Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Март 1st, 2006

В Священном Синоде УПЦСлужение Предстоятеля УПЦ, февраль.

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

В Священном Синоде УПЦ

09.02.2006. КИЇВ. Відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви
У Києво-Печерській Лаврі відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. На початку засідання члени Синоду піднесли молитви Володарю Неба і землі за спокій душі новопреставленого Предстоятеля Православної Церкви Чеських Земель і Словакії Блаженнішого Митрополита Николая.
Подробней…

Привітальна телеграма від Собору Патріарху Московському і всієї Русі Алексію

ПРИВІТАЛЬНА ТЕЛЕГРАМА ВІД СОБОРУ ПАТРІАРХУ МОСКОВСЬКОМУ І ВСІЄЇ РУСІ АЛЕКСІЮ
Москва. Святішому Алексію, Патріарху Московському і всієї Русі.

Собор греко-католицької Церкви, зібравшись у м. Львові, постановив нині, 8 березня 1946 р., повернутися в лоно св. Восточної Православної Кафолицької Церкви, пам’ятаючи, що наші предки насильством були від неї відірвані. Тому синівно просимо Вашу Святість прийняти нас до молитовної і канонічної спільності. Ми віримо, що в сей день, его же сотвори Господь, купно з нами радіють і св. Апостол Андрей Первозваний, прорекший, що на горах київських процвітатиме Православна Церква, і св. рівноапостольний князь Володимир, що просвітив землю нашу світлом Христового учення, св. митрополит Петро, що вперше об’єднав Київ і Москву в одній церковній організації. Ми впевнені, що і Ваша Святість розділять з нами нашу радість во славу Бога. Амінь.
Подробней…

Виступ на Соборі делегата Самбірсько-Дрогобицької єпархії, почесного крилошанина, деканаДобромильського деканату, настоятеля парафії в с. Військо Дрогобицької області о. Мариновича

Виступ на Соборі делегата Самбірсько-Дрогобицької єпархії, почесного крилошанина, декана Добромильського деканату, настоятеля парафії в с. Військо Дрогобицької області о. Мариновича Йосифа Андрійовича

Всечесні й високоповажні делегати Собору!

Після чотирьох років напруженої боротьби радянських народів проти німецької агресії возз’єднаний український народ приступив до мирної творчої праці.
Подробней…

Олег Гавриш. Приглашение в секту, или об опасности псевдохристианских культов

Приглашение в секту, или об опасности псевдохристианских культов

Бытует мнение, что украинское законодательство в области религиозных вопросов является наиболее либеральным в Европе. Для кого-то это повод гордиться. Однако радоваться этому можно только до определенного момента, пока беда не коснется конкретно вашей семьи. Затем могут возникнуть горькие вопросы типа: «Почему это случилось именно с моим ребенком?», «Кто в этом виноват?» и «Куда смотрит государство?»
Подробней…

Звернення Собору до духовенства і віруючих Греко-католицької церкви в Західних областях України

ЗВЕРНЕННЯ СОБОРУ
ДО ДУХОВЕНСТВА І ВІРУЮЧИХ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ.

Собор греко-католицького духовенства, скликаний Ініціативною групою по возз’єднанню греко-католицької Церкви з православною Церквою, що відбувся 8, 9 і 10 березня у Львові, в кафедрі св. Юра, вирішив зліквідувати Берестейську унію з 1596 р., відірватися від Рима і возз’єднатися з нашою батьківською православною Церквою. Це той Собор подає до відома всім греко-католицьким галицьким священикам та вірним і закликає всіх Вас піти його слідами. Нехай не буде роздору в нашому народі з приводу повороту до віри і Церкви наших предків уже від Володимира Великого. Унія, накинена нашим предкам 1596 р., спричинила жахливий віковий роздор у нашому народі, бо інакше й не могло бути, тому що унія була в організмі нашого народу чужим тілом. яке мало розсадити і зліквідувати наш нарід. Православіє для нас рідне, своє від віків, воно в історії найсильніше об’єднувало наш нарід і тепер веде воно нас до єдино можливої єдності.
Подробней…

Привітальна телеграма від Собору Патріаршому Єкзарху України, Митрополиту Київському і Галицькому Йоану

ПРИВІТАЛЬНА ТЕЛЕГРАМА ВІД СОБОРУ
ПАТРІАРШОМУ ЕКЗАРХУ УКРАЇНИ, МИТРОПОЛИТУ КИЇВСЬКОМУ І ГАЛИЦЬКОМУ ЙОАНУ

Київ. Високопреосвященному Йоану, Екзарху України.

