Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. У Свято-Троїцькому храмі відзначили 25 років відродження Православ’я у Жовтих Водах

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, у молодому шахтарському місті Жовті Води вперше була відслужена Божественна літургія. На той час православні жителі цього міста вже багато років терпляче чекали відкриття Дому Божого, проте міська влада їм відмовляла, мотивуючи тим, що «молодіжному» місту, у якому більшості населення по 35-40 років, не потрібна церква, а пенсіонери при сильному бажанні можуть поїхати до найближчого храму за десятки кілометрів. Щоправда, з початком відродження Православ’я у останні роки Радянського Союзу, на околиці міста в селищі Весела Іванівка віруючим дозволили збиратися у старій крихітній хатині в промисловій зоні.

Як пригадували старожили, у 1959 році, через два роки після отримання селищем міського типу Жовта Ріка статусу міста, діючий молитовний дім Святої Трійці на вулиці Зеленій знесли, все церковне майно було таємно вивезене уночі і на цьому місці побудували школу. Духовне і літургійне життя у 32-ох, а згодом у 62-охтисячному місті призупинилося…

І ось у 1991 році віруючим жовтоводцям нарешті було дано дозвіл на відкриття православного храму. Будівля теперішнього, також Свято-Троїцького храму, що розташована на центральній вулиці міста, від початку 50-х років ХХ сторіччя діяла як клуб на честь 300-річчя возз’єднання Росії з Україною. По волі Господа ця будівля навіть у часи страшного безбожжя вже мала своє істинне святе призначення: найстаріші прихожани теперішнього храму пригадували, як ще під час будівництва клубу на будівельний майданчик приходила літня жінка і казала, що це буде православний храм, а вже після відкриття клубу «300-річчя» один літній чоловік також упевнено називав цю будівлю церквою Божою.

Від першого дня відродження духовного життя у Жовтих Водах несе пастирський послух на ввіреному йому приході благочинний Жовтоводського благочиння протоієрей Олександр Пономаренко.

Недільного дня, 16 жовтня 2016 року, на духовне торжество з нагоди 25-річчя Свято-Троїцького храму зібралися священики Жовтоводського благочиння, які колись починали тут свій шлях до Бога, та жителі міста, які у свій час також духовно народилися у стінах цього храму, а нині відвідують богослужіння вже у трьох діючих храмах Жовтих Вод.

Урочисте богослужіння очолив правлячий архієрей митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем. Йому співслужили Божественну літургію: настоятель храму протоієрей Олександр Пономаренко,благочинний Криворізького міського Центрального благочиння протоієрей Анатолій Риженко, клірики Жовтоводського благочинного округу, запрошене духовенство.

На малому вході за багаторічне пастирське служіння та з нагоди 25-річного ювілею Свято-Троїцького храму його настоятель протоієрей Олександр Пономаренко був нагороджений медаллю Криворізької єпархії святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких І ступеня, медаль ІІ ступеня отримав клірик храму протоієрей Олександр Стогній.

По завершенні Божественної літургії був звершений святковий молебень, після якого митрополит Єфрем привітав настоятеля храму, благочинного Жовтоводського благочиння протоієрея Олександра Пономаренко з нагоди 25-річного ювілею Свято-Троїцького храму і подякував настоятелю за ревні пастирські труди по відродженню православного храму, літургійного життя і духовному вихованню віруючих в м.Жовті Води.