Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.04.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. В міському інституті МАУП ім. Блаженнішого Митрополита Володимира відбулась Всеукраїнська студентська конференція “Україна у сучасному геополітичному просторі: погляд молоді”

За благословенням архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія у конференції взяв участь секретар єпархіального управління протоієрей Олександр Дацюк, який звернувся до присутніх з вітальним словом:
“Від імені архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія, я радий вітати усіх учасників науково-теоретичної конференції “Україна у геополітичному просторі – погляд молоді”.
Приємно чути такі виважені доповіді, також приємно, що сучасну молодь цікавлять важливі питання щодо місця нашої Держави у світовій геополітиці.
З християнської точки зору хочу зазначити, що ідеалом поведінки народу і уряду у сфері геополітичних відносин є так зване “золоте правило”, яке міститься у Євангелії від Матфія: “У всьому, як бажаєте, щоб з вами поступали люди, так поступайте й ви з ними” (Мф., 7, 12). У цих словах є яскрава ілюстрація основного морального закону християн, який діє як у міжнародних взаємовідносинах, так і у приватному житті кожної людини, цей закон тотожний 3-му закону Ньютона – сила дії дорівнює силі протидії. Нажаль, але не усі люди виконують цей закон як в особистому, так і у суспільному житті – це є сумний наслідок враження гріхом людської природи. Суттєвим кроком у майбутнє як у сфері міжнародних відносин, так і у підвищені рівня життя кожної окремої людини є місіонерська робота по втіленню християнських чеснот на усіх рівнях людського буття. І якщо у нашій Державі Православ’я є домінуючою релігією, ми, українці, мусимо прагнути створювати такі міжнародні стосунки, які слугували би максимальному благу й задовільненю законних інтересів як власного народу, так і загальнолюдської родини.
Святий Апостол Павло говорить, навчаючи нас: “Якщо можливо, будьте у мирі з усіма людьми”, тож, Церква завжди закликала владу вирішувати усі конфлікти шляхом пошуку взаємного мирного компромісу, а використання військової сили сприймала лише як крайній засіб захисту від військової агресії зі сторони інших держав.
Згідно місіонерської концепції, Православна Церква завжди вітала і вітає позитивні тенденції у сучасній геополітиці, спрямовані на об’єднання країн та народів і створення міждержавних союзів країн, які мають спільну історію та культуру.
У всіх сферах міждержавних відносин мусять застосовуватися ті ж самі моральні правила, що й у приватному житті людини.
Тож, щасливе майбутнє нашої Держави може бути побудоване лише на християнських моральних цінностях й максимальному їх втіленні у життя.
Заохочуючи творчі спроби студентської молоді, Православна церква сьогодні бере активну участь в різних освітянських заходах, зокрема приємно відзначити Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт “Православні духовні цінності – крок у майбутнє”.
Слід відзначити успішно представлені на конкурсі наукові роботи студентів Хмельницького інституту МАУП ім. Блаженійшого Митрополита Володимира: «Сучасний погляд молодої людини на Православну ікону через призму системи духовних цінностей» студентки III курсу Недашківської Тетяни та «Неврози і депресії як ознака пристрасної душі. Православ’я та психіатрія» студентки 1-го курсу Войтюк Оксани. Роботи відзначені Дипломами з відзнакою та грошовою премією (робота Т. Недашківської).
Обидві студентки були відзначені Церковними Грамотами:
Недашківська Тетяна – Грамотою Блаженійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви;
Войтюк Оксана – Грамотою архієпископа Хмельницького і Шепетівського, Антонія, керуючого Хмельницькою єпархією УПЦ.
Грамотою архієпископа Антонія, була, також нагороджена учениця 9-Б класу Хмельницької НВК № 4 – Нагурна Інна, за наукову роботу “Історія Української Православної Церкви у 20-х – 80-х роках ХУІІ ст.”