Собор греко-католицької уніатської Церкви, зібравшись у м. Львові, ухвалив 8 березня 1946 р. повернутися в лоно прадідівської святої Православної Церкви. Просимо Ваше Високопресвященство прийняти нас під свою батьківську опіку й управління.
Подробней…

Наместник Свято-Успенской Киево-Печерской лавры архиепископ Павел: «Ни одна Православная Церковь в мире с Филаретом в общении не находится. Это секта»

Наместник Свято-Успенской Киево-Печерской лавры архиепископ Вышгородский Павел: «Ни одна Православная Церковь в мире с Филаретом в общении не находится. Это секта»
(интервью российскому изданию «Газета»)

Наместник первой монашеской обители на Руси архиепископ Павел подвел итоги революционных перемен и обрисовал пути церковной жизни в условиях, когда власть не благоволит к Церкви.
Подробней…

01.03.2006. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней принял участие в закладке камня под строительство культурно-спортивного комплекса «Локомотив»

В городском сквере на проспекте Пушкина состоялась закладка камня под строительство культурно-спортивного комплекса «Локомотив». По просьбе руководства Приднепровской железной дороги, митрополит Ириней и духовенство Свято-Благовещенского храма – протоиерей Георгий Свирякин и протоиерей Василий Синюк приняли участие в этом знаменательном событии.
На торжественном митинге митрополит Ириней выступил с приветственным словом, в котором пожелал усердия в сооружении спорткомплекса и призвал Божие благословение на дальнейшие труды На церемонии освящения также присутствовали генеральный директор «Укрзалізниці» Василий Гладких, председатель областного совета Николай Швец, мэр города Иван Куличенко, начальник Приднепровской железной дороги Николай Сергиенко, спортсмены, студенты и жители города.

01.03.2006. МОСКВА. Русская Православная Церковь негативно относится к экранизации романа-бестселлера «Код да Винчи»

Об этом заявил священник Михаил Дудко, секретарь по взаимоотношениям Церкви и общества Отдела внешних церковных связей Московской Патриархии. По мнению отца Михаила, книга Дэна Брауна «граничит с кощунством» и оскорбляет чувства верующих, но еще сильнее оскорбляет верующих образ или фильм. В то же время представитель МП отметил, что отдает отчет в намеренном нагнетании скандала вокруг книги и фильма в рекламных целях. «Может, следовало бы уделять меньше внимания этому произведению, которое такого внимания недостойно», — сказал он.
Подробней…

Изяслав Адливанкин: «Игрок — это диагноз»

Изяслав Адливанкин: «Игрок — это диагноз»

«Меня затянула опасная трясина, и жизнь моя — вечная игра». Сегодня такой сценарий актуален для очень многих молодых людей. Специалисты говорят о новой болезни — игромании, которая сродни наркомании, имеет не менее тяжелые последствия, но лечится значительно труднее. Игромания, лудомания, гэмблинг — все это названия одной страсти. Заболеть ею может каждый.
Подробней…

Епископ Шаргородский Пантелеимон, викарий Винницкой епархии: «Я вижу и всегда ощущаю над собой Покров Пресвятой Богородицы»

45-летие єпископа Пантелеимона

16.01.2006. ВІННИЦЯ. Єпископ Шарогородський Пантелеімон відсвяткував свій 45-літній ювілей
15 січня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбулося урочисте богослужіння на честь 45-літнього ювілею вікарія Вінницької єпархії єпископа Шаргородського Пантелеімона. Святкову Божественну літургію очолив керуючий єпархією митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Йому співслужили архієпископи Переяслав-Хмельницький Митрофан, Хмельницький і Шепетівський Антоній, Львівський і Галицький Августин, Володимир-Волинський і Ковельський Сімеон та єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип.
Подробней…

