Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.06.2006 — 23.06.2006

ЦЕРКОВЬ И ОБЩЕСТВО

15.06.2006. КИЕВ. Выпускники Военно-медицинской академии молились у мощей преподобного Агапита Печерского
В Крестовоздвиженском храме Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры состоялся торжественный молебен, на котором присутствовали учащиеся Украинской военно-медицинской академии. По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира в день памяти покровителя врачей преподобного Агапита Печерского выпускники вуза получили духовное напутствие Церкви на дальнейшую службу. Молебен возглавил председатель Синодального отдела УПЦ по взаимодействию с вооруженными силами и другими воинскими формированиями Украины архиепископ Львовский и Галицкий Августин. На торжествах присутствовало 150 офицеров-выпускников, каждый из них получил именной лист с благословением совершать дальнейшую воинскую службу в духе христианского милосердия и любви.

15.06.2006. КИЕВ. Фонд поддержки христианского кино «Покров» продолжает приём работ на конкурс «Лучший сценарий православного кино — 2006»
Принято решение, что авторы трёх лучших сценариев получат значительное денежное вознаграждение и возможность участвовать в создании фильма по своему сценарию. Кроме того, идёт подготовка к производству игрового сериала «Отцы…» о жизни современных священнослужителей. Каждый может стать соавтором сериала, если пришлёт интересную историю из жизни батюшек, которая может лечь в основу одной из серий. Итоги конкурса на лучший сценарий будут объявлены на четвёртом фестивале православного кино и литературы «Покров», который будет проходить в Киеве с 12 по 17 октября 2006 года.

15.06.2006. КИЕВ. Посетители Государственной исторической библиотеки смогут познакомиться с историей русинского народа
По просьбе главного редактора международного журнала “Русин” Сергея Суляка сотрудник пресс-службы УПЦ А. Данилевский передал в дар Государственной исторической библиотеке Украины два экземпляра очередного номера журнала «Русин». Ранее в читательский фонд библиотеки поступили предыдущие выпуски журнала «Русин», а также книга С. Суляка «Осколки Святой Руси» и «Грамматика русинского языка” с “Евангелием от Матфея», написанные протоиереем Димитрием Сидором на русинском языке. «Грамматика» имеет параллельный перевод на английский язык, что дает возможность пользоваться учебником русинам, проживающим в Центральной Европе и Америке.
Регулярное поступление литературы, объективно освещающей историю русинского народа, стало доброй традицией, дающей возможность значительно расширить представления читателей, занимающихся русинской проблематикой.

16.06.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Краеведы продолжают делать новые открытия в исследовании Присамарья
В своем труде «Материалы для историко-статистического описания Екатеринославской епархии» епископ Феодосий (Макаревский) мимоходом упоминает слободу Ревовку. Названия хуторов и слобод в те времена давались в честь осадчих — их основателей. А поскольку это были земли «запорожской вольницы», заселяли их преимущественно казаки. Возможно, тот хутор, а потом и слобода, названы именем какого-то Ревы. Известно, что слобода принадлежала к Самарской паланке и что в 1745 году в ней имелась церковь, а также то, что таких слобод с церквями в Самарской паланке было три: Новоселица, Камянка и Ревовка. Слобода Новоселица в документах и описаниях за этот период нигде не значится. Впервые говорится о ней в воспоминаниях долгожителя Никиты Леонтьевича Коржа (1731-1835), который сообщает, что по распоряжению губернского начальства после ликвидации Сечи (в 1775 году) Новоселицей было названо поселение Самара. То есть в перечне должна стоять не Новоселица, которой в 1745 году еще не было, а Самара, Камянка и Ревовка. Ведь в Самаре была построена первая церковь на Запорожье и Присамарье. Есть еще одно упоминание о церквях в этом крае: «В 1767 году в Старокайдакской наместии числилось девять церквей, три из них в Самарской паланке: местечка Старой Самары — Покровская церковь, Камянки — Преображенская и Самарчика — Троицкая». С этого периода документы говорят, что вместо Ревовки появилась слобода Самарчик, — поселение, с которого начинался современный Новомосковск. А что же случилось с Ревовкой? Возможно, ее постигла та же участь, что и город Новый Кодак в 1709 году, после того как гетман Иван Мазепа отказался поддержать Петра I в его войне со Швецией. Вот как описывает эти события днепропетровский исследователь В. Старостин в книге «Столиця степового краю»: «У квітні 1709 року Яковлев із двома полками піхоти i драгунами… приступом узяв прикордонну фортецю Переволочну i рушив на Низ… ідучи землями Запоріжжя, полковник Яковлев “по-ворожому діяв”, тобто руйнував та грабував зимівники та села, страчував непокірних i висилав уцілілих. Під час цієї акції загинуло i найбільше містечко Вольностей — Новий Кодак. Наслідки були жахливі — населення перегнали до Новобогородицької, а містечко спалили”.
Таким образом, можно сказать, что приблизительно до 1767 года вокруг Троицкой церкви (знаменитый казацкий собор в Новомосковске) существовала слобода Ревовка. С 1767 года и до 1794-го — Самарчик с некоторым неопределенным статусом «Новоселицы», очень непродолжительное время — Новоселовка, а с 1794 года — Новомосковск. До наших дней он уже не менял своего названия. Вот так благодаря трудам, любознательности и высокой ответственности Екатеринославского архиепископа Гавриила (Розанова), записавшего воспоминания Никиты Коржа, и епископа Екатеринославского и Таганрогского Феодосия (Макаревского) стало возможным пролить свет на проблему в изучении нашего Присамарья, а именно историческую судьбу города Новомосковска.
Диакон Георгий Скубак

