Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроніка служіння Предстоятеля УПЦ

ХРОНІКА СЛУЖІННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ

7-8 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Троїце-Сергієву Лавру, де взяв участь у святкуванні дня пам’яті преподобного Сергія, ігумена Радонезького, чудотворця. Всенічну Блаженніший Митрополит звершив у Свято-Успенському соборі Лаври, а Божественну літургію в Свято-Троїцькому соборі обителі. По завершенні літургії Блаженніший Владика відслужив молебень перед ракою із чесними мощами преподобного авви Сергія.

11 жовтня Собор преподобних отців Києво-Печерських, в Ближніх печерах (прп.Антонія) почиваючих. Службу Божу Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври в співслужінні Преосвященного Павла, єпископа Вишгородського, лаврського та академічного духовенства. По завершенні літургії відбувся хресний хід від Великої Лаврської Церкви Успіння Пресвятої Богородиці до Хрестовоздвиженського храму, що на території Ближніх печер, де було відслужено молебень всім преподобним отцям Києво-Печерським.

13 жовтня. Напередодні Покрова Пресвятої Богородиці Всенічну Блаженніший Митрополит Володимир відправив у Свято-Покровському жіночому монастирі м.Києва.

14 жовтня Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Блаженніший Митрополит Володимир освятив новопобудований в с.Гребінки Васильківського району, що на Київщині, Свято-Покровський храм та звершив у ньому Божественну літургію. Блаженнішому Митрополиту співслужили Преосвященний Павел, єпископ Вишгородський, духовенство єпархії. Новоосвячений Свято-Покровський храм побудовано старанням А.А. Засухи — голови Київської облдержадміністрації, та Т.Засухи — народного депутата України.

20 — 21 жовтня Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Закарпатську область.

20 жовтня Митрополит Володимир відвідав храм на честь Всіх святих, в якому освятив дзвони, що будуть підняті на дзвінницю поблизу храму. Того ж дня Митрополит Володимир мав зустріч з головою Закарпатської облдержадміністрації Е.Е.Москалем, іншими посадовими особами області. Під час зустрічі були обговорені різні питання щодо стану Православної Церкви на Закарпатті. Того ж дня Блаженніший Владика відвідав будівництво собору в м. Ужгороді, а також Свалявський Свято-Кирило-Мефодіївський жіночий монастир.

21 жовтня в Свято-Миколаївському чоловічому монастирі с. Іза-Карпутлаш Хустської єпархії відбулась канонізація схіархімандрита Алексія (Кабалюка) у лиці місцевошанованих святих нашої Церкви. Богослужіння очолив Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України. Йому співслужили: митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Миколай, архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, єпископ Хустський і Виноградівський Іоан, єпископ Вишгородський Павел, єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт, єпископ Почаївський Володимир, духовенство Хустської, Мукачівської та інших єпархій УПЦ. У богослужінні взяв участь представник Чехословацької Православної Церкви, настоятель храму на честь мч. В’ячеслава, що у м.Брно Чеської республіки, протоієрей Іосиф Фейсак, який зауважив, що Чеська Православна Церква підтримує молитовне і канонічне єднання тільки з Українською Православною Церквою, яку очолює Митрополит Володимир. «Свято Закарпаття, — підкреслив він, — це і наше свято, бо православні Чехії добре знають отця Алексія і свято бережуть пам’ять про нього у своїх серцях». Хресним ходом із Свято-Благовіщенського храму м. Хуст до Миколаївського монастиря була принесена ікона Божої Матері «Акафістна», яка була передана в благословення прп.Алексію на Святій Горі Афон настоятелем Свято-Пантелеімонівського Афонського монастиря.
Після малого входу була відслужена остання заупокійна літія за схіархімандритом Алексієм. Потім Високопреосвященніший Митрополит Онуфрій зачитав постанову Священного Синоду про причислення до лику святих схіархімандрита Алексія (Кабалюка). Єпископ Хустський і Виноградівський Іоан прочитав житіє преподобного. У своїй проповіді Блаженніший Митрополит Володимир сказав, що, дивлячись на новоявлених угодників Божих, кожен із нас повинен прагнути святості, вдосконалюючись у християнських чеснотах. Під час богослужіння у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі молилося понад тридцять тисяч віруючих.
Того ж дня Митрополит Володимир на кладовищі м. Хуст освятив храм-каплицю на честь 2000-ліття Різдва Христового, відвідав міський Свято-Благовіщенський храм та будівництво кафедрального собору.

22 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце, заклав перший камінь та капсулу з благословенною грамотою під будівництво дзвінниці при Мукачівському кафедральному соборі на честь Почаївської ікони Божої Матері.

25 жовтня Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Овруцьку єпархію, в якій звершив освячення новозбудованого кафедрального собору на честь Преображення Господнього. За Божественною Літургією, яка була відслужена по освяченні храму, Блаженнішому Митрополиту співслужили Архієпископ Рівненський та Острозький Варфоломій, Архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон, Архієпископ Львівський і Галицький Августин, Єпископ Сарненький і Полісський Анатолій, Єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій, Єпископ Новгород-Сіверський Амвросій. По закінченні літургії Митрополит Володимир, єпископи, керівництво області та району поклали квіти до пам’ятника та вщанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, що поклали своє життя при звільненні овруцької землі від німецько-фашистських загарбників. Перебуваючи на Овруцькій землі, Блаженніший Митрополит мав зустріч з головою Житомирської облдержадміністрації М.Рудченком, головою Овруцької райдержадміністрації М.Боліщуком, головою обласної ради А.Войтенком, послом України в республіці Греція В.Кальником.

28 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Львівську єпархію, де очолив святкування з нагоди 100 — річчя храму на честь святого великомученика Георгія Побідоносця, старостою якого був професор Львівського університету Михайло Грушевський. Службу Божу Митрополит Володимир звершив у співслужінні Митрополита Чернівецького і Буковинского Онуфрія, Архієпископа Філадельфійского и Східно-Пенсильванського Германа (Американська Православна Церква), Архієпископа Лодзинського і Познанського Симона (Польська Православна Церква), Архієпископа Тернопільского і Кременецького Сергія, Архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Миколая, Архієпископа Овручського і Коростенського Віссаріона, Архієпископа Львівського і Галицького Августина, Єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона, Єпископа Єдинецького і Бричанського Доримидонта (Православна Церква Молдови), Єпископа Почаївського Володимира, Єпископа Брестського і Кобринського Софронія (Білоруська Православна Церква).
Після малого входу відбулася канонізація священномученика архідиякона Никифора Кантакузена (+1598), великого протосинкела Константинопольського патріарха, який під час Брестської унії сповідницьки закінчив своє життя.
По закінченні богослужіння відбувся хресний хід довкола Свято-Георгіївського храму, під час якого було відслужено молебень, а також освячено пам’ятний знак на честь ювілейної події.

Підготував Олександр Драбинко