Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.04.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ направив привітання Блаженнішому Саві, Митрополиту Варшавському і всієї Польщі з нагоди 70-річчя

В ньому говориться:
«Ваше Блаженство!
У день Вашого 70-ліття від імені всієї повноти Української Православної Церкви щиро вітаю Вас із визначною датою у Вашому житті.
З юних років Ви обрали шлях служіння Богу і Його Святій Церкві, бажаючи стати пастирем стада Христового. Пам’ятаючи настанову апостола Павла пастирям вникати у вчення Христове, щоб спасти себе і тих, які їх слухають (1 Тим. 4. 16), Ви доклали усіх зусиль, щоб отримати якісну богословську освіту як на Батьківщині, так і в інших відомих закладах православного світу. Прийнявши священний, а згодом і архієрейський сан, Ви поєднували архіпастирське служіння з викладацькою діяльністю. Мені приємно відзначити, що любов до богослов’я Ви зберегли на все життя, адже будучи Предстоятелем Церкви, Ви не залишаєте викладацької діяльності, виховуючи нове покоління священнослужителів. Промислом Божим Ви були поставлені пасти Церкву Господа і Бога (Діян. 20, 28) на благословенній польській землі. Сьогодні без перебільшення можу сказати, що з Вашим обранням на Предстоятельське служіння в історії Польської Православної Церкви відкрилася нова сторінка. За роки Вашого Предстоятельства став більш чутним голос Православної Церкви в польському суспільстві. Під Вашим проводом Польська Церква успішно звершує своє служіння в середовищі молоді та у Збройних силах.
Ваше особисте свято Ви зустрічаєте як Предстоятель Польської Православної Церкви, яка тісно пов’язана з Православною Церквою в Україні. Нам приємно відмітити, що значна частина віруючих Польської Церкви є етнічними українцями, які в Вашому лиці знаходять отця і пастиря, за яким вони йдуть, бо знають його голос (Ін. 10, 4).
Мені також приємно свідчити про традиційно теплі стосунки між нашими Церквами, в чому ми мали можливість ще раз переконатися під час недавнього візиту до Варшави.
Ваше Блаженство!
Ще раз вітаючи Вас з 70-літтям, бажаю Вам всезміцнюючої Божої допомоги у нелегкому Предстоятельському служінні, міцного здоров’я, духовної радості, зміцнення та примноження богохранимої пастви во славу Святого Православ’я.
Многії і благії Вам літа!
З братньою любов’ю во Христі,
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»