Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.02.2006. ВІННИЦЯ. Тижневик “33 канал”: в обласному центрі буде збудовано храм Стрітення Господнього

“ Храми – як люди: народжуються, розвиваються і, на жаль, помирають. Свідченням відродження нашої духовності стало рішення побудувати в обласному центрі храм Стрітення Господнього за благословінням митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Макарія.
– Це Божий промисел, – переконаний настоятель храму протоієрей Сергій Виговський, – велике благословення для вінничан. Новий храм буде розташовуватися по вул. Пирогова (зупинка «Електромережа»). Сьогодні там – тимчасовий храм, що нагадує Ноїв ковчег. Перше богослужіння відбулося на Різдво. А ось 15-го лютого ми запрошуємо всіх бажаючих прийти на престольне свято на честь Стрітення. О 9.30 буде святкове богослужіння, на якому будуть присутні митрополит Макарій та єпископ Пантелеімон. Буде проводитися освячення води.
За словами отця Сергія, храм Стрітення Господнього буде величною спорудою.
Зовні він буде схожий на збудовану у 1900 році архітектором Померанцевим на замовлення графа Ігнатьєва церкву Різдва Богородиці у селі Круподеринці Погребищенського району, але значно більший і матиме не два куполи, а 13 – на честь Христа та його 12 апостолів.
– Храм у Круподеринцях, – каже отець Сергій, – вріс у моє серце. Адже мій батько з 1957 року служить у ньому, так що я, по суті, виріс там. Від батька знаю, що колись на його місці був дерев’яний храм, але граф Ігнатьєв (талановитий дипломат, політик та науковець, свого часу був навіть міністром внутрішніх справ Росії) розпорядився передати його у сусіднє село, а у Круподеринцях побудувати цегляний храм у візантійському стилі. До речі, під храмом є склеп, де похований сам граф та його дві Катерини – дружина і донька.
Цю частинку «маленької батьківщини» отець Сергій вирішив перенести до Вінниці, де 15 років служить регентом у Преображенському соборі.
Між іншим, хор Преображенського собору, яким керує о. Сергій, знають у Москві. Колектив неодноразово їздив на фестивалі з нагоди 2000 Різдва Христового, співав на Патріаршому богослужінні у храмі Христа Спасителя, у Кремлі в Успенському соборі, брав участь у хресному ході до пам’ятника Кирилу та Мефодію.
– Чому саме храм Стрітення? – поцікавилася у священика.
– Так Богу угодно. Але за збігом обставин, моє перше богослужіння після закінчення духовної семінарії було саме 15 лютого – на Стрітення.
Зрозуміло, що будівництво храму потребує чималих фінансових затрат. За попередніми підрахунками, тільки зведення коробки з червоної та жовтої цегли потягне близько 10 млн. грн. Тож якщо ви маєте бажання допомогти добрій справі, кошти на будівництво можна перераховувати на рахунок №26003000044, МФО 302430, код 26142358 у Вінницькій філії ВАТ СКБ «Дністер». «Да не оскудеет рука дающего!»
Інна ЧЕРВІНЧУК, “33 канал”