Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.07.2006. ЧЕРНІГІВ. На що розкольницькій “УПЦ-КП” церква святої великомучениці Катерини, коли у них власні в аварійному стані

В Чернігові у володінні “УПЦ-КП” знаходяться дві церкви — святої Параскеви і святих Михаїла і Федора. В цьому році розкольникам було передано храм в Прилуках, у минулому, у місті Ніжині. Зараз прихильники розкольницького угрупування бажають захопити святиню, яка історично належала Українській Православні Церкві. Як заявляють на сайті “УПЦ-КП” “церква святих Михаїла і Федора біля військового госпіталю, площею близько 100 кв. м. і в аварійному стані…” Церква котра належить філаретівцям вже більше 10 років — в аварійному стані! А навіщо розколникам ще один храм, коли і в тих що є немає кому молитися?
Як завжди, крім силового захоплення храмів “філаретівці” іншого методу не визнають! При цьому їхні заяви здатні спантеличити будь-кого знайомого з реальним станом речей. Свято-Катериненська церква міста Чернігова рішенням міської ради залишена в віддані музею. Канонічно Українська Православна Церква понад 15 років просить передати їй комплекс Троїцького свято-Ільїнського монастиря який становить єдиний історико-архітектурний ансамбль з кафедральним собором та Спаський собор. Але влада відмовляє канонічній громаді. Таким чином передача розкольницькому угрупуванню, Свято-Катериненської церкви порушить плідну співпрацю у Чернігові Православної єпархії та історико-культурного заповідника і спричинить міжконфесійне збурення. Віруючі чернігівчани якраз намагаються домогтись торжества справедливості і зберегти спокій і міжконфесійну злагоду у місті. Намагання використати раку з святими мощами великомучениці Варвари у якості тарана для захоплення музеєфікованого храму, є не лише актом наруги над святинею, але й державним злочином. Про те для Філарета чинити такі справи не вперше. Згадаємо як у “чорний вівторок” 18 червня 1995 року, він намагався використати труну з останками свого попередника Володимира (Романюка), як засіб для захоплення Святої Софії Київської. Дивують офіційні заяви самих розкольників, наприклад — «УПЦ Московського Патріархату активізували діяльність, спрямовану на розпалювання релігійної ворожнечі проти Київського Патріархату…» Що значить «розпалювання релігійної ворожнечі”? А як шановні “миролюбці” прокоментують свої дії, коли 14 років тому “УПЦ-КП” за сприяння бойовиків УНА-УНСО було захоплено кафедральні собори та єпархіальні управління у Києві, Луцьку, Рівному, приміщення Волинської духовної семінарії. З тих пір ними було захоплено десятки храмів по всій Україні. Останні приклади, це напади на храми у місті Острог Рівненської, та селі Рахманів Тернопільської областей. Настоятель церкви села Рахманів, майже рік відправляє Службу Божу в наметі біля Верховної Ради України, де і живе. Це приклад того, якими методами Канонічна Церква бореться за відновлення законності і як їй у цьому “сприяє влада”. Чому віряни «УПЦ-КП” не хочуть заглядати в Конституцію України і Кримінальний Кодекс? Та що там казати, коли сам головний розколоучитель України М.Денисенко (Філарет) подає приклад нехтування правами інших, не погребувавши плагіатом, та присвоївши собі авторство тексту Закону Божого, написаного в середині минулого століття відомим священиком Серафимом Слобідським.