Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.04.2005. КІРОВОГРАД. Священики єпархії взяли участь у науково-богословській конференції, присвяченій 300-літтю Православ’я на Камчатці

Конференція, яку організувала Московська Патріархія РПЦ, проводилась у Свято-Тихонівському Гуманітарному університеті в Москві. З вітальним словом до її учасників звернувся Святіший Патріарх Московський і всія Русі Алексій II.
В історію Православ’я на Камчатці золотими літерами вписано ім’я митрополита Нестора (Анісімова), просвітитетя камчатських народів, творця Камчатської єдиної Духовної місії, Камчатського Православного Братства і Камчатської єпархії. На склоні свого життя у 1958-1962 роках митрополит Нестор служив на Кіровоградській кафедрі. Звідси, з Кіровограда, він переїхав у Москву, де 4 листопада 1962 року упокоїлась у Бозі душа Владики. Його поховали в огорожі храму Патріаршого подвір’я Троїце-Сергієвої Лаври в Передєлкіному. У Кіровограді ще живі люди, які служили разом з владикою Нестором і добре знали його. Всі вони згадують його добрим словом.
У Кіровограді Владика Нестор посилено працював над книгою «Мої спогади», першу частину якої у машинописному варіанті подарував нинішньому архімандриту Олександру (Пастуху), котрий зберігає її як дорогу реліквію. У час архієрейської служби, митрополита Нестора Олександр Пастух прислужував йому у вівтарі.
Не так давно у Кіровоградському обласному державному архіві віднайдено «Особисту справу митрополита Нестора (Анісімова)». У цій справі 43 листи, 13 основних матеріалів, які є цінними документами для написання житія Владики Нестора.
Кіровоградським першоджерелам до вивчення життя і діяльності митрополита Нестора і був присвячений виступ на науково-богословській конференції у Москві секретаря Кіровоградської єпархії протоієрея Петра Сидори. Єпископ Петропавлівський і Камчатський Ігнатій в знак вдячності за проведену дослідницьку роботу подарував отцю Петру Сидорі книги митрополита Нестора «Моя Камчатка» і Артура Бєлашова «Очерк истории Петропавловской и Камчатской епархии». А отець Петро у свою чергу подарував музею Історії Православ’я на Камчатці книгу «Божественна літургія», упорядковану та відредаговувану дияконом Дмитром Болгарським.
В конференції також взяв участь настоятель Свято-Покровського храму м. Кіровограда архімандрит Данії (Токарев).

Прес-служба Кіровоградської єпархії.