Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.08.2007. КИЇВ. Розпочалася презентація ІІ етапу однойменного соціального проекту «Велике серце маленького життя»

Програма соціологізації сиріт-підлітків ініційована Групою компаній «Фокстрот», Благодійним фондом «Крона» групи компаній «Ніко» та Місією соціальної допомоги дітям УПЦ.
Історія соціального проекту «Велике серце маленького життя» сягає 2006 року — Року захисту прав дітей, коли Група компаній «ФОКСТРОТ» та Місія соціальної допомоги дітям УПЦ взялися опікуватися проблемами талановитих сиріт. У 2006 році проект складався з 2-х частин, успішно реалізованих ініціаторами та їх партнерами. Зйомку першого за історію України повнометражного дитячого художнього фільму режисера Олександра Жовни «Маленьке життя» закінчено, нині триває монтаж. Порадував організаторів та учасників Всеукраїнський конкурс творчості вихованців дитячих будинків України на тему «Духовний початок: надії та мрії» (серед 13 тисяч дитячих образотворчих робіт та 5 тисяч літературних творів на тему «Духовний початок: надії та мрії» відібрано найкращі 100, автори яких відзначені грошовими рахунками та цінними подарунками).
20 липня 2007 року стартував ІІ-ий етап проекту «Велике серце маленького життя» — комплексна Програма соціальної адаптації підлітків-вихованців дитячих будинків на 2007 навчальний рік. Програму представили ініціатори благодійного проекту — керівники ГК «ФОКСТРОТ», УПЦ та Благодійного фонду «Крона» групи комапній НІКО, а також партнери — Міністерство освіти та науки України, Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту України. У співпраці держави, церкви та бізнесу народилася нова форма допомоги 16-17 річним вихованцям сиротинців у повноцінній інтеграції у соціальне життя.
— Щорічно в інтернатах завершують навчання близько 1,5 тисячі дітей-сиріт, з них 20% випускників не можуть влаштуватися на роботу або продовжити навчання, 20% притягуються до кримінальної відповідальності, — під час прес-конференції наводила офіційну статистику голова правління Благодійного фонду «Крона» Олена Мацібох. — За цифрами стоять реальні долі дітей, розчарування, нездійсненні мрії, а за ними — нігілізм, зневіра, агресія. Адже далеко не у кожного є така бабуся, як у Катерини Носач, за розповідь про яку дівчина отримала минулого року титул переможця творчого конкурсу «Велике серце маленького життя» та увагу до себе з боку дорослих.
Ініціатори соціального проекту вирішили, що виходом із ситуації є створення служби соціального супроводу дітей-сиріт на порозі дорослого життя. Для цього ними було започатковано комплексну Програму адаптації сиріт. 1 серпня починається поширення інформації про програму в мережі шкіл та закладів для дітей-сиріт, проведення творчого анкетування серед підлітків 16-17 років, які виховуються у дитячих будинках України. Допомогу на цьому етапі нададуть державні відомства. Про це запевнили представники влади — заступник директора департаменту молодіжної політики Міністерства сім’ї молоді та спорту України Ельза Лещенко та завідувач сектора соціальної реабілітації Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти та науки України Лариса Тарасенко.
— Цим проектом ми створимо прецедент виходу із замкнутого кола, доповнивши підтримку держави психологічною допомогою фахівців у плануванні свого життя, медичним страхуванням, юридичною підтримкою та правозахистом молоді, — пояснив ініціативу створення Програми голова Ради засновників ГК «ФОКСТРОТ» Георгій Дігам. — І основним акцентом програми буде формування комунікаційних навичок, готовності брати на себе відповідальність за своє майбутнє й долати труднощі на шляху їх реалізації.
