Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.10.2006. КИЇВ. Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)

Законопроектом пропонується надати право релігійним організаціям, статути яких зареєстровані в установленому законодавством порядку, виступати засновниками навчальних закладів.
Комітет прийняв рішення не підтримувати законопроект, який не узгоджуються із Конституцією України і не вписується в систему чинного законодавства України про освіту і про свободу совісті та релігійні організації.
Члени Комітету керувалися тим, що згідно з частиною третьою статті 35 Конституції України церква і релігійні організації відокремлені від держави, а школа від церкви. У зв’язку з цим, Законом України «Про освіту» (стаття 6) основними принципами освіти визначено незалежність освіти від політичних партій, громадських і релігійних організацій, світський характер освіти.
Частиною третьою статті 3 Закону України «Про загальну середню освіту» встановлено, що загальна середня освіта спрямована на забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання та виховання, які ґрунтуються на загальнолюдських цінностях та принципах науковості, полікультурності, світського характеру освіти, системності, інтегративності, єдності навчання і виховання, на засадах гуманізму, демократії, громадянської свідомості, взаємоповаги між націями і народами в інтересах людини, родини, суспільства, держави. Відповідно до абзацу третього частини першої статті 17 цього ж Закону у загальноосвітніх навчальних закладах забороняється утворення і діяльність організаційних структур політичних партій, а також релігійних організацій і воєнізованих формувань.
Члени Комітету також зауважили, що відповідно до чинного законодавства релігійним організаціям вже надано право створювати для забезпечення релігійної освіти дітей і дорослих недільні школи і групи (стаття 6 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»).
Офіційний сайт Верховної Ради