Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Мытарства православных Тернопольщины

Мытарства православных Тернопольщины

19.10.2005. КИЕВ. 232 депутати Верховної Ради підтримали запит Президенту України і міністру внутрішніх справ з приводу беззаконня влади і філаретівців Тернопільщини
У депутатському запиті, зокрема, говориться: “Шановний пане Президент! Ще раз звертаємось до Вас з приводу загострення міжконфесійного конфлікту у селі Рохманів Шумського району Тернопільської області.
На депутатське звернення групи народних депутатів України від 01.06.05 до Президента України з цього приводу отримано відповідь Міністерства юстиції України, в якій зазначено, що розв’язання міжконфесійних суперечностей на майновому ґрунті, які накопичилися у релігійному середовищі, можливе лише за умови законодавчого врегулювання. Крім того, рекомендовано розробити комплексну програму сприяння міжконфесійному порозумінню, реалізація якої нейтралізувала б радикальні прояви цього протистояння,
Така відповідь не може задовольнити, оскільки не вирішує порушене питання. Загалом по країні міжконфесійні конфлікти подалі загострюються. Так, у селі Рохманів Шумського району Тернопільської області наявне пряме порушення конституційних прав та свобод громадян України, навіть загроза життю.
Ситуація, яка склалась у селі Рохманів Шумського району Тернопільської області навколо користування культовою спорудою — храмом Святої Трійці, може послужити прикладом дій місцевої влади у міжконфесійних конфліктах, що виникають навколо майна канонічної Української Православної Церкви. .
Релігійна громада УПЦ є законним користувачем споруди вже більш ніж півсторіччя (підстави: договір 1946 р., рішення Тернопільського облвиконкому №301 від 26 грудня 1991 р., яким культова споруда — церква Святої Трійці у с. Рохманів передана у безоплатне користування релігійній громаді УПЦ).
Та Тернопільська обласна державна адміністрація прийняла розпорядження про введення почергового користування храмом релігійними громадами УПЦ та УПЦ-КП. При цьому вимоги законодавства України (вже існував законний користувач) до уваги не приймаються. До уваги не приймається і той факт, що громада УПЦ-КП була зареєстрована у 2004 році і її засновники підписали зобов’язання не претендувати на майно та будинки вже зареєстрованих громад.
Намагаючись виправити ситуацію, та ж облдержадміністрація приймає розпорядження, яким взагалі позбавляє права користування храмом релігійну громаду УПЦ — відміняє рішення Тернопільського облвиконкому ЖЮ1 від 26 грудня 1991 р. Таким чином, влада без жодних попереджень позбавляє людей храму, пояснюючи своє, прийняте в стилі тоталітарного режиму, рішення, відсутністю договору на користування культовою будівлею, який сама ж місцева влада зобов’язана була укласти з релігійною громадою. Протягом чотирнадцяти років райдержадміністрація не укладає договір користування храмом. Неодноразові звернення громади УПЦ до Шумської райдержадміністрації з вимогою укласти договір користування були проігноровані. Відсутність договору облдержадміністрація використовує як мотивацію для відміни рішення Тернопільського облвиконкому №301 від 26 грудня 1991 р., що надає право одноособового користування храмом.
Ситуація, в якій релігійні громади користуються храмами на підставі рішень місцевої влади, не закріплюючи право користування відповідними договорами, є типовою для Тернопільської області. Майже в кожному випадку наявні недбалість і зволікання місцевої влади.
Останні події у Рохманові свідчать, що дії районної адміністрації набули відверто кримінального характеру: ігноруючи закони, які охороняють право власності (релігійна громада УПЦ є законним користувачем культовою спорудою і законним власником майна, яке в ній знаходиться), районна адміністрація здійснює інвентаризацію майна релігійної громади УПЦ (без жодного на це права, навіть у відсутності представників законного власника), зрізає на храмі замки і дає дозвіл відправляти релігійні обряди у храмі Святої Трійці села Рохманів релігійній громаді УПЦ-КП…
Тобто майно, яке протягом трьох століть належить УПЦ, вольовим рішенням районної державної адміністрації Шумського району Тернопільської області передається іншому користувачу. Ще раз підкреслюємо: без згоди законного власника!
Священик храму Святої Трійці села Рохманів, майже втративши рідний храм, ще сподівається на законне вирішення конфлікту — сьогодні він живе у наметі біля Верховної Ради.
Загалом стан релігійного життя сучасної України дає підстави для хвилювання: наявне порушення конституційних прав громадян України. Влада отримує потік звернень архіпастирів, священиків, релігійних громад канонічної Української Православної Церкви з проханням захистити від сторонніх посягань їх храми і дати можливість реалізувати гарантовані Конституцією права.
Участь правоохоронних органів (активна чи пасивна) у протистоянні релігійних громад дедалі зростає. Так, 4 вересня 2005 р. в селі Стінка Бучацького району Тернопільської області спільні зусилля православних громад села, Тернополя та міліції не дозволили греко-католицькій громаді на чолі зі священиком незаконно захопити храм Різдва Божої Матері УПЦ.
Введення суцільної практики почергового користування храмами неодмінно ускладнить і без того непросту релігійну ситуацію в державі. Досвід конфесій, які вже почергово користуються культовими будівлями, свідчить, що з введенням почергового служіння конфлікти лише загострюються і храми стають осередками релігійної напруги. Розвиток подій на Тернопільщині тому підтвердження.
Склалась ситуація, в якій, згідно законодавства, лише від місцевої влади залежить вводити почергово користування чи не дозволяти його, передавати храм у власність або у користування, що відкриває шлях до перевищення владних повноважень на місцях, навіть злочинного.
Звертаємось до Вас, пане Президент, оскільки ситуація вимагає втручання глави держави і якнайскорішого вирішення».

