Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.04.2005. КИЕВ. Директор Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевец дав пояснення щодо тимчасового закриття заповідника

5 квітня відвідувачі Києво-Печерської Лаври не змогли потрапити на територію Верхньої Лаври. На тролейбусних зупинках, що біля Лаври, на центральному вході та Успенських воротах з’явилися оголошення: «Брати і сестри! Вхід до Трапезного храму для молитви та соборування здійснюється через Економічні ворота, що під Всіхсвятським храмом». Отже, екскурсії на території Верхньої Лаври не проводяться, вхід обмежений. Таке раптове закриття не могло не здивувати ченців та парафіян обителі. Ми звернулися до Генерального директора національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника пана Сергія Кролевця з проханням прокоментувати ситуацію.

- Сергію Павловичу, що стало причиною такого обмеження входу до верхньої території?
— Аварійна ситуація, яка склалася біля кількох споруд, що на цій території. Після зимового періоду й сходження снігу подекуди виникли провали землі, а також почала падати штукатурка з Троїцької церкви, Великої дзвіниці, підпірної стіни. Вже стався випадок, коли постраждала людина: цеглина з підпірної стіни вдарила по голові (пан Кролевець поклав на стіл шматок штукатурки: «Ось таке падає з дзвіниці»). На щастя, все обійшлося. Коли ми запрошуємо людей відвідати музей, ми повинні подбати про те, щоб це не залишило неприємних спогадів. Відвідувачі часто не звертають увагу на те, де не можна ходити, тому ми повністю перекрили територію, щоб, не дай Боже, не сталось лиха.

- А скільки часу планується вести ремонтні роботи?
— Термін поки що не встановлено. Ми зараз зібрали фахівців, які повинні дати оцінку ситуації, після чого зможемо розрахувати час. У зв’язку з цим видано наказ.

- До монастиря приїжджають гості з закордону, наприклад, нещодавно була делегація з Фінляндії. Чи зможуть вони побачити Лавру?
— Нехай монастир звертається до нас, і ми все узгодимо.

- Зараз Великий піст. Дуже багато людей приходить до Лаври для соборування, попереду дванадесяті свята, нарешті — Великдень. Священноначалля монастиря заздалегідь узяло у Вас дозвіл на проведення богослужінь у Трапезному та Успенському храмах. Складено графік. Чи можуть бути у зв’язку з проведенням ремонтних робіт зміни у цьому графіку?
— Ви знаєте, мені ніколи не подобалася ця форма — «давати дозвіл». Як я можу давати чи не давати дозвіл на богослужіння? Я завжди підписую, що проведення богослужіння з дирекцією узгоджено. Це через те, що в храмах знаходиться багато цінних речей, об’єкти під охороною, ми несемо матеріальну відповідальність. Змінювати графік ми не збираємося. Ми встановили огорожі у небезпечних місцях і розраховуємо на свідомість віруючих, що вони не будуть ходити там, де небезпечно. Вхід для богослужбового відвідування храмів залишили через Економічні ворота. До речі, Митрополиту Володимиру я направив листа з вибаченням за незручності.

- Сергію Павловичу, багато прихожан Лаври ще пам’ятають той час, коли на початку 60-х років Лавру, як чоловічий монастир, закривали під виглядом ремонту.
- Я теж пам’ятаю. Мені було тоді років сім. Бабуся повела мене до Лаври, але виявилося, що монастир закрили.

- Сьогодні складна міжконфесійна ситуація, і віруючі нашої Церкви схвильовані: виникають побоювання, що спочатку заборонять проводити екскурсії, потім богослужіння, а потім передадуть Лавру «київському патріархату». Який Ви можете дати коментар?
- А Ви самі цьому вірите?

- Не хотілося б вірити. Але Філарет претендує на Лавру
— По очах бачу, що не вірите. А звідки така інформація?

- Дай Бог, щоб цього не сталося… Та Філарет сам дуже часто говорить про це, називає себе «священноархімандритом Лаври». Ось, наприклад, газета «Експрес», слова Філарета: «Києво-Печерська Лавра має належати Помісній Українській Церкві, і вона буде їй належати. Час цей наближається…», і таке подібне. Незважаючи на те, що влада проголосила принцип невтручання у релігійні справи, що не постраждає жодна парафія УПЦ, соратники Філарета, користуючись підтримкою місцевої влади, зараз, наприклад, захоплюють наші храми у Чернівецькій області…
— Я ні від кого подібних розпоряджень у листах чи дзвінках не отримував.

- Тобто таких планів нема?
— Нема. Нам зараз треба разом думати про те, що робити з «орендарями», які займають 42 відсотки приміщень Лаври, не маючи ніякого відношення ні до музею, ні до монастиря. Ми могли б разом з намісником пройтись по Лаврі і подивитись. Треба якось співпрацювати…

Бесіду вів ієромонах Лонгін (Чернуха)