Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.11.2010. ПОЛТАВА. У Мгарському монастирі молились за спокій душ померлих від голодомору

27 листопада, з благословення архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа, в Преображенському Соборі Мгарської обителі була відправлена Божественна Літургія, після якої панахида за всіма жертвами голодомору 1933-1933-го та інших років, а також за усіма жертвами репресій тоталітарного режиму проти духовенства, чернецтва та мирян. В заупокійних єктеніях проголошували : « …об упокоении душ усопших рабов Божиих от глада и пагубы безбожною властию уморенных…».Заупокійне богослужіння очолив з благословення архієпископа Филипа настоятель Свято-Серафимівського храму Полтави протоієрей Михаїл Волощук.
По завершені богослужіння на Горі Зажури в селі Мгар відбулось покладання квітів до Меморіалу «Голодомор-33» у якому взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко. «Полтавщина – одна з областей, які найбільше постраждали від голодомору. І саме на Полтавщині був відкритий один із перших Меморіалів народної скорботи «Голодомор-33».
Цього дня в усіх районах та містах відбулися скорботні заходи.
В музейних закладах області оновлені експозиції про відповідний період історії України, організовуються тематичні екскурсії для школярів та студентської молоді.
Бібліотеки області розгорнули виставки літератури на відповідну тематику, проводять заходи з відвідувачами, школярами, студентами.
У навчальних закладах в ці дні проходять тематичні виховні заходи, зустрічі з очевидцями голодомору.
В місцевих засобах масової інформації розміщуються матеріали краєзнавців, спогади очевидців голодомору.
Тих, хто пережив голодомор в області близько 80 тисяч людей. Спеціального статусу вони не мають, проте перебувають під опікою закладів соціального захисту та охорони здоров’я, користуються пільгами.
У навчальних закладах області діють молодіжні волонтерські загони, які в міру своїх можливостей надають допомогу літнім людям.
На сьогодні на Полтавщині встановлено близько 900 пам’ятників та пам’ятних знаків загиблим від голодомору.