Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.09.2011. КИЇВ. У Національному історико-культурному заповіднику відкрився Музей історії Києво-Печерської Лаври

2 вересня в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику з нагоди 960-річчя Києво-Печерської лаври і 85-річчя заповідника відкрився Музей історії Києво-Печерської Лаври.
Відкриття Музею історії Києво-Печерської Лаври відбулося з благословення Священноархімандрита Лаври Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
В урочистій церемонії відкриття взяли участь: намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, міністр культури і туризму України Михаїло Кулиняк та інші високоповажні гості.
Під час церемонії митрополит Павел, за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України нагородив міністра культури орденом рівноапостольного князя Володимира, директора Заповідника Марину Громову — «Відзнакою Предстоятеля УПЦ», а співробітників — благословенними грамотами.
Основне завдання, що ставили перед собою співробітники Заповідника при створенні Музею — висвітлити розвиток і формування архітектурного ансамблю монастиря, унікального лаврського некрополя, ознайомити відвідувачів з діяльністю видатних історичних особистостей, пов’язаних з Лаврою. Окремий розділ експозиції присвячений виникненню і діяльності Всеукраїнського музейного городка і Києво-Печерського заповідника. Розділ, пов’язаний з відродженням і діяльністю монастиря у сучасних умовах, ілюструється матеріалами, наданими Предстоятелем УПЦ Блаженнішим Володимиром та намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополитом Павлом.
Для кращого сприйняття тематики Музею історії Києво-Печерської лаври в його залах встановлене сучасне інформаційне обладнання, зокрема інтерактивні кіоски, де за бажанням можна переглянути цікаві архівні фото- та відеоматеріали.
Експозицію розташовано у відреставрованих Заповідником автентичних келіях соборних старців Києво-Печерської лаври XVIII сторіччя.
Щороку Заповідник і Лавру відвідують близько мільйона туристів та прочан з усіх країн світу. Відтепер у відвідувачів з’явиться можливість отримати вичерпну інформацію про головну православну святиню України, ознайомитись з основними віхами майже тисячолітньої історії найдавнішого монастиря Київської Русі, архітектурний ансамбль якого включений до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. У 20 музейних залах розташовано 900 оригінальних та копійних експонатів з фондової колекції Києво-Печерського заповідника, найдавніші з яких датуються давньоруським періодом (Х-ХІІ ст.). Принцип побудови експозиції — хронологічний.