Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.09.2011. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Сходи до церкви… в Інтернеті

У Володимир-Волинській єпархії першими в Україні започаткували цілодобові онлайн-трансляції з храмів
Нещодавно веб-камера запрацювала у Кафедральному соборі, що у Володимирі–Волинському. А за тим, що діється в Успенському Низкиницькому монастирі, цілодобово можна спостерігати уже кілька місяців. Таке нововведення дуже корисне для вірян, кажуть священики. Бо у такий спосіб послухати слово Боже можуть і прикуті до ліжка хворі, і прихожани, що нині за кордоном на заробітках.
На сайті єпархії УПЦ знаходжу «Онлайн трансляція» і відкриваю. Відразу бачу, що робиться у Кафедральному соборі. На сайті Низкиницького монастиря онлайн трансляцію запустити складніше: у моєму комп’ютері немає оновлень певних програм. Після виконання вказівок, які подаються тут же, я таки можу дивитися онлайн, що діється у храмі. Обідня пора, тож у монастирі не людно. Видно, як горить лампадка. «Поки що камери працюють у тестовому режимі, тож можуть виникати певні неполадки, – каже протодиякон Віктор Мартиненко. – Але ми стараємося відразу все виправити. Таке ми робимо першими в Україні. Бо, до прикладу, Києво–Печерська лавра транслює лише богослужіння, а ми ведемо цілодобову трансляцію. Можна у три години ночі зайти на наш сайт і «побувати» у храмі. Вперше ми таке започаткували на Різдво у Низькиницькому монастирі, а у переддень Великодня – у Кафедральному соборі».
Ідея започаткувати такі онлайн трансляції у храмах належить саме о. Віктору Мартиненку. Він переконаний, що найновіші технології мають слугувати для користі людей та слави Божої. «Подекуди можна почути, що Інтернет – це зло, тож такі онлайн-трансляції не суперечать якимось релігійним нормам?» – питаю. «Що ви! На такому можуть наполягати тільки вороги Церкви, – заперечує священик. – Здавна досягнення людства у першу чергу використовуються у Церкві. До прикладу, коли тільки винайшли книгодрукування, першими книгами були Євангеліє і Біблія. Винаходи у будівництві застосовувалися для зведення храмів. Так і нині Інтернет слугує для проповіді Євангелія. Звичайно, трансляція богослужінь в Інтернеті не заміняє самого богослужіння. Бо головне у ньому – Причастя. Але нам пише багато людей і дякують за нагоду побувати на богослужінні, хоч і онлайн. Найчастіше це віряни з–за кордону.»
У свято Всіх святих Землі Волинської зафіксували рекорд відвідувань. Онлайн трансляцію богослужінь у той день дивилися 32 користувачів у різних куточках світу. «Це не показник, було б десять чи тисяча переглядів, – запевняє о. Віктор Мартиненко. – Якщо навіть одна людина зайшла і у її душі зародилася думка про Бога, чи вона відвернулася від якогось злого наміру, то та ідея стократ себе виправдала. Тут якихось чисельних показників не може бути. Люди багато пишуть на електронну пошту, дзвонять, дякують, і це приємно, значить, ми щось робимо правильно».
Вікторія ЗИЛІНСЬКА
Волинські новини