Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Указ Президента України

23.03.2002. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВИДАВ УКАЗ, ЗГІДНО ЯКОГО РОЗПОЧНЕТЬСЯ ПОВЕРНЕННЯ ЦЕРКВІ НЕ ТІЛЬКИ ХРАМІВ, А Й ІНШОГО МАЙНА (В ТОМУ ЧИСЛІ ПРИМІЩЕНЬ)
Президент України Л.Кучма підписав Указ “Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій”, в якому вперше задекларована необхідність повернути Церкві не тільки храми, а й інше церковне майно (в тому числі приміщень).

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій
З метою остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР щодо релігії, забезпечення відновлення порушеної справедливості, захисту прав і законних інтересів релігійних організацій, дальшого процесу їх морально-політичної реабілітації, поліпшення відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості, створення сприятливих умов для утвердження принципів свободи совісті та віросповідної рівності постановляю:
1. Кабінету Міністрів України:
- утворити до 1 травня 2002 року міжвідомчу комісію для підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії, та опрацювання механізмів подолання негативних наслідків такої політики;
- розробити до 1 вересня 2002 року перспективний план заходів, спрямованих на відновлення порушених прав церков і релігійних організацій, зокрема на повернення їм колишніх культових будівель, іншого церковного майна (в тому числі приміщень), що перебувають у державній власності і використовуються не за призначенням;
- передбачати під час розроблення проектів Державного бюджету України на 2003 та наступні роки видатки, пов’язані з реалізацією органами виконавчої влади плану заходів, зазначеного в абзаці третьому цієї статті.
2. Міністерству освіти і науки України, Державному комітету України у справах релігій разом з Академією педагогічних наук України за участю церков і релігійних організацій розробити пропозиції щодо впровадження духовно-моральних цінностей у навчально-виховний процес та подати їх у встановленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України.
3. Державному комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики стосовно релігії .та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій.
4. Рекомендувати органам місцевого самоврядування вжити заходів з відновлення порушених прав церков і релігійних організацій, зокрема щодо повернення їм колишніх культових будівель, іншого церковного майна (в тому числі приміщень), що перебувають у комунальній власності і використовуються не за призначенням.

Президент України Л.КУЧМА
м. Київ
21 березня 2002 року
№ 279/2002

18.03.2002. ПРЕЗИДЕНТЫ УКРАИНЫ И РОССИИ ПОСЕТИЛИ СТРОЯЩИЙСЯ ОДЕССКИЙ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСКИЙ КАФЕДРАЛЬНЫЙ СОБОР
17 марта, в Прощеное воскресенье, в рамках пребывания в Одессе Президентов России Владимира Путина и Украины Леонида Кучмы, состоялось посещение руководителями двух государств строящегося Спасо-Преображенского кафедрального собора. Напомним, что несколько лет назад одесситы взялись за восстановление некогда разрушенной большевиками святыни. И вот уже построены колокольня и нижний ярус, ведутся активные работы по возведению стен основного храма, после завершения которых вместительность всего собора будет аналогичной храму Христа Спасителя в Москве.
Почетных гостей у входа в колокольню встретил митрополит Одесский и Измаильский Агафангел. Оба Президента в сопровождении губернатора Одесской области Сергея Гриневецкого и мэра Одессы Руслана Боделана вошли вовнутрь помещения, где владыка Агафангел рассказал главам государств о небесной покровительнице Причерноморья — Касперовской иконе Божией Матери — и подарил высоким гостям списки с этого чудотворного образа. Затем в ходе беседы с Президентами Владимиром Путиным и Леонидом Кучмой митрополит Агафангел и мэр Одессы Руслан Боделан рассказали о ходе восстановления собора. Предполагается, что после завершения строительства на торжественное освящение храма прибудет Святейший Патриарх Московский и всея Руси Алексий II. Договоренность об этом уже достигнута в ходе переговоров руководства Одесской мэрии и Святейшего Патриарха Алексия в минувшем году.
Пресс-служба Одесской епархии.

20.03.2002. ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАНННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ РАДИ ЦЕРКОВ
20 березня 2002 року в м. Києві, під патронатом Державного комітету України у справах релігій, відбулось засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.
На поряду денному засідання були такі питання:
1. Про роботу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій у 2001 році та орієнтовний план засідань ВРЦ на 2002 рік. Доповідав: В.Д.Бондаренко — голова Держкомрелігій.
2. Про деякі аспекти міжконфесійних відносин в Україні. Інформував: Г.І.Комендант — Президент Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів.
3. Про діяльність міжконфесійної робочої групи з підготовки підручника з основ християнської етики. Доповідав: Новиченко М.Р. — перший заступник голови Держкомрелігій.
4. Різне.
На засіданні були присутні: кардинал Любомир Гузар, глава УГКЦ; кардинал Мар’ян Яворський, керівник РКЦ; “митрополит” УАПЦ Мефодій (Кудряков); “єпископ” УПЦ-КП Дмитро (Рудюк); майже всі керівники протестантських структур; глава іудеїв Яків Блайх; мусульманські лідери, — шейх Ахмед Тамім та Равіль Мухамедзянов. Українську Православну Церкву представляв ректор КДА, протоієрей Миколай Забуга.

