Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. У древньому волинському монастирі відбувся чернечий постриг

Напередодні Різдвяних свят в Успенському Низкиницькому монастирі відбувся чернечий постриг.
Після вечірнього богослужіння монахи зібралися у святково прибраний храм, де при мерехкотінні лампад та ялинкових вогників відбулося дійство, коріння якого сягає першохристиянських часів.
Цього дня чернечий постриг прийняв послушник В’ячеслав Ковб, який кілька років готувався до такого важливого кроку.
Згідно древньої традиції, послушник, в одній нижній сорочці лежить ниць на церковній долівці, простираючи хрестообразно руки – на знак смирення і спів-розіп’яття Христові. Браття-монахи закривають його, наче орли пташеня, крилами своїх мантій.
Під спів церковних піснеспівів кандидат приходить до ігумена і відповідає на його запитання про причини, щирість та невимушеність цього рішення. Ігумен тричі роняє ножиці на підлогу, востаннє випробовуючи волю послушника. Тричі майбутній монах піднімає ножиці, переконуючи ігумена у твердості своїх намірів. Відтак, він складає обітниці послуху, посту, цнотливості та нестяжання, а на знак оновлення життя зодягається у нові чернечі одежі.
У постригу послушник В’ячеслав отримав нове ім’я – Варнава, на честь святого апостола Варнави. Отож, вітаємо брата Варнаву та бажаємо йому з честю проходити нелегкий чернечий шлях.
Протодиякон Віктор Мартиненко