Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.07.2006. ХАРКІВ. Огляд події: Хресний хід з Пісчанською іконою Божої Матері запобіг надання приїзду Філарета статусу офіціального

Хресний хід з Пісчанською іконою Божої Матері розпочався від Свято-Благовіщенського кафедрального собору. Після Божественної літургії декілька тисяч віруючих зі співами направилися до Успенського собору і Свято-Антоніївської університетської церкви. Потім чудотворну ікону було принесено до Свято-Покровського монастиря. Очолив процесію єпископ Ізюмський Онуфрій, вікарій Харківської єпархії, а також духівництво міста. Метою Хресного хода було бажання захистити православні святині міста від зазіхань уніатів і розкольників так званого «Київського Патріархату» під керівництвом лжепатріарха Філарета (Денисенко).
Нагадаємо, що деякі депутати, прихильники УГКЦ, подавали апеляцію на рішення губернатора Харківської області Є.П. Кушнарьова стосовно передачі Успенського собору Харківській єпархії УПЦ. Також неодноразово свої претензії на цю православну святиню висловлювала УАПЦ в особі «архієпископа» Ігоря Ісіченка.
Також стало відомо, що УПЦ КП зверталась з письмом на ім’я харківського губернатора з проханням сприяти офіційному візиту «патріарха» в Харків. В документі були вказані строки – 22 липня і програма перебування. Один із пунктів цієї програми – освячення Антоніївської церкви по вул. Університетській. Ці дії були оцінені православними як передача будівлі храму у власність УПЦ КП.
Слід зазначити, що як в Успенському соборі, так і в Свято-Антоніївському храмі по благословенню митрополита Харківського і Богодухівського Никодима регулярно проходять богослужіння на протязі вже багатьох років. Звісно, парафіяни цих храмів і всі православні віруючи єпархії були обурені звісткою про можливість передачі своїх храмів розкольникам. Тому було проведено молитовне стояння біля стін Харківської облдержадміністрації проти втручання влади у справи Церкви, хресний хід з Пісчанською іконою по окружній дорозі Харкова, а також хід для захисту храмів міста.
Здійснивши свою подорож до Харкова, Філарету не вдалося придати власному візиту статусу офіціального. Він не зустрічався ні з пресою, ні з представниками влади. За словами очевидців, йому вдалося зібрати тільки декілька десятків своїх прихильників. А як могло бути інакше, коли на Слобожанщині у нього в народі немає ніякої підтримки?
Прес-служба Харківської єпархії