29.03.2002. КИЇВ. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВИДАВ ПОСТАНОВУ ПРО ВИДІЛЕННЯ КОШТІВ НА РЕСТАВРАЦІЮ НАПИСАНОЇ У XII СТОЛІТТІ ЧУДОТВОРНОЇ ХОЛМСЬКОЇ ІКОНИ БОЖОЇ МАТЕРІ
25 березня Кабмін України видав за підписом А.Кінаха постанову №363 “Про виділення коштів на реставрацію та забезпечення збереження пам’ятки XII ст. Чудотворної ікони «Богоматір Холмська» у Волинському краєзнавчому музеї”. Постанова передбачає виділення Волинській облдержадміністрації 115 тисяч гривень для проведення невідкладних робіт з дослідження, консервації, реставрації та збереження вказаної ікони. Постанова зобов’язує Міністерство фінансів здійснити у 2002 році зазначені витрати за рахунок резервного фонду бюджету (2905-14), Міністерство культури і мистецтв разом з Волинською облдержадміністрацією — забезпечити виконання науково-дослідних та консерваційно-реставраційних робіт ікони в Національному науково-дослідному реставраційному центрі згідно із законодавством, Волинську облдержадміністрацію — подати Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерству фінансів і Державному комітетові будівництва, архітектури та житлової політики звіт про використання коштів, виділених відповідно даної постанови.

01.03.2002. У КИЄВІ ВІДБУВСЯ З’ЇЗД СОЮЗУ ПРАВОСЛАВНИХ БРАТСТВ УКРАЇНИ
На з’їзд, який відбувся в четвер 1 березня у Києво-Печерській Лаврі, зібралися близько 200 представників православних братств Української Православної Церкви з усієї України, гостей з Білорусії та Росії, представників Санкт-Петербурзького та Московського братств Руської Православної Церкви. Після спільної молитви благословив з’їзд та відкрив його доповіддю архієпископ Львівський та Галицький Августин — духівник Союзу православних братств. У своїй доповіді владика Августин дав високу оцінку діяльності Союзу за минулий 2001 рік, особливо наголосивши на важливій роботі, яку провели братчики під час візиту Папи Римського в Україну. Владика також об’явив про свою відставку з посади духівника Союзу православних братств України, яку, пояснював він, не може виконувати в повній мірі, як належить, через зайнятість у Богословській комісії та діяльність на посаді Голови Синодальної комісії по зв’язках із силовими структурами. У подальшому роботою з’їзду керував голова Союзу Валентин Лук’яник, який виступив із звітною доповіддю. Були учасниками з’їзду та виступили з доповідями про парламентську роботу із захисту інтересів православних віруючих народні депутати України — Катерина Самойлик, вона ж голова Українського відділення Міжнародного Фонду єдності православних народів, та голова Селянської партії України Сергій ДовганьНа з’їзді було прийнято ряд важливих документів-звернень: “До вірних Української Православної Церкви і до органів влади про втручання у внутрішні справи церкви”, “До засобів масової інформації у зв’язку із засиллям на телеекрані насильства й аморальності”, “До уряду України і Державної податкової адміністрації України про необхідність вироблення механізмів дії закону», «Про внесення змін до Закону України «Про державний реєстр фізичних осіб-платників податків” та ін.

31.03.2002. В ИЗМАИЛ ДОСТАВЛЕН ИЗГОТОВЛЕННЫЙ В СОЛОВЕЦКОМ МОНАСТЫРЕ БОЛЬШОЙ ПОКЛОННЫЙ КРЕСТ, НО МЕСТНЫЕ ВЛАСТИ, ПРИКРЫВАЯСЬ НЕСУЩЕСТВУЮЩИМИ В ГОРОДЕ ПРАВОСЛАВНО-МУСУЛЬМАНСКИМИ ПРОТИВОРЕЧИЯМИ, ЗАПРЕТИЛИ УСТАНАВЛИВАТЬ СВЯТЫНЮ ВОЗЛЕ ХРАМА, ВОЗВЕДЕННОГО НА МЕСТЕ МЕЧЕТИ И ЗАНЯТОГО МУЗЕЕМ-ДИОРАМОЙ
27 марта в Измаил был доставлен изготовленный в далеком Спасо-Преображенском Соловецком монастыре 6-метровый поклонный крест. Предполагалось, что святыня будет установлена вблизи Крестовоздвиженского храма, созданного на месте мусульманской мечети после очередного освобождения Измаила от турок в 1809 г. – в память павших за веру и отечество православных солдат. Но власти, опасаясь возможных претензий Церкви на здание храма, в котором размещается музей-диорама, сослались на опасность протеста местных мусульман против водружения креста около бывшей мечети и запретили претворять намерение православных в жизнь. Между тем, мусульманская община Измаила, сотоящая из полутора десятков чеченских беженцев, и не думала заявлять каких-либо претензий православным в связи с желанием последних установить крест возле Крестовоздвиженской церкви. Налицо провокация властями межрелигиозного конфликта без каких-либо к тому оснований, а всего лишь из меркантильных соображений. В связи с возникшей проблемой митрополит Одесский и Измаильский Анафангел благословил установить крест возле другого измаильского православного храма – во имя святителя Николая.