Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.12.2008. КИЇВ. Віктор Ющенко подякував УПЦ за турботу про наших співвітчизників на чужині

15 грудня делегація УПЦ мала зустріч з українцями, які зібралися до базиліки Святої Діви Ангелів та мучеників в Римі.Під час цих зустрічей православним українцям було передане звернення Президента України, підготовлене спеціально у зв’язку із візитом делегації Української Православної Церкви до Італії
Звернення Президента України Віктора Ющенка до української громади в Італії
Дорога українська громадо!
У різні періоди нашої історії з різних причин українці були змушені шукати кращої долі на чужині. На жаль, глибока економічна криза, в яку Україна потрапила в 90-ті роки минулого століття, спричинила нову хвилю трудової еміграції. Сьогодні кілька мільйонів українців працюють за кордоном, десятки тисяч з них знайшли притулок в Італії.
У жовтні цього року я мав честь зустрітися з представниками вашої громади. Мене глибоко зворушило те, що вдалині від України ви ревно плекаєте рідну мову, культуру й традиції. Я був вражений тим, як українці зуміли організувати в Італії своє національне життя. Ви встановили тісні зв’язки з Батьківщиною, відкрили для своїх дітей школи, налагодили випуск власної преси.
Величезну роль у згуртуванні українців, їх духовному єднанні відіграє релігійне життя. Сьогодні в Італії православні громади стали важливими осередками українства. Для багатьох храм є тим місцем, де можна відпочити душею, побачитися й поспілкуватися з земляками, знайти розуміння й підтримку в скрутну хвилину. Я вдячній Українській Православній Церкві за повсякчасну турботу про наших співвітчизників на чужині.
Хочу запевнити, що для мене як Президента України піклування про закордонних українців є одним із незаперечних пріоритетів. Держава й надалі посилюватиме допомогу українським громадам у світі, робитиме все для того, щоб кожен, хто виїхав на заробітки, мав змогу якнайшвидше повернутися додому.
Від щирого серця бажаю вам міцного здоров’я, щастя, успіхів і благополуччя.
Президент України Віктор Ющенко