Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Звернення єпископа Львівського і Галицького Філарета до працівників освітянської галузі, студентів та учнів з нагоди Дня знань

Сьогодні, у День знань, перед початком чергового навчального року хотілося б звернутися до вчителів, студентів, учнів та їх батьків зі словами привітання та пастирської настанови. Адже це новий важливий етап у житті кожної молодої особистості зокрема та нашої держави загалом.
В цей день знову відкриваються двері усіх навчальних закладів, за якими формується майбутня історія нації. Час навчання – це час самореалізації, визначення життєвої дороги юнацтва, формування особистості на засадах загальнолюдських християнських цінностей. Те, що закладається в серця та розум під час навчально-виховного процесу сьогодні – визначатиме свідомість підростаючої української нації в найближчому майбутньому!
Шановні освітяни, вітаючи Вас, вважаю за доцільне згадати про той неоціненний подвиг, який Ви вносите в наше суспільство. Дуже важливо усвідомлювати, що Ви плекаєте дітей нашого народу, які завтра займуть важливі ніші у нашому житті. Найголовнішими пріоритетами у Вашому служінні вважаю виховання молоді в добрих християнських цінностях, які формували світогляд наших предків, які відігравали завжди на етнічному рівні життєстверджувальну філософію буття українського народу. Завдяки цим істинам, яких навчили нас батьки, і які ми під впливом секуляризації суспільства дедалі частіше втрачаємо, український народ вмів виживати у самі важкі періоди його існування, адже сформовані вони на Євангельських заповідях любові до Бога і до ближнього, відданості сім’ї, а значіть і Батьківщині. Без цих заповідей ми втрачаємо свою автентичність у відносинах з оточуючими людьми, у формуванні державного ладу, в усвідомленні майбутнього української нації.
Звертаючись до юнацтва, котре після почутого нині першого дзвінка займе свої місця на лавах аудиторій та класних кімнат, хочеться побажати сил та наснаги задля здобуття самих потрібних знань, які допоможуть в дорослому самостійному житті відчути свій поклик та нести достойно те служіння, на яке благословить кожного Господь. Дні, коли Ви навчаєтесь, стають отим золотим багажем, з яким Вам йти далі в життя. За цим етапом життя стоять найщиріші надії Ваших батьків, котрі вкладають у Вас всю свою любов та піклування. Кожного з Вас чекає довгий шлях, відстанню в життя, на якому буде багато труднощів пов’язаних з частим важливим вибором, котрий визначатиме і Ваше особисте життя, і Вашу соціальну роль в українському суспільстві, і як наслідок майбутнє народу та держави. Тому чим більше Ви візьмете з навчального процесу сьогодні, тим ясніший буде життєвий шлях.
В цей святковий день, коли народжуються гарні надії на майбутнє в серцях учнів, їхніх батьків та вчителів, хотілося б побажати здійснення отих чистих мрій, які стають початком відповідального, дорослого життя, стартом майбутніх звершень.
Щиро зичу усім здоров’я тілесного та радості душевної, миру та злагоди повсюдно, де твориться велика таємниця народження людини як особистості. Нехай Всемилостивий Господь подасть сили та розуміння істин, з якими Ви з сьогоднішнього дня будете зустрічатися дедалі частіше.
Прикликаю на всіх Вас Боже благословення!
+ФІЛАРЕТ, єпископ Львівський і Галицький