Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.07.2008. КИЇВ. Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ зустрівся з членами грецької організації «Програма всесвітній еллінізм»

11 липня Києво-Печерську Лавру та Київську Митрополію Української Православної Церкви відвідали члени грецької організації «Програма всесвітнього еллінізму» на чолі з її головою паном Ставросом Панусопулосом.
Організація «Програма всесвітнього еллінізму» діє з благословення Патріарха Константинопольского Варфоломія та Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма. Мета її діяльності полягає в популяризації грецької культури та підтримці грецької діаспори у світі.
З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира грецьку делегацію прийняв голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун). У зустрічі також взяв участь проректор Київських духовних академії і семінарії ігумен Климент (Вечеря) та співробітник ВЗЦЗ УПЦ священик Миколай Данилевич.
Вітаючи гостей грецькою мовою, архімандрит Кирил зробив короткий екскурс в історію україно-грецьких зв’язків, згадав про таких знаних в Греції святих – вихідців з України, як святитель Кримський Лука (Войно-Ясенецький), праведний Іоанн Руський, що народився на Полтавщині, преподобний Паїсій Величковський. Отець Кирил також розповів гостям про підготовку до святкувань 1020-ліття хрещення Київської Русі, які відбудуться з 26 по 29 липня при участі представників від усіх Помісних Православних Церков.
Відповідаючи на грекомовне вітання архімандрита Кирила пан С. Панусопоулос висловив своє задоволення тим, що «ми можемо говорити однією мовою». Оскільки наразі Україна переживає перехідний етап у своїй історії, то на думку гостя, «саме Українська Православна Церква повинна зіграти ініціативну і вирішальну роль в подальшому розвитку та розбудові України».
На завершення зустрічі пан С. Панусопулос передав у дар бібліотеці Київської духовної академії декілька грекомовних видань на тему грецької історії і культури. На згадку про перебування в Києво-Печерській Лаврі архімандрит Кирил подарував гостям ілюстровані книги з історії Лаври та книгу «Предстоятель», що розповідає про життя та діяльність Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
orthodox.org.ua