Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.12.2008. КИЇВ. Управляючий справами УПЦ архієпископ Митрофан: «Патріарх Алексій – це людина-епоха в житті Церкви»

У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбувся брифінг за участю Управляючого справами Української Православної Церкви архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана та представників вітчизняних ЗМІ. На початку брифінгу він відвітив, що вся повнота Української Православної Церкви сумує з приводу кончини Святішого Патріарха Алексія, який був цілою епохою в житті Православної Церкви.
Управляючий справами сказав, що згідно «Уставу про управління Руської Православної Церкви» в період, коли Патріарх Московський не може виконувати своїх обов’язків, на його місце обирається Місцеблюститель Патріаршого Престолу, спосіб обрання і сам процес якого визначається і проходить під час засідання Священного Синоду РПЦ. Тому виходячи з цього цілком ймовірно, що Місцеблюстителем може бути обрано Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. На питання можливої активізації розкольницьких угруповувань, зокрема «УПЦ-КП», зміни відношення до них архієпископ Білоцерківський і Богуславський відмітив: «Ніяких суттєвих змін у ситуації, яка склалася в церковному житті України, в тому числі і у відношенні до УПЦ-КП не відбудеться. Хто б не був обраний Патріархом, це буде людина з великим авторитетом, яка буде продовжувати вести ту канонічну лінію, котра проводиться Православною Церквою зараз. Крім того, нагадаю, влітку у резиденції Предстоятеля УПЦ відбулась зустріч Патріархів Московського Алексія і Константинопольського Варфоломія, під час якої було досягнуто домовленості, що ні одна із сторін на одинці не буде робити якихось дій відносно подолання розколу на Україні. Тому наступник покійного Патріарха Алексія також буде продовжувати цю лінію. Необхідно відмітити, що святкування 1020-річчя Хрещення Русі показало, що на Україні існує єдина канонічна Українська Православна Церква. Крім цього Патріарх Алексій не був противником діалогу з розкольниками, а завжди стояв на принципах канонічного вирішення цього питання».
Владика також відмітив, що у зв’язку зі смертю Предстоятеля РПЦ Блаженніший Митрополит Володимир терміново повертається до України і сьогодні під час наради буде вирішено яким чином Українська Православна Церква буде проводити дні жалоби по Патріархові Московському і всієї Русі Алексію.

Анатолій Чорногор