16.06.2006. КІРОВОГРАД. Старовинні ікони, знайдені разом з безцінною колекцією в будинку померлого електрика, виставлені в експозиції музею
У жовтні 1993 року у Кіровограді закінчилось земне життя колишнього електрика тресту їдалень Олександра Ільїна. Місцеві краєзнавці і музейні працівники знали його як палкого колекціонера, а також досвідченого реставратора книг і ікон для церкви. Проте ніхто не мав точної інформації про обсяги його колекції та її походження. Заповіту відносно неї він не залишив, як і опису зібраних раритетів. У 1994 році, коли минуло шість місяців після смерті Ільїна, за рішенням суду почалася націоналізація колекції. Судові виконавці, музейні і бібліотечні працівники зайшли у затишний приватний будинок на одній з околиць Кіровограда, і їхнім очам відкрилася дивовижна картина. У кімнатах великого будинку було безліч книг, манускриптів, документів, ікон… Чимало предметів старовини знайшли у великому флігелі та на його горищі. Навіть у дворі у купі сміття знаходили срібний брухт. Умови зберігання колекції не мали нічого спільного з тими, як зберігаються цінні речі у музеях, бібліотеках та архівах. Безцінні речі покривалися пліснявою, псувалися. Певно, їх господарю було не під силу самому довести все до ладу.
Знайдені раритети описували та запечатували у мішки, і потім машинами (їх завантажили з півтора десятка) відправляли спочатку в обласний державний архів, а затим — в обласний краєзнавчий музей і обласну наукову бібліотеку ім. Чижевського. Предметна частина колекції налічувала понад дві тисячі одиниць, а книжкова — кілька десятків тисяч. У колекції було знайдено й чимало унікальних церковних книг та ікон. Серед них, зокрема, “Новий Завіт” та “Псалтир” Івана Федорова, Охтирська Богородиця, Покрова, барочна українська ікона, написана у середині XVIII століття. Всі ці високохудожні ікони пройшли реставрацію, і сьогодні їх вже можна побачити у нововідкритій музейній експозиції, яка зацікавила багатьох жителів міста.
Існують різні версії щодо походження колекції. За однією з них, колекція збиралася трьома поколіннями Ільїних. За другою — фундаментальну частину колекції склали цінності з дворянських гнізд навколо Рибинська, рідного міста Ільїна, вилучені у 1918 році під час антоновського заколоту, у придушенні якого нібито брав участь батько колекціонера. Словом, колекція настільки ж загадкова, як і життя її господаря, який непомітно жив і непомітно пішов з життя. Чи будуть розкриті таємниці цієї колекції, покаже час.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

