Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.01.2007. КИЇВ. Відійшов до Господа перший настоятель храму преподобного Агапіта Печерського протоієрей Олександр Креницький

Пізнім вечором у вівторок, 9 січня 2007 року, на 52-м року життя відійшов до Господа перший настоятель храму преподобного Агапіта Печерського протоієрей Олександр Креницький.
Отець Олександр народився 3 липня 1955 року. Працював учителем російської літератури в київській школі №82, священний сан прийняв в 1994 році, а в 1998 році став настоятелем нового лікарняного храму преподобного Агапіта Печерського при київській лікарні №14 (вул. Зоологічна, 3).
Недовгі роки служіння отця Олександра були досить плідними в пастирському плані. Невелика православна громада, що складається переважно з молодих людей й інтелігенції, що не має власного храму, але орендує приміщення для богослужінь у лікарні, яку потім закрили на реставрацію, під керівництвом отця Олександра швидко стала помітною в релігійному житті української столиці. Отець Олександр приділяв велику увагу духовній освіті народу. При храмі відразу ж відкрилася катехизаторська школа для дорослих, стала видаватися молодіжна газета «Камо грядеши», що згодом переросла в журнал «для тих, хто прагне вірити розумно», було відкрито книжкову крамницю із широким вибором православної літератури. Отець Олександр був одним з перших священиків у Києві, що почав проводити чаювання з парафіянами у позабогослужбовий час, під час яких у форматі вільної бесіди можна було обговорити будь-які цікаві питання.
Багатьом людям отець Олександр допоміг знайти віру, відкрити для себе Церкву, повернутися в православ’я із протестантських деномінацій, а деяким — і зберегти життя. Один з таких людей пише про це: «У моєму житті був один священик, що допоміг мені в самий важкий час мого життя — це протоієрей Олександр Креницький із храму прп. Агапіта Печерського. Якби не він мене б уже не було».
В 2005 році за заслуги перед Церквою отець Олександр був нагороджений орденом Преподобного Нестора Літописця III ступеня.
Протоієрей Олександр Креницький останній рік життя сильно страждав від цукрового діабету й атеросклерозу. Останню службу відправив у різдвяну ніч. Смерть наступила раптово ввечері 9 січня, у той час як отець Олександр перебував один у себе вдома.
Похорон отця Олександра відбудеться в храмі преподобного Агапіта Печерського (проспект Перемоги, 40-б, на території парку імені О.С.Пушкіна) 12 січня.
Священик Андрій Дудченко, клірик храму преподобного Агапіта Печерського, портал «Православ’я в Україні»