Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Відбувся XX-й ювілейний Різдвяний благодійний концерт

«Христос Раждається! – Славімо Його!», – ці слова ще нещодавно лунали у храмах, коли усі ми переживали різдвяну радість. Здавна існує в нашому православному народі благочестивий звичай, прославляючи Богомладенця Христа, творити справи милосердя. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, вже доброю традицією Волинської єпархії стало проведення щорічних Різдвяних благодійних концертів з метою збору коштів для дітей – сиріт, для тих, кого доля обділила можливістю мати люблячих батьків. А у 2014 році це Різдвяне дійство відбувається вже вдвадцяте, отож цьогорічний концерт, який відбувся 4 лютого, є ювілейним.

Початок концерту благословив його натхненник митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. «Дорогі брати і сестри, наша єпархія вже двадцятий раз проводить цей благодійний різдвяний концерт для збору коштів дітям-сиротам. Тяжка доля сироти, і я сам це знаю. Але є люди із милосердними, добрими серцями, які допомагають таким дітям. І ось і ми з року в рік проводимо такі концерти. Збираємось разом із єдиною метою – щоб ще і ще прославити Господа нашого Ісуса Христа, а також зібрати наші копієчки для допомоги дітям-сиротам. І нехай Господь дає вам терпіння, здоров’я, сил і відкриває ваші добрі серця для добра», – сказав, звертаючись до присутніх владика Ніфонт.

З боку влади митрополита, учасників та відвідувачів концерту привітали заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк та перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук.

«Ми хочемо вам, дорогий владико, подякувати за те, що ви проводити такі концерти. Ми маємо можливість почути духовні піснеспіви, такі концерти наповняють нас молитовним настроєм, змушують подумати про ближнього», – зауважив Олександр Курилюк. Він також особливо відмітив те, що митрополит Волинський і Луцький Ніфонт вніс величезний розвиток у ствердженні духовних цінностей на Волині,у справи милосердя: «ви – велика людина, яка дарує усім нам добро». А Святослав Кравчук,в свою чергу побажав владиці Ніфонту провести ще як мінімум 20 таких концертів: «і щоб через 20 років ми знову із вами тут зустрілись, щоб ви знов вийшли на цю сцену. Хай вас Бог оберігає, і хай вам щастить».

В свою чергу митрополит Волинський і Луцький Ніфонт передав голові Волинської ОДА Борису Клімчуку, голові Волиньради Володимиру Войтовичу та луцькому міському голові Миколі Романюку відзнаки Волинської єпархії та сувеніри.

Зі словами благословення і вітання з нагоди проведення XX-го ювілейного різдвяного благодійного концерту до митрополита Ніфонта, священнослужителів і вірних Волинської єпархії звернувся Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Звернення Предстоятеля зачитав секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук.

«Ваше Високопреосященство! Дорогий владико Ніфонте! Шановні волиняни! Щиро вітаю Вас з Різдвом Христовим та Новим Роком благості Божої. Радію з того, що у цей святковий період року на Волині відбувається ювілейний Різдвяний благодійний концерт, мета якого – збір коштів для дітей-сиріт. Вже у двадцятий раз під мудрим керівництвом владики Ніфонта зберуться разом небайдужі люди, щоб допомогти дітям з особливою долею. Волинська єпархія нині реалізовує багато просвітницьких і благодійних проектів. Ваші молитви, добрі справи і пожертви приймає Сам Господь Іісус Христос. Церква протягом історії намагається розкрити справжню значимість та цінність сім’ї, яка має будуватися на любові, котра, в свою чергу, починається з самопожертви чоловіка і жінки задля спасіння душі, народження і виховання дітей як громадян землі та неба. Найдорожче, що потрібне сироті – це не кошти і подарунки, а тато і мама. Відрадно, що Волинська єпархія, окрім збору коштів, закликає волинян брати у свої родини прийомних дітей. Це справжня християнська любов. Сам Господь перебуває там, де сироти. Прикликаю на всіх Боже благословення!», – йдеться у зверненні Блаженнішого.

Присутні на концерті змогли переглянути невелику документальну стрічку про історію Різдвяного благодійного концерту, який з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта проводиться Волинською єпархією. Започаткований був він у 1995 році, втім вже у 1997 році приміщення Палацу культури Луцька було замало, аби вмістити усіх бажаючих відвідати цей духовно-мистецький благодійний захід. І нині він збирає безліч людей, які бажають як духовно збагатитись, так і допомогти дітям, обділеним батьківським теплом і любов’ю.

Розпочав концертну програму хор луцького храму Всіх святих Землі Волинської «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Вислоцької. Його учасники у властивій їм високопрофесійній манері виконали низку різдвяних колядок.

Не могли не зворушити присутніх на концерті виконані самим митрополитом Ніфонтом духовні пісні «Лампада» і «Странник». Зокрема, перший твір присвячений темі покаяння, розповідає про стан душі. яка прагне до Бога. Хоч і обтяжена гріхами, глибоко розкриває тему молитви. Як розповів владика цей твір був складений афонським монахом, який свого часу в 60-х роках покинув посаду прокурора, яку він займав проживаючи за Уралом в тодішньому СРСР, і прибув спасатись на Святу гору Афон. А друга псальма присвячена шляху слідування за Христом.

«Тумани, тумани, верніть мені маму…», – коли слова цієї пісні почали лунати з уст юної учасниці концерту Софії Мазурак, на очі присутніх мимоволі навертались сльози, адже присвячена вона гіркій сирітській долі. До слова це – один із улюблених творів владики Ніфонта, який сам у дитячі роки пізнав усі гіркоту сирітської долі. Варто зауважити, що дівчинка співала не сама, окремі куплети виконували тріо священнослужителів – архімандрит Аліпій (Сапіга), протоієрей Олександр Мазурак та архідиякон Зосим (Город).