16.06.2006. КИЇВ. З 24 липня по 5 серпня в с. Лишня біля Києва пройдуть заняття Київського літнього богословського інституту
За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського й всієї України, з 24 липня по 5 серпня в с. Лишня біля Києва пройдуть заняття четвертого Київського літнього богословського інституту (КЛБІ). Організатор інституту — Центр європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська академія». До участі в роботі інституту запрошуються бажаючі. Заняття адресовані усім, хто прагне поглибити богословські знання, розширити свій християнський кругозір і зацікавлений у контактах із християнами України й інших країн. Лекції та семінари проводяться російською мовою.
Перший КЛБІ пройшов у стінах Київських духовних семінарії й академії (Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) наприкінці липня — початку серпня 2003 року. Викладачами інституту були переважно співробітники Біблійно-богословського інституту ім. св. апостола Андрія (ББІ) та викладачі КДА.
Другий і третій КЛБІ проходили в липні 2004 і 2005 роках під Києвом у с. Лишня, у будинку, що носить належить парафії Св. великомучениці Параскеви Сербської. Учасників інституту тепло зустрічали парафіяни храму на чолі з настоятелем ієромонахом Філаретом (Єгоровим). Викладачі — проф. Джонатан Саттон з Лондона, проф. Поль Валієр зі США, о. Патрік де Лобьє з Женеви, архім. Іаннуарій (Івлієв) із Санкт-Петербурзької духовної академії, співробітники ББІ Ірина Багратіон-Мухранелі, Олександр Філоненко, священик Петро Коломійцев, викладачі Київської духовної академії протоієрей Микола Макар, диякон Дмитро Болгарський, професор Києво-Могилянської академії Віктор Малахов, доцент Київського державного університету Андрій Баумейстер. Викладачі й студенти протягом двох тижнів жили одним життям.
Слухачами КЛБІ можуть бути студенти і випускники духовних семінарій та академій, богословських факультетів світських вузів, викладачі недільних шкіл і релігійних дисциплін у різних навчальних закладах, журналісти й просто активні парафіяни, у тому числі з інших міст України. Програма інституту містить інтенсивні богословські курси (біблістика, літургіка, богослов’я в зіставленні з наукою, поезією тощо), курси з християнської культури, біоетики, релігієзнавства. Розклад також передбачає щоденні заходи культурної програми: круглі столи, спілкування й спів біля багаття, перегляд кінофільмів з обговоренням тощо.
Заняття інституту проходять з великою наснагою, в атмосфері не тільки насичених занять, але й веселого відпочинку, не тільки загальних міркувань в аудиторіях і на круглих столах, але й загальної молитви в храмі, не тільки серйозних відкриттів й інтелектуальних придбань, але й тонкого гумору. Це справжні свята спілкування, думки й дружби.
Довідки за тел. (044) 425-60-20 («Дух і Літера»)
19.06.2006. ХМЕЛЬНИЦКИЙ. Архиепископ Антоний посетил выпуск Академии пограничной службы
По приглашению ректора Национальной академии пограничной службы Украины имени Богдана Хмельницкого генерал-майора Валерия Райко архиепископ Хмельницкий и Шепетовский Антоний принял участие в торжествах, посвященных выпуску офицеров-пограничников. В приветственном слове владыка сердечно поздравил преподавательский состав, выпускников и курсантов академии с праздничным событием, призвал на всех Божие благословение и пожелал успешного несения службы на границах нашей Родины. Затем священнослужители Свято-Покровского кафедрального собора города окропили святой водой выпускников, преподавателей и курсантов академии. Торжества возглавил главнокомандующий Государственной пограничной службы Украины генерал-полковник Николай Литвин, военным парадом командовал ректор академии генерал-майор Валерий Райко. На торжественное мероприятие были приглашены председатель облсовета И. Гладуняк, начальники управлений силовых структур, артисты областной филармонии, детские творческие и танцевальные коллективы, представители СМИ, родители и семьи выпускников и курсантов академии, общественность города.

19.06.2006. БІЛА ЦЕРКВА. Відбулася регіональна науково-практична конференція
У Білій Церкві відбулася регіональна науково-практична конференція «Християнська етика — шлях духовно-морального оздоровлення суспільства». Її організаторами стали Білоцерківська єпархія та Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів. Конференція відкрилася в залі Палацу культури «Росава», в ній взяли участь близько семисот учасників з дванадцяти благочинь.
З вітальним словом до учасників форуму звернувся єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим. У роботі конференції взяли участь начальник відділу в справах релігій і національностей Київської обласної державної адміністрації В. Троценко, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації В. Бутник, ректор Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, кандидат педагогічних наук Н. Клокар та ін.
З ґрунтовною доповіддю «Християнська етика у школі: досвід і перспективи» виступив начальник управління духовної освіти Білоцерківської єпархії протоієрей Ігор Ковровський. «Розбудова національної системи виховання неможлива без звернення до своїх коренів, без абсорбції всього найкращого у національній педагогіці, що було вироблено народом і озвучено його представниками. Якщо справді ґрунтовно підійти до нашої педагогічної спадщини, то висновок напрошується сам по собі: народна педагогіка увібрала в себе все те найкраще, що виробили поколіннями християнська культура і традиції православного виховання. Це є тим духовним скарбом, якого не вдалося знищити нікому навіть у найтяжчі роки історії нашого народу. У зв’язку з цим все гучніше лунає голос Церкви про необхідність поєднання зусиль з державою заради виховання майбутніх поколінь», — підсумував він.
У обговоренні теми конференції взяли участь директори шкіл, священнослужителі, викладачі курсу «Біблійна історія та християнська етика» державних освітніх закладів та недільних шкіл Київщини. Жваве спілкування та обмін досвідом продовжувались і під час перерв. Присутні мали нагоду оглянути виставку творчості учнів і вчителів кращих недільних шкіл єпархії, а також придбати православну літературу.
Кращі викладачі були нагороджені грамотами Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира за заслуги у викладанні курсу «Біблійна історія та християнська етика». Учасники конференції прийняли резолюцію, в якій окреслили план суттєвого оновлення національної системи освіти на християнських засадах. З цією метою, крім інших важливих рішень, було прийнято рішення про створення обласного осередку Всеукраїнського православного педагогічного товариства та започаткування системного випуску православного педагогічного журналу і газети.
На завершення архієрейський хор Спасо-Преображенського собору та молоді таланти Київщини подарували глядачам яскраву концертну програму.
Прес-служба Білоцерківської єпархії

19.06.2006. КІРОВОГРАД. Освячено квартири військовослужбовців
За благословенням єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона секретар єпархії протоієрей Петро Сидора здійснив освячення квартир військовослужбовців. Ордери та ключі від нових помешкань для тридцяти сімей вручили перший заступник міського голови Станіслав Березкін і заступник міського голови Анатолій Перевозник. Священнослужитель щиро привітав військовослужбовців і їхні сім’ї з новосіллям, побажав їм щедрої Божої благодаті, міцного здоров’я, родинного затишку.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

