Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.02.2006. КИЇВ. Софії Київській нарешті можуть повернути срібно-золочені Царські врата 18 століття – окрасу Головного вівтаря собору

Станеться це за два роки. Саме стільки знадобиться для відновлення втраченої у радянські часи унікальної пам’ятки. Офіційно оголосить старт реконструкції Царських врат 10 лютого Секретар РНБОУ Анатолій Кінах під час відвідування Софійського собору. Уже десятиліттями на місці Царських врат – в самому центрі іконостасу Софійського собору – порожнеча. І лише фотографії та порізані фрагменти воріт зберігаються у фондах заповідника, нагадуючи про радянські часи.
На відновлення втрачених частин десятиліттями не було коштів. Нарешті за царські врата взялися державні мужі — в особі Анатолія Кінаха. Отже, гроші на реставрацію знайдено. Утім, постала інша проблема. Директор Національного науково-дослідницького реставраційного центру України Світлана Стрельнікова розповідає про те, що реставраційне обладнання в Україні востаннє було закуплено у 1980-х, робочі кімнати уражені пліснявою і без вентиляції. То ж цього разу допомагати Україні взялися польські майстри, які обіцяють повернути до первозданного вигляду царські врата — за два роки.
ТРК “Київ”