Привітальна телеграма від Собору Константинопольському вселенському Патріарху Максимосу

ПРИВІТАЛЬНА ТЕЛЕГРАМА ВІД СОБОРУ КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКОМУ ВСЕЛЕНСЬКОМУ ПАТРІАРХУ МАКСИМОСУ. — ТУРЦІЯ. ІСТАМБУЛ

Його Святості Вселенському Патріархові Максимосу.

Духовний Собор греко-католицької Церкви України, зібравшись у Львові 8 березня 1946 р., рішив зірвати з Ватиканом та вернутись на лоно Св. Православної Руської Церкви.
Ця історична подія стала можливою завдяки нашому визволенню від національної і релігійної неволі та нашого духовного унезалежнення від Рима, які виборені героїчним зусиллям великого Радянського Союзу, що об’єднав весь наш український нарід в одну українську Державу .
Подробней…

Олександр Яровий. “Люди духу” та “люди ідеї”: наш діалог з комуністами

“Люди духу” та “люди ідеї”: наш діалог з комуністами

Олександр ЯРОВИЙ,
кандидат філологічних наук

У світі не було, нема і не буде жодного періоду “без Бога”. Від першої хвилини сотворіння світу і до останньої крапки буття землі все, що твориться, — твориться, так би мовити, під неусипним контролем досконалого Господнього промислу, який дозволяє людям реалізувати свою волю, милосердно повертаючи, проте, навіть їхні помилки на благо, вирівнюючи найкатастрофічніші історичні прірви та віражі. У сучасній ситуації дивовижним чином можуть з’являтися спільні цінності у людей, що колись були антагоністами… Отці Церкви завжди кликали до розважливості, до того розміреного, розсудливого шляху, який іменують “золотою серединою”, царським шляхом: безпристрасна православна людина повинна розуміти, що крайнощі завжди помиляються. Ніколи не треба судити “згарячу”, невміло й поспішно ділячи на “чистих” та “нечистих”. Ми – разом зі всіма людьми доброї волі, які відстоюють одвічні фундаментальні цінності народу, православну культуру, духовне здоров’я суспільства і людини, принципи соціальної справедливості (які, втім, не мають нічого спільного ні з грубою зрівнялівкою, ні з сучасними страхітливими “ножицями” між супербагатими і супербідними).
Подробней…

Доктор Андрій Савицький: “Справа ліквідації унії була головною ідеєю у його житті”

Доктор Андрій Савицький: “Справа ліквідації унії була головною ідеєю у його житті”

Доктор Андрій Савицький з 1945 року проживає у Львові. Він виконував церковний послух іподиякона і прес-секретаря у владики Макарія (майбутнього Предстоятеля Православної Церкви Польщі). Сьогодні він є почесним ветераном-кореспондентом “Православного вісника” — єдиного церковного видання в Україні радянського часу. У 1946 році після завершення Львівського Собору Андрій Миколайович став особистим секретарем протопресвітера Гавриїла Костельника — ініціатора возз’єднання греко-католиків з Православною Церквою, що відбулось у тому часі. Він поділився спогадами про діяльність і особу відомого церковного діяча.
Подробней…

Биография отца Г. Костельника

Биография отца Г. Костельника

Гавриил Федорович Костельник родился 15 июня 1886 г. в старинном селении Русский Керестур, основанном закарпатскими русинами на Бачковщине (современная Словения). Его родители были людьми со скромным достатком, но стремились дать детям хорошее образование. После окончания словацкой гимназии в местечке Винковцы он продолжил обучение в г. Загребе. После окончания хорватской загребской гимназии Гавриил Костельник поступает в греко-католическую семинарию, а после ее окончания — на богословский факультет Загребского университета. Способности юноши были замечены преподавателями, и вскоре он был направлен для продолжения обучения во Львов.
Подробней…

Звернення делегатів Собору до Патріарха Московського і всієї Русі Алексія про прийняття в лоно Матері Руської Православної Церкви

ЗВЕРНЕННЯ ДЕЛЕГАТІВ СОБОРУ ДО ПАТРІАРХА МОСКОВСЬКОГО І ВСІЄЇ РУСІ АЛЕКСІЯ ПРО ПРИЙНЯТТЯ В ЛОНО МАТЕРІ РУСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Його Святості Алексію, Патріарху Московському і всієї Русі в Москві.