9.06.2006. ПОЛТАВА. Єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип взяв участь у відкритті першої зміни православного дитячого табору відпочинку «Орлятко»
Владику зустрів керівник табору благочинний Карлівського округу протоієрей Віталій Ковалевський, який доповів про готовність табору прийняти перших дітей. У першу зміну тут відпочиватимуть 50 хлопців і дівчат із різних районів Полтавщини. У таборі постійно перебуватиме священик. Вихователі та вожаті, кваліфіковані медики та кухарі докладатимуть зусиль для того, щоб перебування дітлахів у таборі було і корисним, і змістовним.
Єпископ Филип звершив молебень перед початком роботи табору, присутні отримали архіпастирське благословення. Табору також відвідали керівники Карлівського району — голова районної ради Петро Світлик та заступник голови райдержадміністрації Наталія Яременко. Представники влади побажали успіхів вихователям і вихованцям табору і додали, що докладуть зусиль для сприяння активній участі Української Православної Церкви у вихованні молодого покоління. Можновладці передали дітям подарунки, а владика Филип склав щиру подяку представникам влади за державницьку позицію і увагу до виховання дітей та молоді у дусі патріотизму, вірності українським традиціям.
Прес-служба Полтавської єпархії

20.06.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Відбувся 10-й Молодіжний фестиваль духовної та патріотичної пісні
Впродовж десяти років за ініціативи та за благословенням архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона на третій день Святої Тройці в єпархії проходять подібні фестивалі. Наші предки творили духовну музику для того, щоб тішити нас духовно і направляти на правильний шлях, та для того, щоб ми у свою чергу передавали ці звичаї і традиції нашим дітям. Прикро, що цей фестиваль не відбувся як міжнародний, адже у попередніх фестивалях брали участь хори з Польщі, Молдавії та Білорусі. Нині у фестивалі взяли участь вісімнадцять хорів, дев’ять з яких змагалися за перемогу у номінації «Дитячі», шість хорів у номінації «Молодіжні». Три хори — Володимир-Волинського регентського духовного училища, Низкиницького чоловічого монастиря, сімейний квартет села Острівці Сарненського району Рівненської області — виступали поза конкурсом. Голова райдержадміністрації Юрій Дихалець та заступник міського голови Андрій Шоцький від імені влади привітали всіх з цим величним духовним святом.

20.06.2006. СИМФЕРОПОЛЬ. Меценат храма-маяка в Крыму отмечен церковной наградой
Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир наградил Александра Лебедева орденом Св. равноапостольного князя Владимира. Высокой награды он удостоен за строительство храма во имя Покрова Божией Матери в станице Малореченская, недалеко от Алушты. 54-метровый храм-маяк памяти всех погибших на водах и путешествиях был заложен 24 октября 2004 года по благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира. Закладной камень был освящен митрополитом Симферопольским и Крымским Лазарем. Храм построен по проекту академика Академии художеств Анатолия Гайдамаки, который является автором проектов более 20-ти православных храмов в Восточной Европе. В работах по возведению и убранству храма принимали участие самые известные украинские дизайнеры и декораторы. В цокольном помещении на площади более 1000 квадратных метров будет открыт Центр духовного просвещения, где смогут получить православное образование дети из ближайших крымских поселков.

21.06.2006. ЛУЦЬК. Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт побував на випускному вечорі для дітей-сиріт
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт взяв участь у випускному вечорі, влаштованому для дітей-сиріт Волинським відділенням Дитячого фонду України. Тримаючи слово, владика привітав випускників із закінченням навчання у середній школі, побажав успіхів у майбутньому дорослому житті, Божої помочі, а також благословив та подарував кожному випускнику ікону.
“Дзвони Волині”

21.06.2006. ХУСТ. У єпархії відбулось відкриття молодіжного табору відпочинку
Відкриття молодіжного літнього табору відбулось з молебню, який звершив
архієпископ Хустський і Виноградівський Іоанн. Після молитви владика освятив приміщення табору та привітав усіх присутніх з початком літнього відпочинку, побажав Божого благословення працівникам та дітям. Керуючий єпархією висловив надію, що відпочинок у єпархіальному оздоровчому закладі буде для дітей корисним і приємним. Молодіжний табір було створено за ініціативи єпархіального управління Хустської єпархії УПЦ і діятиме на території села Новоселиця Виноградівського району. У першій зміні відпочиватимуть тридцятеро дітей з різних парафій Хустсько-Виноградівської єпархії та районів Київщини.
Прес-служба Хустської єпархії

21.06.2006. ЧЕРНИГОВ. Настоятель приходского храма поселка Рудня освятил возрожденный источник
В начале лета в урочище Мачулище близ села Рудня в Сосницком районе состоялось освящение колодца «Зеленая роща». В праздничной церемонии приняли участие глава райгосадминистрации Василий Омельченко, председатель районного совета Василий Волошко, директор Украинского центра духовной культуры, кандидат философских наук Дмитрий Есипенко, начальник Сосницкого межрайонного управления водного хозяйства Иван Козар, козляницкий сельский председатель Людмила Маценко, настоятель приходского храма Рождества Богородицы священник Роман, церковный хор, ученики местных школ, а также многочисленные гости. Инициатором возрождения колодца стало Сосницкое межрайонное управление водного хозяйства. Это третий за последние три года источник, возобновленный на Козляницкой земле.
Пресс-служба Черниговской епархии

