Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. У ЖДУ ім. Івана Франка нагородили переможців мистецького конкурсу «РІЗДВО. ХХІ століття»

19 лютого у конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка підвели підсумки мистецького конкурсу «РІЗДВО. ХХІ століття», який тривав в університеті з 25 листопада 2013 року до 29 січня 2014 року.

На розгляд комісії мистецького конкурсу ЖДУ імені Івана Франка «РІЗДВО. ХХІ століття» надійшло сімнадцять творчих робіт від восьми осіб, серед яких — два викладача та шість студентів.

За звання кращої у номінації «Фотографія» змагалося дванадцять творчих робіт від трьох учасників — студентки Інституту філології та журналістики, активної учасниці Школи юних журналістів Марії Маслюківської, студентки заочної форми навчання Інституту філології та журналістики Діани Матвійчук і викладача Інституту філології та журналістики Надії Миколаєнко. У номінації «Малюнок» конкурувало п’ять робіт від п’яти художників: студента Інституту філології та журналістики, молодий житомирський художник, Лауреат ІІ та ІІІ премій Міжнародного дитячого конкурсу живопису ім. І. Ю. Рєпіна Віталія Коваля, студента Інституту філології та журналістики, сологітариста житомирського рок-гурту «Tension of strings» Івана Кириєнка, викладача-художниці соціально-психологічного Ірини Міщук, студентки заочної форми навчання Інституту філології та журналістики Тетяни Наконечної та студентки Інституту філології та журналістики, випускниці житомирської дитячої художньої студії «Школа живопису» Віри Смоляр.

«Коли оголосили конкурс, я вирішив не просто намалювати щось на тему Різдва, а копнути глибше. Саме після відвідин з викладачем воскресної школи Житомирського Спасо-Преображенського кафедрального собору в мене з’явився задум показати на малюнку боротьбу світлої і темної сторін душі людини, які навіть у такий святий день як Різдво не припиняють між собою боротьбу», — каже Іван Кириєнко.

Оскільки кількість робіт (фотографій чи малюнків) від одного учасника була необмеженою, то викладачі та студенти ЖДУ імені Івана Франка мали можливість подати одночасно кілька творчих робіт. Найбільше робіт — шість — на Конкурс надійшло від студентки-заочниці Діани Матвійчук.

Найскладнішою техніка виконання роботи – поєднання акрилових, акварельних фарб, маркера та олівця – була у художника Віталія Коваля.

Найоригінальнішими назви творчих робіт (фотографій) були у викладача Надії Миколаєнко: «Веселая коляда принесла усім добра», «Іго-го колядники, ого-го!», «Коляд, коляд, колядниця, хай задумане здійсниться», «Яке там «Паджеро», коли баян на підводі».

«Конкурс «Різдво. ХХІ століття» є не простим, а особливим. Його тема ще раз підкреслює ті події, які сталися у Віфлеємі більш ніж дві тисячі років тому. На фото, малюнках присутнє бачення Різдва вашими очима, вашим серцем і вашими думками. Конкурсні роботи відображають вічні Різдвяні мотиви – любов до дитини, яку чекають, вбивство младенців, хода блаженних миротворців-колядників, битва Христа і диявола за серце людини Після перегляду ваших робіт, навіть і у невіруючої людини в серці зародиться віра у Спасителя нашого Ісуса Христа», — прокоментував творчі роботи конкурсантів присутній на заході ієрей Миколай, духівник воскресної школи, клірик Житомирського Спасо-Преображенського кафедрального собору.

За результатами Конкурсу переможцем у номінації «Фотографія», який отримав планшетний комп’ютер Fidget 8, стала студентка спеціальності «Видавнича справа та редагування» Інституту філології та журналістики Марія Маслюківська з творчою роботою «В очікуванні дива». Перемогу в номінації «Малюнок» здобула студентка заочної форми навчання Інституту філології та журналістики, художник-любитель Тетяна Наконечна з роботою «Різдво 20.14». Вона в подарунок одержала графічний планшет Intuos Pen&Touch формату S.

«Мені дуже сподобалася ідея мистецького конкурсу, який започаткувала і вперше провела в університеті кафедра видавничої справи, редагування та основ журналістики, студентсько-викладацька газета ЖДУ імені Івана Франка «Універсум» та «Студентське радіо» університету за підтримки ООО «Новелла» офіційного дистриб’ютера Wacom в Україні. Дуже сподобалися всі без винятку роботи учасників – я вкотре пересвідчився, що у ЖДУ імені Івана Франка працюють талановиті викладачі та навчаються надзвичайно креативні студенти», — прокоментував підсумки конкурсу ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух.