Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.04.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Новостворена козача паланка візьме на себе місію охорони храмів та монастирів єпархії від всіляких беззаконних зазіхань

 


У свято Благовіщення Пресвятої Богородиці архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній очолив святкову службу у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Хмельницького. Після Божественної Літургії і проповіді владики, за якою він привітав усіх подолян з Великим Святом, що поклало початок спасінню людства від гріха, прокляття й смерті, до усіх присутніх звернувся верховний отаман Запорізького козацтва, маршал Дмитро Сагайдак, який прибув до м. Хмельницького з нагоди відродження Хмельницької козацької паланки (полку). За духовну опіку й сприяння відродженню козацтва на теренах древнього Поділля він нагородив  архієпископа  Хмельницького і Шепетівського Антонія високими  нагородами — медаллю та Орденом “Козацька слава”, які і  вручив   владиці. Сердечно подякувавши за нагороди, архіпастир звернувся зі словом до Верховного отамана, супроводжуючих його осіб й чисельних парафіян, зазначивши,  що такі високі нагороди перш за все є нагородами усім православним людям Хмельниччини за тверде стояння у вірі, яку покликане боронити наше славетне козацтво. Верховний отаман Сагайдак запевнив архіпастиря й парафіян кафедрального собору у тому, що новостворена козача паланка візьме на себе місію охорони перш за все Свято-Покровського кафедрального собору, монастирів та інших храмів єпархії від всіляких беззаконних зазіхань, подібно тому, як ними охороняються Свято-Успенська Києво-Печерська, Почаївська Лаври, та інші осередки духовності України.


Після Богослужіння архієпископ Антоній, Верховний отаман Запорізького козацтва Д. Сагайдак, Отаман Хмельницької обласної козацької паланки  В. Цап, духовенство собору, члени новоствореного осередку козацтва вирушили до пам’ятного каменю, що  встановлений на місці першого поселення подолян (1493р.), з якого  почалося м. Проскурів, що стало містом Хмельницьким. Тут козаки отримали перші нагороди та посвідчення, що підтверджують їх членство у козацькій громаді, а також благословення архієпископа  Антонія на їх служіння Церкві і народу України, після чого архіпастир  зазначив, що глибоко символічним є те, що така історична подія відбулася саме тут, на місті першого поселення наших предків на березі р. Південний Буг та висловив надію на подальшу плідну співпрацю з козацькою паланкою у справі відродження  традицій і  духовності у Подільському регіоні, а також у справі патріотичного виховання нашої молоді та залученні її до козацького руху, який саме у день величного свята Благовіщення Пресвятої Богородиці було відроджено на нашій землі, отже й хмельничани отримали  благу та радісну звістку не лише з приводу початку нашого спасіння, але й щодо відродження козацтва на теренах древньої Подолії.