21.06.2006. ЖИТОМИР. Клирик епархии благословил выпускников военного института
В Житомирском военном институте радиоэлектроники имени С.П. Королева состоялся выпуск. По благословению епископа Житомирского и Новоград-Волынского Гурия в этом мероприятии принял участие клирик Спасо-Преображенского кафедрального собора архимандрит Иаков (Шумов). Отец Иаков отслужил благодарственный молебен и призвал молодых офицеров помнить о том, что нет обязанности почетней, чем защита ближнего, защита своей Отчизны.
Пресс-служба Житомирской епархии

22.06.2006. ЧЕРНІГІВ. У 65-у річницю початку Вітчизняної війни у храмах єпархії відбулися заупокійні панахиди
За благословенням єпископа Чернігівського і Ніжинського Амвросія в Свято-Троїцькому кафедральному соборі єпархіального центру відбулася заупокійна панахида, яку відслужили клірики кафедрального собору. На панахиді були присутні ветерани війни, рідні та близькі загиблих воїнів. Вони молилися за упокій своїх однополчан та рідних, що поклали життя в боротьбі з фашизмом. Подібні заходи відбулися у всіх храмах Чернігівської єпархії.
Прес-служба Чернігівської єпархії

22.06.2006. МИКОЛАЇВ. Архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим вшанував пам`ять загиблих воїнів
У 65-ту річницю початку Великої Вітчизняної війни у місті Миколаєві біля пам`ятного знака “Ольшанцям” відбувся мітинг, на якому були присутні представники обласної державної адміністрації, обласної ради, районної ради, громадських організацій, ветерани війни, рідні та близькі загиблих. Українську Православну Церкву представляв архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим, який у супроводі кліриків на знак шани поклав квіти до підніжжя пам’ятника. За благословенням керуючого єпархією в усіх храмах єпархії відбулися заупокійні панахиди за загиблими в роки війни.
Прес-служба Миколаївської єпархії

22.06.2006. КИЕВ. Братия Ионинского монастыря провела для верующих киевлян паломническую поездку по монастырям столицы
Усилиями настоятеля и братии Свято-Троицкого Ионинского мужского монастыря для прихожан обители и православных верующих города была организована паломническая поездка под названием «Киевские монастыри», во время которой паломники посетили Свято-Вознесенский Флоровский и Свято-Покровский женские монастыри, Свято-Троицкий Ионинский мужской монастырь, другие столичные святыни.

22.06.2006. ДОНЕЦК. В Донецкой и Горловской епархиях прошли панихиды по жертвам Великой Отечественной войны
В день 65-ой годовщины начала Великой Отечественной войны в храмах Донецкой и Горловской епархий прошли панихиды по погибшим в годы войны. В Ленинском районе г. Донецка у монумента «Жертвам фашизма» в этот день прошел траурный митинг, в котором приняли участие представители областных и городских властей, ветеранских организаций, рабочих коллективов, а также учащиеся школ и вузов. Всем погибшим в годы Великой Отечественной войны была провозглашена вечная память, а в адрес присутствующих ветеранов прозвучали теплые слова благодарности за защиту Отечества. Собравшиеся почтили «минутой молчания» память всех наших соотечественников, погибших в боях за Родину. Затем прозвучал воинский салют. Отдавая воинскую честь участникам Великой Отечественной войны, торжественным маршем прошел строй курсантов Донецкого военного лицея.
«Донбасс православный»

22.06.2006. ПОЛТАВА. В храмах епархии молились о погибших воинах
По благословению епископа Полтавского и Кременчугского Филиппа в епархии в день начала войны прошли поминальные богослужения, за которыми были помянуты защитники Отечества. Возле Монумента славы состоялся митинг с участием ветеранов войны, жителей города, представителей городских властей, общественных организаций. От лица Украинской Православной Церкви участие в митинге приняли настоятель Свято-Пантелеимоновского храма протоиерей Виталий Свирид, клирик кафедрального собора священник Алексий Соловьев и референт епархиального управления Андрей Васильев. Они возложили цветы к памятному знаку.
Пресс-служба Полтавской епархии

22.06.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Архієпископ Антоній вшанував пам’ять загиблих воїнів
Вклонитися святій жертовності воїнів-визволителів і покласти до їх могил квіти від імені Української Православної Церкви прийшли архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній і духовенство Свято-Покровського кафедрального собору. У покладанні квітів та вшануванні пам`яті воїнів визволителів взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, мешканці міста, а також голова обласної державної адміністрації І. Гладуняк, міський голова М. Приступа, представники секретаріатів обласної, районної та міської рад, голова обласної ради організації ветеранів України І. Бондар та голова міської ради організації ветеранів України О. Випирайленко.
Прес-служба Хмельницької єпархії

