Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2006. КИЇВ. Розпочала роботу конференція, присвячена «ліквідації» уніатської церкви у 1946 році: в черговий раз уніати прагнуть використати громадський форум для пропаганди своїх поглядів

Міжнародна наукова конференція “Насилля влади проти свободи сумління”: репресивна політика Радянської держави щодо християнських Церков і віруючих (ідейні засади, механізми реалізації, історичні наслідки) була організована Національним університетом “Києво-могилянська академія” спільно з Українським Католицьким університетом. В черговий раз уніати прагнуть використати громадський форум для пропаганди своїх поглядів. За задумом організаторів, захід мав бути присвячений шістдесятиліттю з часу ліквідації унії та репресіям тоталітарної атеїстичної машини щодо усіх конфесій. Незважаючи на це, серед доповідачів можна зустріти виключно духовних осіб і представників католицизму та уніатства. Теми доповідей, навіть світських вчених (мабуть, обговорені заздалегідь) мають висвітлити картину «одвічних репресій північного сусіда щодо духовного поневолення України», ще з часів Російської імперії і до наших днів. Вчене співтовариство України першу робочу годину “направлялось у правильне русло” викладачем Люблінського Католицького Університету ксьондзем Мар’яном Радваном, який зупинився на питанні про ставлення царської влади до Римо-Католицької Церкви у західних губерніях. Доповідач “просвітив” присутніх у тому, що імператорам Росії посередництвом впливу на релігійні процеси вдалось русифікувати мало не споконвічні майже етнічні землі Речі Посполитої від Любліна аж… до Києва.
Особливо ж представники Католицьких університетів категорично не погоджувались з твердженням світського релігієзнавця Андрія Стародуба про репресії проти декількох десятків тисяч православних у австро-угорських таборах Терезин і Талергоф та Мараморошські процеси, які мали місце у ХІХ-ХХ століттях (інший дослідник Володимир Осадчий навіть вказав цифру засланих священнослужителів — 600 чоловік). Польські історіографи у кулуарах зазначали, що знають лише про декількох замордованих, адже таке твердження зовсім не сходиться з офіційною позицією “гуманного” католицизму.
Незважаючи на солідний склад світських науковців, які підходять до висвітлення гострих питань історії без конфесійної заангажованості, конференція претендує перетворитись на черговий місіонерський захід пропаганди уніатства.