— Згідно з цілями розвитку тисячоліття, сформульованих організацією ЮНІСЕФ у 2006 р., завдання всіх продуктивних сил країни є об’єднання задля потреб знедолених та соціально-вразливих категорій дітей. Наше з вами завдання забезпечити дітям здоров’я, освіту, рівні можливості та захист. Даний проект нехай стане прикладом спільних дій бізнесу, церкви, державних та громадських організацій задля зміни становища дітей — вихованців сиротинців, — наголосив голова Правління концерну «НІКО» Андрій Валерійович Шелюг.
Під час презентації про свої враження від першого етапу проекту розказали діти-переможці минулорічного творчого конкурсу. На презентацію разом з волонтерами соціального центру «Черкаська перспектива», яким опікується черкаське представництво ГК «ФОКСТРОТ», приїхала Катерина Носач із Звенигородщини. Школу дівчина закінчила добре. Зараз Катя — абітурієнт Ватутінського медичного коледжу, мріє стати медсестрою, хоче допомагати людям. «За час після конкурсу у мене з’явилося життєве кредо: „Поспішаймо робити добро“. З’явилася впевненість в житті. Дуже було приємно відчути, що такі діти, як я, — сироти, потрібні не тільки рідним, а й зовсім чужим людям», — відповіла майбутня медсестра на питання журналістів. Крім черкаської випускниці на презентацію другого етапу проекту «Велике серце маленького життя» приїхали ще кілька лауреатів минулорічного конкурсу творчості — володарка Гран-Прі Іванна Рєпіна (випускниця Київського дитячого будинку «Малятко») та випускниця школи-інтернату м. Сніжне Донецької області Інна Васюкова.
— Творча робота Інни — вишиванка «Ісус з ангелом» увійшла до числа переможців першого етапу соціального проекту «Велике серце маленького життя», — розповіла журналістам заступник директора недержавного соціального центра «Перспектива-Калинівка» Юлія Кириченко, яка привозила учасницю у грудні 2006 року на нагородження до музею народної творчості Києво-Печерської Лаври. — За цей навчальний рік Інна отримала 6 грамот за активну участь у житті інтернату, поступила у Донецьке училище на спеціальність маляр-штукатур.
— Автори 10 кращих робіт стануть учасниками Програми, але вплив проекту не має обмежитися лише цією «десяткою», — пояснив голова Місії соціальної допомоги дітям УПЦ архімандрит Філарет. — Основний педагогічний підхід, навіть вимога до учасників Програми — усвідомити наше послання: «У тебе є шанс стати кращим та допомогти своїм друзям». Головне, аби підлітки відчули бажання робити кращим не тільки своє життя, а й життя своїх товаришів по школі-інтернату. Це правила життя по Божому закону.
Організатори уточнили, що після завершення Програми за допомогою десяти переможців у середовищі їх ровесників будуть проведені презентації власного досвіду адаптації підлітків до соціуму: зустрічі-тренінги з сиротами-ровесниками, які закінчують школи-інтернати, презентація документального фільму про отриманий під час реалізації досвід, прес-конференція для громадськості й підбиття підсумків реалізації ІІ етапу соціального проекту «Велике серце маленького життя».
— Щиро переконана, що за рік ми зберемося у цій же залі для оголошення підсумків другого етапу соціального проекту «Велике серце маленького життя» й поспілкуємося зі здоровими, розумними, успішними молодими людьми, які стануть генераторами змін та прикладом для своїх однолітків, — закінчила свою промову Олена Мацібох.
— Ймовірно, що наш успішний досвід переконає представників влади, й вони поширюватимуть таку модель не на 10, а на тисячі випускників сиротинців. Справа честі бізнесменів, громадських організацій та всього суспільства підтримати гарну справу державної важливості, — сказав член оргкомітету соціального проекту «Велике серце маленького життя», голова Ради засновників ГК «ФОКСТРОТ» Георгій Дігам у завершальному слові.
Організатори проекту повідомили, що творчі анкети чекають до 20 вересня за адресою: 04218, м. Київ, пр. Правди, 88-б, Соціальній центр мікрорайону «Перспектива-Виноградар».