Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.12.2005. БРЮССЕЛЬ. Представники Синодального Відділу благодійності та соціального служіння УПЦ взяли участь у конференції “На шляху до якості життя для всіх”

Роль церков та церковних організацій у розробці соціальної політики європейських країн, та шляхи їхньої участі у розв’язанні гострих проблем сучасного суспільства, стали предметом обговорення конференції “На шляху до якості життя для всіх”, що проходила у Брюсселі під егідою Конференції Європейських Церков.
У заході взяли участь представники всіх традиційних церков країн Євросоюзу, а також Української Православної Церкви, яка була представлена Синодальним Відділом благодійності та соціального служіння.
Серед проблем, що повстали перед сучасними розвинутими суспільствами найбільш актуальними визнаються такі, як проблема соціальної включенності людей та дезінтеграція суспільства, маргіналізації населення, безробіття, проблема культурної та соціальної ідентичності, деперсоналізація форм соціальної допомоги.
Що до цих проблем, коренем яких є переважно духовно зумовлені загально культурні чинники, церкви мають накопичений протягом століть досвід та інструменти вирішення. Саме тому у країнах ЄС наразі відбувається процес активної співпраці державних урядових, політичних та церковних інституцій, та залучення останніх до процесу розробки та впровадження єдиної соціальної політики. Свідченням цього стала участь у конференції представників Європарламенту від різних партій, зокрема, європейської народної партії, лейбористської партії, соціалістичної партії та партії зелених, та відвідини Єврокомісії (уряд ЄС), де відбулася зустріч з керівниками Департаменту зайнятості та соціальних справ.
Учасники конференції обмінялися досвідом соціального служіння церков у своїх країнах та співпраці з державними та громадськими організаціями. У підсумковому висновку конференції наголошується, що соціальна політика є ключовим елементом європейської ідентичності, основу якої становлять християнські цінності, а удосконалення і розвиток систем соціального захисту потребують кращого розподілу матеріальних ресурсів та повноважень між політичними інститутами, церковними діаконічними організаціями і громадянським суспільством.
Геннадій Таранюк
Синодальний Відділ благодійності і соціального служіння УПЦ