Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.10.2008. ЄРУСАЛИМ. «Пересопницьке Євангеліє» презентовано на Олександрівському подвор’ї Імператорського палестинського православного товариства

У неділю, 28 вересня, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у рамках паломницького візиту на Святу Землю очолив презентацію Пересопницького Євангелія на Олександрівському подвор’ї Імператорського палестинського православного товариства.
На церемонії презентації були присутні голова товариства граф М. О. Воронцов, Надзвичайний і Повноважний Посол України в державі Ізраїль І. В. Тимофєєв з дружиною та співробітниками українського диппредставництва, архієреї та численні паломники з Української Православної Церкви.
Вітаючи Блаженнішого Митрополита Володимира, голова Товариства граф М. О. Воронцов розповів про давні дружні стосунки з Предстоятелем УПЦ, про участь Імператорського товариства в урочистостях з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі. На завершення свого виступу він передав у дарунок Українській Православній Церкві частину скатертини, якою під час похорону в місті Алапаєвську було покрите тіло засновниці Олександрівського подвор’я преподобномучениці великої княгині Єлизавети Федорівни.
Подякувавши за святиню, Блаженніший Митрополит Володимир розповів про історію створення Пересопницького Євангелія та про шлях його факсимільного видання. Його Блаженство особливо підкреслив надчасове значення Євангелія й зазначив: «Ми хотіли б, щоб і в цьому святому місці було Євангеліє, виготовлене в Україні». Після цього Блаженніший Митрополит Володимир передав у дарунок Олександрівському подвор’ю один примірник Євангелія. Прийнявши святиню, голова Товариства граф М. О. Воронцов сказав, що «всі ті, хто творили це Євангеліє, всі вони мріяли побувати в Святій Землі; цим трудом вони залишаться тут, біля порогу Судних Воріт, де розташоване наше Подвор’я. Таким чином сьогодні їхня мрія збулася».
Від імені Української держави виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України в державі Ізраїль І. В. Тимофєєв, який зокрема зазначив: «Сьогодні ця свята книга служить істинному об’єднанню православних України. У зв’язку з цим її значення для України та українського народу важко переоцінити». Посольство України в Ізраїлі також отримало в подарунок від Української Православної Церкви примірник Пересопницького Євангелія.
Зі словом виступила також настоятелька Свято-Михайлівського Одеського монастиря ігуменя Серафима (Шевчик), голова Синодального відділу «Церква і культура». Вона розповіла присутнім про традиції українського паломництва, починаючи з першого відомого паломника землі Руської, уродженця Чернігівщини ― ігумена Даниїла, який залишив лампаду біля Гробу Господнього. «Православна Україна, ― сказала ігуменя Серафима, ― стійка у вірі, свідком чого став весь світ під час святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Українська Православна Церква володіє безцінним духовним багатством». Одним із проявів духовної спадщини є Пересопницьке Євангеліє.
На завершення заходу присутні переглянули презентаційну стрічку «Пересопницьке Євангеліє».

orthodox.org.ua