Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.03.2006. КИЇВ. Президент Віктор Ющенко провів зустріч з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

Як повідомив офіційний сайт Президента України, підсумком зустрічі стало підписання членами Ради Декларації керівників Церков і релігійних організацій України. Її мета – досягнення міжконфесійного миру та злагоди і невикористання авторитету церков і релігійних організацій у передвиборчій агітації.
Глава держави запевнив, що питання гармонізації взаємовідносин держави і церкви в Україні перебуває на його особистому контролі, і закликав усіх присутніх висловити свої побажання відносно вдосконалення механізму таких відносин.
Серед актуальних питань, які існують у цьому полі, було названо такі:
виділення приміщень і земельних ділянок для релігійних громад; освітня і просвітницька діяльність; оптимізація діяльності Департаменту у справах релігій; надання Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій статусу консультаційної, а відтак вдосконалення механізму взаємодії між Церквою та державою.
За результатами зустрічі Президент доручив узагальнити всі названі факти та проблеми, виклавши їх у підсумковому оглядовому листі. Його буде оформлено як доручення Глави держави Уряду. В.Ющенко наголосив, що «виконавча влада повинна звернути увагу на згадані проблеми та забезпечити їх вирішення». Президент високо оцінив зусилля влади та Церкви щодо підтримання в Україні міжконфесійного миру та злагоди, зазначивши, що «держава готова сприяти досягненню взаємодії між православними християнами в Україні». В.Ющенко запевнив, що в цей процес «не буде жодного адміністративного втручання» і по відношенню до Церкви держава й надалі проводитиме політику «порозуміння й довіри».
Українську Православну Церкву на зустрічі представляв керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан,який так прокоментував підсумки цієї наради: “Президент у своєму вступному слові розповів про проблеми, які сьогодні є актуальними для нашого суспільства, про стан відносин між державою та Церквою. Представники Церков висловили своє відношення до ходу передвиборного процесу в країні. Нагадаю, що Українська Православна Церква ще раніше задекларувала свою позицію про невтручання у політичну агітацію. На зустрічі з Президентом була підписана декларація про нейтральну позицію Церков в передвиборному процесі, щоб політичні партії не використовували Церкви в своїх політичних цілях.
Я у своєму виступі розповів Президенту про ті проблеми, які існують в нашій Церкві, зокрема, це і земельні питання в західних регіонах. Президент занотував це та обіцяв розібратись. Також я підняв питання про відзначення 20 річниці з дня чорнобильської трагедії. Президент обіцяв надати допомогу єдиному діючому храму в Чорнобилі.
Хочу наголосити, що будь-яка зустріч з резидентом, можливість з ним поспілкуватись, розповісти йому про свої проблеми, про наболіле – це завжди добре для Церкви”.