Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Протоієрей Богдан Штим, настоятель Свято-Михайлівського храму пам’яті жертв Чорнобилю: “Пам’ятати — значить, жити”

Протоієрей Богдан Штим, настоятель Свято-Михайлівського храму пам’яті жертв Чорнобилю: “Пам’ятати — значить, жити”

Виповнюється двадцята річниця від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС. Рани в серцях людей не загоїлось і досі, ця трагічна сторінка в історії нашого народу залишить свій слід у пам’яті багатьох поколінь. Протоієрей Богдан Штим розповів нам про складну і високу місії Церкви, яка завжди допомагає суспільству долати лихо, яким би страшним воно не було. Храм отця Богдана поєднав багато життєвих шляхів, це те місце, де поєднується минуле з сьогоденням. Його постійні прихожани — це ті люди, які безпосередньо брали участь у ліквідації аварії на атомній станції. Для них Чорнобильський храм — святе і дороге місце. Тут вони моляться, вінчають та хрестять своїх дітей та онуків.

— Отче, розкажіть, будь ласка, про храмовий комплекс Архістратига Михаїла, його зв’язок з пам’яттю про Чорнобиль.
— Отець Михаїл, перший настоятель цього храму, був свідком аварії на Чорнобильській АЕС. Він створив громаду Св. Архістратига Михаїла, яка зібрала підписи на підтримку ініціативи про виділення землі для будівництва храму в парку “Дружба”, як він тоді називався. Храм будувався в пам’ять ліквідаторів, які загинули в ніч на 26 квітня 1986 року. Почалася історія нашого храмового комплексу з невеликого храму-каплиці на честь Входу Господнього в Єрусалим, який був освячений Блаженнішим Митрополитом Володимиром у 1993 році. Це був перший храм, збудований у Києві після революції 1917 року. Його споруджено у стилі українського бароко. Тут зберігається 25 великих книг-синодиків з іменами всіх, хто пішов з життя внаслідок Чорнобильської катастрофи. Поруч з храмом споруджено меморіальну могилу з іменами 34 героїв-ліквідаторів Чорнобильської аварії, які першими в ніч на 26 квітня 1986 року вступили у боротьбу зі зруйнованим реактором.
Зараз храмовий комплекс Архістратига Михаїла включає в себе ансамбль церков, серед яких центральне місце належатиме собору Архістратига Михаїла, який ще будується. Його проект увібрав у себе кращі риси древнього київського зодчества. Собор має стати окрасою столиці. Він буде триповерховим. Перший, підземний поверх, вже споруджено. Тут розмістився храм на честь Різдва Христового, який 20 грудня 1997 року освятив Блаженніший Митрополит Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви. На другому поверсі буде розміщено конференц-зал для релігійно-просвітницької діяльності і храм Св. Володимира. Третій поверх — основна частина будови — відведена під головний храм Архістратига Божого Михаїла, небесного покровителя Києва. Поряд з храмом знаходиться меморіальна могила, над нею височать дві стели, які закінчуються хрестом і дзвоном — на честь подвигу 700 тисяч військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У цей дзвін б’ють тільки один раз на рік: у день чорнобильської катастрофи під час поминальної літії, що служиться біля цього пам’ятного знака.
Ще однією спорудою нашого комплексу є храм-хрещальня, який також виконано у стилі українського бароко. У центрі храму — біла мармурова купель для хрещення. З 1994 року, року освячення храму, тут прийняли хрещення тисячі дітей і дорослих. На території комплексу споруджено ще один храм — каплицю Св. Георгія Побідоносця в пам’ять працівників Міністерства внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов’язків.

— Як прихожани та громада Св. Архістратига Михаїла молитовно зустрічають день цієї страшної події — вибуху на Чорнобильській АЕС?
— У ніч з 25 на 26 квітня на богослужіння приходять тисячі людей, ліквідатори аварії з сім’ями, представники влади. Після закінчення богослужіння один із учасників-ліквідаторів в час, коли стався вибух, о 1 годині 23 хвилини, над меморіальною могилою вдаряє в дзвін стільки разів, скільки років віддаляє нас від трагедії. Після молитви учасники залишаються до самого ранку на території храмового комплексу.
26 квітня, в річницю Чорнобильської катастрофи, зазвичай приїздить керівництво держави на чолі з Президентом, прем’єр-міністром, головою Верховної Ради. Вони покладають вінки до пам’ятника загиблих під час ліквідації вибуху на Чорнобильській АЕС.

— Розкажіть, будь ласка, про щоденне, так би мовити, буденне життя громади.
— У Свято-Михайлівській громаді діє недільна школа для дітей з різними гуртками. Намічено створення православної гімназії і християнського дитячого будинку для сиріт. Парафія піклується про одиноких, знедолених, прикутих до ліжка. У складний час економічної кризи та безробіття християни проводять численні благодійні акції. Громада контактує з християнами інших країн, шукаючи шляхів взаєморозуміння у справах благодійництва і просвітництва. Особливу увагу парафії приділяє Блаженніший Митрополит Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви.
Бесіду вів Максим Брусніка