Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.09.2011. УЖГОРОД. Документи з Державного архіву стали доступні

8 вересня, в управлінні Державного архіву Закарпатської області, Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) (коротко–БІНДЦ) разом з обласним архівом провели спільну виставку архівних документів, присвячених відродженню Православ’я на Закарпатті на початку XX ст. та 100-річчю з дня народження архімандрита Василія (Проніна).
Проведення документальної архівної виставки – унікальне явлення не лише на теренах Закарпаття, але й всієї України загалом. Поруч сиділи досвідчені професори, доценти і кандидати історичних наук кафедри історії України ДВНЗ «УжНУ», архіваріуси і священнослужителі.
Перед початком дійства владику Феодора у холі архіву з квітами зустрів його директор Місюк Михало Дмитрович. Після короткої екскурсії по експонованим архівним документам всі присутні піднялися до зали, де й розпочалася безпосередньо презентація.
Як того і вимагає християнський обов’язок, презентація розпочалася з короткої молитви, після чого зі вступним словом до присутніх звернувся владика Феодор. Владика зауважив, що подібні спільні наукові акції є ярким вираженням синергії між Церквою і наукою та архіваріусами.
З короткими науковими тезами про акт відродження Православ’я на Закарпатті на початку XX ст. та особистість архімандрита Василія (Проніна) виступили Місюк Михайло Дмитрович, директор , протоієрей Олександр Гук, науковий співробітник Фенич Володимир Іванович, Данилець Юрій Васильович, ієрей Олександр Монич, протоієрей Петро Мурник, Данилюк Дмитро Дмитрович.
Після виступів науковців та священнослужителів був показаний відеоролик про отця Василія, після чого владика нагородив науковців та працівників архіву відповідними церковними грамотами.
Прес-служба Мукачівської єпархії