Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітання Блаженнішого Митрополита Володимира учасникам З’їзду

Вітання Блаженнішого Митрополита Володимира учасникам З’їзду

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства!
Всечесні отці, браття і сестри, учасники і гості Установчого з’їзду
та науково-практичної конференції
Всеукраїнського православного педагогічного товариства!

Виконуючи слова Господа нашого Ісуса Христа «пустіть дітей приходити до Мене і не перешкоджайте їм» (Мк. 10, 14), Свята Церква в усі часи свого існування приділяла велику увагу вихованню дітей, бо «таких є Царство Небесне» (Мф. 19, 14).
Як мудра і любляча Мати, Церква пропонує різноманітні способи виховання, використовує широкий набір методів і прийомів впливу на душу, яка розвивається. Богослужіння, церковний спів, священні зображення, духовне читання — все справляє глибокий вихований вплив на дитину. І сама належність до Церкви, церковність є підґрунтям вірного розвитку дитячої душі.
Але і поза церковними стінами існує життя, яке впливає на незміцнілі душі.
Тому велику радість викликає сьогоднішній форум — зібрання православних, церковних педагогів, які, виходячи з досвіду Церкви, навчають дитину справжніх цінностей, ведуть її у вірному напрямку.
Адже і саме слово «педагог» означає «дітоводитель». Тож лише людина, яка спирається на церковне вчення, використовує надбання святих Отців і Учителів Церкви, і може називатися істинним педагогом — «водителем» до Христа.
Нині ми потребуємо вироблення комплексу педагогічних підходів, низки відповідей на болючі питання. Ми маємо навчитися звіщати вічні істини Віри, Надії й Любові сучасному світові зрозумілою для нього мовою, не поступаючись в той же час догматами віри й засадами благочестя, які іноді незрозумілі секуляризованому суспільству.
Живучи в умовах багатоконфесійності, православний педагог має усвідомлювати, що саме Православ’я стало державотворчим фактором для України, і тому ми впевнено пропонуємо запроваджувати вивчення основ Православ’я в курсі загальної середньої освіти, у вищих навчальних закладах. Ми переконані, що цим не порушується принцип світськості освіти, бо Православ’я посідає особливе місце в історії, культурі нашої держави.
Якщо зараз не вжити особливих зусиль, місце православних педагогів у вихованні можуть зайняти представники псевдорелігій, проповідники окультизму і лженауки, які свій руйнівний вплив вміло маскують словами про «духовність» та «розвиток особистості».
Потребують виваженої оцінки і окремі педагогічні методики, які претендують на звання «православних». Взагалі кожен досвід, кожні напрацювання мають бути оцінені з позиції їх відповідності Церковному вченню, Переданню.
Орієнтирами для нас є Святе Письмо, праці святих педагогів: апостола Павла, святителів Климента Олександрійського, Іоанна Златоуста, Феофана Затворника, священномученика Фадея (Успенського) і багатьох представників передової науки, які вбачали сутність виховання у розкритті християнської особистості, оскільки сама душа, за словами Тертулліана, за своєю природою є християнкою.
Установчий з’їзд Всеукраїнського православного педагогічного товариства має обговорити багато теоретичних і практичних питань, які стосуються стану і розвитку православної педагогіки в сучасній Україні. Разом з тим його учасники покликані налагодити якнайтісніше співробітництво між окремими авторами та педагогічними колективами, яке б дало можливість використовувати надбання окремих педагогів на користь всієї православної спільноти.
Прикликаємо Господнє благословення на учасників з’їзду.
Бажаємо плідної роботи у славу Божу, на благо Святої Церкви, заради виховання дітей та молоді майбутнього нашої Батьківщини.

БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ
КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