22.06.2006. КИЇВ. Християнська етика в школах столиці буде введена як обов’язковий предмет з 1 вересня поточного року
У приміщенні Будинку вчителя відбулися громадські слухання на тему «Модернізація освіти в контексті європейських цінностей». У форумі взяли участь міський голова Києва Леонід Черновецький, заступник міського голови з гуманітарних питань Віталій Журавський, ректори деяких столичних вузів, педагоги, депутати різних рівнів, батьки, лідери учнівського і студентського самоврядування. На відкриту дискусію були запрошені представники різних релігійних конфесій України, але зацікавленість виявила лише Українська Православна Церква, від імені якої у форумі взяли участь голова Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Анатолій Затовський, заступник голови ВППТ протоієрей Владислав Софійчук, секретар ВППТ протоієрей Богдан Огульчанський і представник Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ протоієрей Андрій Ткачов. Першим питанням, винесеним на обговорення, було впровадження нового предмету «Християнська етика в українській культурі» в школах Києва. Директор Українського колежу ім. Василя Сухомлинського Василина Хайруліна підкреслила, що в учбовому закладі, яке вона очолює, вже шість років викладається предмет “Християнська етика”, і позитивний вплив цього предмета на учнів є очевидним. Присутні на слуханнях випускники деяких київських шкіл та студенти вузів висловили думку, що без знання своїх духовних основ жодне суспільство не зможе вважатись повноцінним та цивілізованим. На аргумент студента юридичного інституту, який зауважив, що вищезгаданий предмет суперечить законодавству, тому що, згідно з Конституцією України, Церква відокремлена від держави, перший заступник міського голови з гуманітарних питань Віталій Журавський відповів: “Введення курсу християнської етики не суперечить сьогоденному відокремленню Церкви від держави і Церкви від школи. Так, Церква від держави відокремлена, але вона невідокремлена від людей. Так само, як і школа невідокремлена від суспільства. По-друге, в інших країнах Європи в системі освіти є викладання Слова Божого, Закону Божого чи християнської етики. Ми будемо викладати курс “Основи християнської етики в Україні”, тому що в переважній більшості Україна є християнською державою. Якби я був українцем в Ізраїлі, я із задоволенням вивчав би основи іудейської етики в Ізраїлі. Таке саме право мають іудеї, мусульмани і в нашій країні. Вся основа нашої педагогіки від часів хрестителя нашої держави князя Володимира до Ушинського — це педагогіка, яка базується на християнських цінностях”. Мер Києва Леонід Чернівецький до цього додав: “Що стосується законодавства, то ніяких проблем з цим немає. Якщо батьки в якійсь школі захочуть ввести предмет “Християнська етика”, чи попросять допомоги в цьому у місцевої православної парафії, а наша країна історично православна, то, зустрівши якісь перепони з боку директора, вчителів чи влади, вони легко виграють цю справу в суді”.
Голова Православного педагогічного товариства протоієрей Анатолій Затовський підкреслив, що вже не перший рік православні педагоги ведуть клопітку роботу по впровадженню основ християнських цінностей в систему освіти України. На сьогоднішній день існує певний досвід викладання цього предмета в школах, видані підручники досвідчених сучасних педагогів, вирішене питання створення курсів підвищення кваліфікації тих вчителів, які будуть викладати цей предмет. Жодних проблем, зокрема міжконфесійних, по впровадженню “Християнської етики” вже у вересні цього року не існує. “У минулому році, після того, як Президент підписав указ від 16 червня 2005 року про введення даної дисципліни в систему шкільної освіти, було створено комісію, в яку увійшли представники традиційних для України християнських конфесій, науковці і вчителі, — зазначив отець Анатолій. — Комісія прийняла концепцію, в результаті якої був створений курс “Основи християнської етики” для учнів, які належать до християнських конфесій, та курс навчальних програм під назвою “Релігійна етика” для учнів нехристиянських віровчень”. Представники Православного педагогічного товариства висловили задоволення з приводу того, що вже з першого вересня наші діти почнуть вивчати новий предмет, який дозволить їм доторкнутися до багатовікової історії християнства, яке є культуро- та державоутворюючим в нашому суспільстві. Християнські цінності, які завжди були лейтмотивом вітчизняної педагогіки, на яких споконвіку базувалися світогляд, менталітет, благочестя нашого народу, нарешті, займуть своє законне місце в системі освіти України. Це на прес-конференції підтвердив перший заступник міського голови з гуманітарних питань Віталій Журавський: “З 1 вересня цього року в столичних школах буде викладатися новий предмет — “Основи християнської етики в українській культурі”. За рекомендаціями міського голови Леоніда Черновецького був проведений аудит серед директорів столичних шкіл, який показав, що кожен 10-й директор просить ввести даний предмет. Тому ми вирішили, що у 2006-2007 навчальному році в усіх школах столиці буде введено цей предмет в початкових класах. І батьки, і суспільство, і школа повинні дбати про духовний світ дитини. Ми впевнені, що треба боротися за культуру нашого народу, треба боротися проти корупції, неправди, несправедливості. Як боротися? На мою думку, відповідь проста — людина, яка вихована на засадах християнського світогляду, ніколи не буде вбивати, ображати і т.д.”. Також Віталій Станіславович підкреслив, що, приймаючи це рішення, міська влада врахувала думки та побажання педагогічних рад і батьків. А в тому випадку, якщо в класі умовно 25 дітей і хтось із батьків буде атеїстом чи фундаментальним іудеєм, мусульманином, то ця дитина не буде відвідувати цей обов`язковий предмет, але цю годину вона буде працювати у бібліотеці під наглядом вчителя-організатора. “Переважна ж більшість дітей буде вчити цей предмет, тому що Україна — християнська держава, — зазначив пан Журавський. — До того ж я переконаний, що переважна більшість іудеїв і мусульман теж будуть вивчати цей навчальний предмет. Наскільки це відповідає сьогоденню? На 100% ! Тому що в сучасній Європі читається курс Закону Божого, Слова Божого, історія виникнення обряду і т.д. Цей предмет націлений на те, щоб виховати моральну, духовно здорову людину. Ми хочемо наблизити якість нашої освіти до європейських стандартів”.
Також на форумі обговорювали, чи виправдовує себе експеримент із зовнішнього тестування випускників шкіл в якості способу боротьби з корупцією. На думку міського голови Леоніда Черновецького, тестування є ефективним засобом проти корупції в школах. З цього приводу протоієрей Андрій Ткачов зазначив: “Питання корупції, яке так гостро тут обговорюється, належить до сфери моралі, отже знову ж таки повертає нас до попереднього питання громадських слухань. Допомогти вирішити моральні питання в нашому суспільстві зможе впровадження в систему освіти християнських цінностей, зокрема предмету “Християнська етика”, тому що високодуховних та моральних людей, яким можна буде довірити в майбутньому долю нашої країни, треба виховувати змалку!” Зал оплесками підтримав думку священика.
Андрій Коваль