Новонародженого Богомладенця Христа прославив і хор незрячих храму Всіх святих Землі Волинської під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака, який цього року відзначає 11-річчя від дня заснування. При чому перший раз цей колектив заспівав 11 років тому саме під час Різдвяного благодійного концерту. А нині він виконує церковні піснеспіві під час відправи ранньої Божественної Літургії у храмі Всіх святих Землі Волинської Луцька. Як зауважив митрополит Ніфонт цей хор є своєрідною «перлиною» Волинської єпархії, і дивлячись на цих людей, зрячі і сильні повинні вчитись не «опускати руки» і не нарікати на долю.

Невеличкий дитячий вертеп презентували учні ЗОШ І-ІІІ ступеня – інтернату селища Люблинець Ковельського району.

Особливо мелодійно лунали духовні канти та колядки у виконання молодіжного хору «Уміленіє» луцького храму святого великомученика і цілителя Пантелеімона. Варто зауважити,що у властивій цьому колективу манері юнаки та дівчата виконують доволі складні твори.

«Ангельськими голосами» прославляли Христа черниці Свято-Стрітенського Михнівського жіночого монастиря.

«Ой над Віфлеємом зірка засіяла» та кілька інших колядок виконав хор вихованців ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра. До слова, як зізнаються багато прихожан Свято – Покровського кафедрального храму Луцька, де юнаки співають постійно, їх спів надає особливої краси богослужінням.

«Спи Ісусе», «На небі зірка засіяла» – ці дві колядки пролунали у виконанні тріо священнослужителів – архімандрита Аліпія (Сапіги), протоієрея Олександра Мазурака та архідиякона Зосима (Города).

Участь у концерті також взяли архієрейський хор Свято-Покровського кафедрального храму луцька та дитячий хор недільної школи, що діє при цьому храмі.

Вихованці ВДС представили очам присутніх також і різдвяний вертеп. Юнаки втілили на сцені образи мудреців, пастухів, Ірода та його воїнів, книжника із справжньою театральною майстерністю. При чому в окремі моменти глядачі могли і посміятись з традиційних для українських народних вертепів комічних персонажів. Належні різдвяні піснеспіви. Якими супроводжувався вертеп виконали дівчата – вихованки регентського відділення. Що діє при семінарії

Заколядував зі сцени і колектив колядників міста Луцька.

А завершив концертну програму Волинський державний академічний народний хор. Його учасники під музичний акомпанемент виконав кілька щедрівок, отож присутні мали нагоду почути класику народної музики.

Наприкінці концерту зі словами вітань і вдячності до митрополита Волинського і Луцького Ніфонта звернулась голова правління Дитячого Фонду України у Волинській області Олена Грінченко. «Дорогий владико, дорогі священнослужителі, дорогі присутні. Сьогодні вже двадцятий раз відбувається цей благодійний концерт. Для нас великим щастям є те, що у нас є такий владика,який веде нас за собою і є нашим вчителем, вчить нас як своїх дітей», – зауважила Олена Грінченко. Вона презентувала владиці Ніфонту вазу із букетом квітів, а діти привітали архієрея віршами.

Ну і найголовнішою метою концерту, звісно був збір коштів для дітей – сиріт. Цього року під час самого тільки концерту, який, як і торі,к відбувався у приміщеннях облмуздрамтеатру ім. Тараса Шевченка та Палаці культури Луцька вдалось зібрати 300 тисяч гривень. Як розповів митрополит Ніфонт ще 117 тисяч гривень було зібрано на приходах Волинської єпархії. Варто зауважити, що минуло річ під час концерту було зібрано 2671 тисяч гривень. «Загалом, дорогі брати і сестри, впродовж 20 років ми назбирали 1 мільйон 810 тисяч 239 гривень», – проінформував владика Ніфонт.

Архієрей також вручив відзнаки Волинської єпархії та сувеніри голові правління Дитячого Фонду України у Волинській області, хоровим колективам, які взяли участь у концерті, а також ректору ВДС протоієрею Рустику Капаузу, адже вихованці цього духовного навчального закладу завжди беруть найактивнішу участь у підготовці та проведенні Різдвяних благодійних концертів.

Користуючись нагодою, митрополита Волинський і Луцький Ніфонт привітав із ювілеєм голову Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрея Валентина Марчука, який 5 лютого відзначає 35-річчя. «Отець Валентин завжди долучається до проведення наших концертів, реалізації інших проектів нашої єпархії». – підкреслив владика Ніфонт.

«Хочу також щиро подякувати директору телеканалу «Нова Волинь» Ользі Куліш за те. що наш концерт ця телекомпанія транслювала у прямому ефірі, і в цю неділю о 19-й годині 30 хвилин ви зможете переглянути повтор трансляції, а також директору Волинського облмуздраметатру ім. Т. Шевченка Анатолію Гливі, за те, що він погодився «прийняти нас у своєму домі».

В свою чергу відзнаку і подяку від кліриків Волинськьої єпархії отримав і сма владика Ніфонт – її йому вручив секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук.

Насамкінець протодиякон Ростислав Петров виголосив коротку сугубу єктенію, а також многолітня. І «Господи помилуй» і «Многі вам літа» співав увесь зал.

А завершилось дійство духовним гімном України «Боже Великий Єдиний» у виконанні Волинського народного хору.