Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.01.2005. ЧЕРНІГІВ. Почив в Бозі найстарший священик області Іоанн (Пращур)

2 лютого на 96-році життя помер священик, якого на Чернігівщині називали живою легендою. Це настоятель Вознесенського храму с. Улянівка о. Іоанн Пращур. Близько 60 років батюшка служив на одному приході, у своєму рідному селі. О. Іоанн — сучасник і духовне чадо Преподобного Лаврентія Чернігівського. Свого часу він не пустив войовничих атеїстів зруйнувати храм в Улянівці, перечекав деякий час і знову почав правити. Під час Великої Вітчизняної допомагав партизанам переправлятися через Десну (до прийняття сану о. Іоанн працював на річковому транспорті) і навіть переховувався від арешту.
Батюшка весь час жив активним життям, допомагав колгоспу, трудився на рівні з усіма іншими. Аби священику за радянських часів не дорікали, що, мовляв, служба відволікає людей від роботи і щоб не було формального приводу закрити храм, батюшка служив Літургію вранці-раненько й йшов на колгоспний лан. До речі, Вознесенський храм лише на десяток років молодший за свого священика. “Будувати храм у 1920 році благословив Чернігівський єпископ Пахомій (Кедров), — розповідав у інтерв’ю газеті “Троїцький вісник” о. Іоанн. — На тому місці, де він нині височіє, єпископ відслужив літургію, і люди взялися за роботу. На конях возили деревину, матеріали, все робили власними руками. Будувати було набагато важче, ніж зараз”. О. Іоанн — третій священик в Улянівці. В 1945 році його висвятив на священика єпископ Борис. Свою першу службу батюшка правив на Різдво.
До останніх днів життя о. Іоанн не припиняв правити службу по святах і неділях, вінчати молодят. Щоправда, дорога до храму давалася о. Іоанну з великим трудом — сильно боліли ноги. Проте в храмі батюшка преображався. За словами прихожан, він помітно молодшав і нібито сил в нього додавалося. “В чому ж Ваш секрет?” — запитали ми батюшку, коли відвідали його в жовтні — невдовзі після 95-річчя (як виявилося, ця зустріч була останньою). “Мені допомагає Божа Мати і Святий Іоанн Богослов. У храмі я начебто здоровішаю”, — відповів він просто.
О.Іоанн для всіх своїх прихожан і багатьох священиків Чернігівської області був взірцем простоти, смирення, працелюбності, милосердя і справжнього пастирського служіння.
4 лютого після Божественної Літургії в Улянівці відбудеться похорон священика. Чин погребіння здійснить єпископ Чернігівський і Ніжинський владика Амвросій. О. Іоанна буде поховано поруч з Воскресенським храмом у рідному селі.
Прес-служба Чернігівської єпархії