22.06.2006. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Відбулись заходи по вшануванню пам’яті загиблих воїнів у Великій Вітчизняній війні
Архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Николай та духовенство єпархії мали зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни, після зустрічі усі відвідали меморіальний комплекс загиблих воїнів на міському кладовищі. Там була відслужена панахида. Ветерани висловили вдячність владиці Николаю за святі молитви, а усім присутнім за те, що пам’ять про їхніх бойових товаришів зібрала на солдатських могилах вдячних нащадків.

23.06.2006. КИЕВ. Состоялся православный конкурс детской самодеятельности
По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира в рамках Года защиты духовного мира ребенка Синодальный отдел по делам молодежи организовал православный конкурс детской самодеятельности. В нем приняли участие Киевская, Белоцерковская, Житомирская, Овручская и Черниговская епархии. Его участники — дети от 6 до 14 лет.
Открыл конкурс Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейшый Митрополит Владимир. «Все мы сегодня смотрим на вас с большой надеждой — вы настоящее и будущее нашей Украины. Вы — новая генерация, которая, имея в сердце любовь к Богу и людям, должна сделать наше общество набожным, высокодуховным и доброчестным … Ваше детство и юность — это благодатное время для того, чтобы радоваться жизни, учиться, любить Бога, людей и свою Родину», — сказал, в частности, Предстоятель УПЦ.
Конкурс проводился по четырем номинациям: хоровое пение (церковные и светские произведения); исполнение песнопений с музыкальным сопровождением (соло); игра на музыкальных инструментах; художественное чтение стихов. В жюри конкурса вошли церковные и светские деятели. «Каждая номинация будет иметь по три призовых места, но без внимания никто не останется, — заверил участников организатор конкурса епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий. — Сегодняшний конкурс — это напоминание общественности о том, что дети — наше будущее. Именно детям необходимо уделять особое внимание, заботиться об их духовном мире и воспитании».
В номинации «художественное чтение стихов» первое место занял Василий Яковлев (Житомирская епархия), второе — Дарья Кондратей (Черниговская епархия), третье место — дети воскресной школы Спасо-Преображенского собора Белой Церкви. Среди музыкантов первое место занял Ярослав Дых (Черниговская епархия), второе — Анастасия Пилипчук (Житомирская епархия), третье — Мазенцова Леся (Овручская епархия).
В номинации «исполнение соло с музыкальным сопровождением» первое место занял Вадим Яценко (Белоцерковская епархия), второе — Ася Прокопчук (Киевская епархия), третье — Екатерина Хомяк (Житомирская епархия).
Среди хоров первое место занял детский хор воскресной школы Спасо-Преображенского собора города Житомир, регент Омельчуг Валентина; второе — воскресная школа Свято-Покровского храма смт Иршанск Овручской епархии, регент Манджор Елена; третье — воскресная школа Свято-Макарьевского храма города Киева. Приз зрительских симпатий получил хор Овручской епархии Брусиливского района, регент Обнич Ирина.
Все участники конкурса получили грамоты от Блаженнейшего Митрополита Владимира и сладости. Со стороны общественности поддержку конкурсу оказывал народный депутат Украины Андрей Деркач.
23.06.2006. ХАРКІВ. Духовенство єпархії вшанувало пам’ять воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни
У день скорботи та вшанування жертв війни на Меморіалі слави в Лісопарку відбулася церемонія покладання квітів до пам`ятного знака загиблим. У традиційній церемонії покладання квітів взяли участь міський голова Михайло Добкін, перший заступник міського голови Олександр Кривцов, заступник голови облдержадміністрації Віктор Звєрєв, депутати обласної та міської рад, ветерани, представники громадських організацій, харків’яни. Від імені Української Православної Церкви на заході був присутній вікарій Харківської єпархії єпископ Ізюмський Онуфрій. У співслужінні духовенства Харкова він відслужив заупокійну літію.
Прес-служба Харківської єпархії

