Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.05.2009. СІМФЕРОПОЛЬ. Президент видав Указ готуватися до роковин депортації кримських татар та вирішити питання щодо виділення ділянки для будівництва Соборної мечеті

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 281/2009 “Про заходи у зв`язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою”. Текст документа 30 квітня оприлюднила прес-служба Президента України. Згідно з Указом, Кабінету міністрів України доручено забезпечити розроблення за участю громадськості та затвердити в десятиденний термін план заходів у зв’язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою.
Заходами пропонується передбачити проведення у місті Сімферополі вечора-реквієму; проведення тематичної наукової конференції, активізацію наукових досліджень із тематики депортацій з України осіб за національною ознакою; проведення у навчальних закладах, закладах культури заходів на вшанування пам`яті жертв депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Планується також організувати у містах Києві та Сімферополі, інших населених пунктах України тематичних документальних, художніх та фотовиставок, а також створити документальний фільм про події, пов`язані з депортацією з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Передбачено також видання, перевидання українською, російською та кримськотатарською мовами та розповсюдження наукових, науково-популярних, художньо-публіцистичних праць, збірок документів та матеріалів на тему депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, Севастопольській міській державній адміністрації доручено забезпечити проведення у містах Сімферополі та Севастополі зібрань громадськості у зв`язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Окрім того, Раді міністрів АРК доручено сприяти вирішенню Сімферопольською міською радою в установленому порядку питання щодо виділення земельної ділянки для будівництва у М.Сімферополі Соборної мечеті. Міністерству закордонних справ України доручено провести необхідну роботу з інформування світової спільноти про депортацію з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою. Комітету телебачення та радіомовлення України доручено забезпечити висвітлення заходів, пов’язаних з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою, організувати цикли тематичних радіо- та телепередач, виступів у засобах масової інформації свідків трагедії, осіб, що зазнали депортації.

www.president.gov.ua