“Буди ім’я Господнє благословенно от нині і до віка”. Після довгих віків Боже Провидіння послало нам той день свободи, якого дожидались кращі сини нашого народу в західних областях України, а о. Іван Наумович навіть предсказав про нього в 1889 р. словами: «Червоная Русь дожидает дня свободы, когда скажет своє громкое слово, и недалеко уже то время, когда вся Русь восхвалит Бога едиными усты и единьм серцем».
Подробней…

Матушки Варвара (Щурат-Глуха) і Гавриїла (Далецька): “Ми відмовились від легкої дороги. Шукаючи Христа, прийшли туди, де відчули Його присутність”

Матушки Варвара (Щурат-Глуха) і Гавриїла (Далецька): “Ми відмовились від легкої дороги. Шукаючи Христа, прийшли туди, де відчули Його присутність”

З 2002 року вони знаходяться у лоні Православної Церкви. Черниці студитського уніатського монастиря вважають знаменним день їх приєднання до Православ’я — на свято преподобного Антонія Печерського — засновника вітчизняного чернецтва. Монахині Варвара (Щурат-Глуха), настоятельниця Львівського Свято-Преображенського жіночого монастиря та Гавриїла (Далецька) розповіли про свій тернистий шлях пошуку, що привів їх до істинної Церкви — Православної.
Подробней…

01.03.2006. ХАРЬКОВ. Состоялась презентация четвертого диска с песнями на стихи митрополита Никодима

28 февраля в архиерейской резиденции состоялась презентация недавно вышедшего в свет музыкального альбома «Время. События. Судьбы» с песнями на стихи митрополита Харьковского и Богодуховского Никодима. Альбом, включивший 12 новых музыкально-поэтических композиций, посвященных автором великим людям, с которыми ему доводилось встречаться за годы своего продолжительного служения, вызвал значительный интерес среди харьковчан. Свою благодарность владыке Никодиму за его вдохновенное творчество пришли выразить Харьковский городской голова В. Шумилкин, Генеральный консул Российской Федерации в Харькове А. Яковлев, представители различных учреждений, предприятий и организаций Харькова.

01.03.2006. КИЕВ. В Трапезном храме Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры состоится отпевание всемирно известного хирурга Александра Шалимова

2 марта в 10 часов в Трапезном храме Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры состоится отпевание всемирно известного хирурга Александра Шалимова. Сегодня тело новопреставленного привезут в Трапезную церковь, где оно будет пребывать до утра завтрашнего дня. Чин отпевания совершит Управляющий делами Украинской Православной Церкви архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан.

01.03.2006. КИЕВ. В столице попытаются бороться с игорным бизнесом

Киевская городская государственная администрация инициирует ужесточение правил ведения хозяйственной деятельности по организации и содержанию тотализаторов и игорных заведений в Киеве.
Как сообщает MIGnews, ссылаясь на заместителя председателя Киевгорадминистрации Николая Георгиевского, проект решения Киевского городского совета «Об утверждении порядка размещения заведений игорного бизнеса в Киеве» предусматривает, что предприниматели, которые занимаются игорным бизнесом в городе, должны в течение 6 месяцев со дня принятия новых правил привести в соответствие с ними размещение заведений игорного бизнеса. Вместе с тем, в проекте решения также говорится, что заведения игорного бизнеса запрещено размещать в жилых домах, детских, медицинских, учебных заведениях, культовых сооружениях, банковских учреждениях, библиотеках, музеях и выставочных галереях, в производственных помещениях.
Подробней…

Предыдущая страница...