23.06.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Владика привітав працівників митної служби
На запрошення начальника Хмельницької митниці Б. Ковбасюка архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній взяв участь в урочистому засіданні з нагоди 15-ої річниці створення Державної митної служби України, яке проходило у приміщенні Хмельницької митниці. У своєму вітальному слові владика зазначив: “Ви з честю виконуєте свій професійний обов’язок, і Українська Православна Церква високо оцінює ваш вагомий внесок у захист економічних інтересів держави, наповнення доходної частини бюджету та відродження національного виробництва. Приємно констатувати факт, що митники Хмельниччини сумлінно несуть своє нелегке служіння на благо людей нашого Подільського краю, докладаючи максимум зусиль для того, аби вітчизняний споживач не потерпав від ввезення неякісних товарів, надійно стоять на сторожі національно-культурної спадщини рідного народу, не дозволяючи вивозити за межі України старовинні ікони та інші раритетні предмети богослужбового вжитку, а також створюючи активну протидію контрабандному переміщенню зброї, наркотиків тощо”.
Прес-служба Хмельницької єпархії

23.06.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон відвідав випускний вечір Дулібинської школи
Кожного року дирекція та викладацький склад загальноосвітньої школи села Дуліби Турійського району запрошують архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона на випускний вечір. Напередодні свята випускники молились на молебні, який відправив владика у храмі на честь ікони Казанської Божої Матері. Також владика разом з представниками міського відділу освіти взяв участь у урочистостях з нагоди випуску і побажав юнакам та дівчатам Божого благословення в подальшому житті.

23.06.2006. КИЕВ. Участница конкурса «Мисс Вселенная» получила благословение Церкви
Уроженка Черновцов 21-летняя Инна Цымбалюк будет представлять Украину на конкурсе красоты «Мисс Вселенная». Перед отбытием в США, где состоится этот конкурс, претендентка посетила Свято-Успенскую Киево-Печерскую Лавру с тем, чтобы обратиться к Блаженнейшему Митрополиту Владимиру за благословением. Посещение Лавры и резиденции Предстоятеля Украинской Православной Церкви связано еще и с тем, что, являясь православной верующей, Инна в один из элементов своей показательной программы внесла мотивы, непосредственно связанные с православной культурой. Костюм, в котором Инна предстанет во время проведения конкурса, будет выполнен в древне-византийском стиле с фрагментами эпохи Киевской Руси. Именно так одевались киевские княжны, в том числе и княгиня Ольга, летописные описания одежд которой послужили основой для создания современного костюма. Особо выразителен головной убор: в фигурах на нем, расшитых бисером, распознаются купола лаврского Свято-Успенского собора. «Идея представить Украину в контексте народных православных традиций Киевской Руси реализовалась в полной мере», — отметила дизайнер наряда Диана Дорожкина. В продолжение двух месяцев восемь человек выполняли кропотливую ручную работу, доводя задуманное до эстетического совершенства. Директор национального конкурса «Мисс Вселенная» Александра Николаенко сказала: «Основной задачей было показать миру не только внешнюю красоту украинского этноса, ни и передать глубокую, внутреннюю духовную сторону православной цивилизации».
После приема у Митрополита Владимира все участники группы помолились в Трапезном храме.

23.06.2006. РІВНЕ. Секретар єпархії звершив панахиду на міському військовому меморіалі
З нагоди 65-річчя від початку Великої Вітчизняної війни у місті Рівному відбулося вшанування пам’яті жертв війни. За благословенням архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія секретар Рівненського єпархіального управління протоієрей Іоанн Солодчук разом з міським духовенством звершив панахиду на військовому меморіалі кладовища “Дубнівське”. До меморіалу були покладені живі квіти. Священнослужитель звернувся до присутніх з пастирським словом і закликав пам’ятати в своїх молитвах всіх, хто віддав життя за нашу свободу.

23.06.2006. РІВНЕ. На меморіалі “Козацькі могили” відслужили заупокійну літію
За благословенням архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія щорічно на полі Берестейської битви проходить вшанування пам’яті загиблих козаків. Поклонитись останкам героїв-козаків, помолитись за їх упокій приїхали духовенство та сестри Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря і братія Свято-Троїцького Межирицького чоловічого монастиря. Після заупокійної молитви сестри поклали вінки живих квітів до меморіалу козацької слави.