06.12.2005. КИЇВ. Польські журналісти розкажуть правду про Рохманів
Ситуацією навколо православного храму у селі Рохманів та молитовним стоянням віруючих біля стін Верховної Ради цікавиться широка громадськість закордоном.
Режисер Єжи Каліна разом зі знімальною групою першого каналу Польського телебачення прибув в Україну для створення телепрограми про релігійні утиски православних. Журналісти закінчили цикл зйомок у Рохманові і були присутніми на богослужінні у наметовому храмі біля стін Верховної Ради. Для жителів Євросоюзу видаються неприпустимими втручання та утиски православних, які творять політики. “Така ситуація для цивілізованої країни є ненормальною”, — поділилися враженнями журналісти.

14.11.2005. КИЕВ. В палаточном городке православной общины под стенами Верховной Рады состоялся обряд венчания
В палаточном городке православной общины священника Олега Сирко, изгнанной из родного храма в селе Рохманив Тернопольской области местной властью — покровительницей денисенковского раскола, состоялось знаменательное во многих отношениях событие. Впервые под стенами Верховной Рады Украины состоялось таинство венчания. До этого сюда для запечатления на фоне правительственных зданий могли попасть лишь брачующиеся пары на шикарных лимузинах, само наличие которых служило пропуском в запрещенную для автомобильного транспорта зону отдыха.
Венчание же, состоявшееся в «полевых условиях» войны против Православия, а именно в палатке, предоставленной Союзом православных братств Украины, знаменательно и тем, что эта палатка-храм сегодня играет роль часовни, предвещающей возрождение разрушенного здесь большевиками храма Святого благоверного князя Александра Невского. Именно члены новообразованной Александро-Невской общины и венчались в этот день в присутствии своих духовных братьев и сестер. «Многое сегодня происходит впервые, — сказал в своей проповеди отец Олег. — Вот и первым киевским снегом украсил наше торжество Отец наш Небесный. Семьдесят лет назад накануне разрушения храма здесь состоялось венчание, последнее в прошлом веке, но не последнее на этом святом месте. И сегодняшнее венчание, первое в новом веке, символизирует то, что вратам ада Церковь не одолеть, и она в полной мере возродится и в нашем родном Рохманиве».

30.11.2005. КИЕВ. В день памяти благоверного князя Александра Невского в палаточном храме у стен Верховной Рады будет отслужена Божественная литургия
6 декабря, в день памяти благоверного князя Александра Невского, в палаточном храме у стен Верховной Рады, где уже три месяца пребывают православные села Рохманив Тернопольской области во главе с отцом Олегом Сирко, протестующие против захвата сельского храма филаретовцами, будет отслужена Божественная литургия. Напомним, что палатка православных находится на том месте, где располагался разрушенный большевиками храм Александра Невского.

22.12.2005. МОСКВА. Настоятель храма в Тернопольской области, отнятого раскольниками, заручился поддержкой Московского Патриархата
Настоятель Свято-Троицкого прихода села Рохманив Тернопольской области протоиерей Олег Сирко, у которого три с половиной месяца сторонники самопровозглашенного «киевского патриархата» отобрали храм, заручился поддержкой Русской Православной Церкви. В Отделе внешних церковных связей Московского Патриархата состоялась встреча отца Олега с зампредом ОВЦС протоиереем Всеволодом Чаплиным и секретарем по межправославным отношениям протоиереем Николаем Балашовым.
В ходе беседы священник рассказал о положении дел с возвращением общине захваченного храма и получил заверения в поддержке борьбы за восстановление справедливости.
4 сентября 2005 года община отца Олега была изгнана из своего храма сторонниками не признанного в православном мире «Киевского патриархата» при поддержке местных властей. Несмотря на многочисленные протесты со стороны общественности и продолжительную голодовку настоятеля, храм общине так и не вернули. Чтобы привлечь внимание народных депутатов, члены общины были вынуждены разбить возле Верховной Рады Украины палаточный городок.
Интерфакс-Религия