Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.09.2011. ОВРУЧ. У епархії будується скит на честь преподобного Сілуана Афонського

24 вересня, за благословенням керуючого Овруцькою єпархією митрополита Віссаріона була здійсненна перша літургія у нещодавно посталому скиті на честь видатного подвижника XX століття, преподобного Сілуана Афонського. Божественну літургію очолив настоятель Свято-Троїцького храму села Чоповичі, протоієрей Роман Бовсановський. Протоієрею Роману Бовсановському співслужили клірики Овруцької та Київської єпархій: священик села Українка Малинського району, протоієрей Роман Горошко та благочинний лікарняних храмів Києва, протоієрей Роман Барановський. На святі першої літургії були також присутні фундатори обителі, прочани села Чоповичи, та паломники з міста Києва. Божественна літургія відбувалась у невеличкій дерев’яній каплиці на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця».
Після завершення Божественної літургії собором духовенства, на чолі з протоієреєм Романом Бовсановским, у середині споруджуваного храма був здійсненний молебень до преподобного Сілуана Афонського, опісля чого отець Роман виголосив проповідь про життя святого подвижника.
На звершення отець Роман благословив усіх присутніх іконою преподобного написаною ченцями Свято-Пантелеімонового монастиря на Афоні, здійснив кроплення стін майбутнього храму та прочан святою водою, подякував за спільну молитву, а також побажав усім мирного і тихого життя на багато років.
Скит знаходиться в урочищі села Чоповичі, у мальовничому місті, вдалечині від автошляхів посеред розкішного соснового лісу. На місці скита, як свідчать місцеві мешканці, у XVII столітті знаходився храм, а також була чернеча обитель. На території скита знаходиться джерело з цілющою водою, яке по волі відновилось з того моменту коли на даному місці зібрались чоловіча громада. Це вже третій на рахунку відновлюваний монастир Малинського району Житомирської області. Майбутній цегляний храм, що зводиться за благословенням митрополита Овруцького Віссаріона, має у своїй кладці камені привезені зі Святої Гори Афон. Владика Віссаріон та місцеве священство духовно опікують новопосталу обитель. Так, у цьому році під наглядом митрополита Віссаріона двоє послушників скита Артем Грішин та Віталій Михальченко проходили сорокаденний послух у афонському монастирі великомученика Пантелеїмона.
На даний час громада майбутнього монастиря нараховує 15 чоловік різного віку. Члени громади усі перебувають у стані послушників, під духовною опікою митрополита Віссаріона, протоієрея Романа Бовсановського, священства Овруцької єпархії, а також підтримують зв’язки з Святою Горою Афон.