Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НIЖИН. Учні Лосинівської ЗОШ вивчають «Основи Християнської етики»

У Лосинівській загальноосвітній школі I-III ст. Ніжинського району Чернігівської області з нового навчального року запроваджено як факультативний курс предмет духовно-морального спрямування «Основи Християнської етики».
Новий предмет вводиться в шкільну програму завдяки спільним зусиллям керівництва Лосинівської ЗОШ I-III ст. та релігійної громади Свято-Троїцької парафії Ніжинської єпархії Української Православної Церкви.
Наразі «Основи Християнської етики» викладають у 5 класі Лосинівської ЗОШ. Вчитель – Лариса Петрівна Дерев’янко.
У 2006 році Міністерство освіти і науки України затвердило «Концептуальні засади вивчення предметів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх навчальних закладах», підготовлені робочою групою за участю представників церков. Відповідно до концептуальних засад, міжцерковною робочою групою підготовлено навчальні матеріали з «Основ християнської етики» для 5 – 6 класів. На сьогодні викладання «Основ християнської етики» та «Християнської етики в українській культурі» здійснюється у близько 30 відсотках шкіл України. Лише за останній рік кількість відповідних навчальних закладів зросла майже на 10 відсотків.
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 р. № 128 та листа заступника Міністра освіти і науки від 18.08.2005 р. № 1/9-436 викладання основ християнської етики проводиться на факультативних засадах за наявності відповідного бажання та волевиявлення батьків.
Курс «Основи християнської етики» є дисципліною християнсько-світоглядного, культурного та освітньо-виховного спрямування, метою якого є побудова фундаменту буттєвих цінностей у сучасної людини. Викладання предмету передбачає виховання в учнів поваги до свободи совісті, релігійних та світоглядних переконань інших людей, здатності до повноцінного життя в суспільстві.