православної культури і етики у навчальні заклади різних рівнів.
Результатом роботи вченого зібрання став активний обмін досвідом учасників конференції щодо викладання, а також створення програм і підручників з православної культури і етики. Доброзичлива атмосфера створювала сприятливі умови для спілкування і плідної праці протягом усього часу, який тривала конференція.

Прес-служба Хмельницької єпархії