Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.11.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав учасників сборів військового духовенства

Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Володимира до організаторів та учасників щорічних сборів військового духовенства УПЦ
Ваше Високопреосвященство,
боголюбиві пастирі, вельмишановні воєначальники,
дорогі брати і сестри!
Сердечно вітаю всіх вас, учасників щорічних зборів військового духовенства Української Православної Церкви. Дуже добре, що православні священнослужителі, які займаються дуже важливим напрямком церковної діяльності, а саме – духовно-пастирською опікою військовослужбовців, регулярно збираються для аналізу проведеної роботи і визначення подальших кроків у своїй діяльності.
Захисники Батьківщини у всьому світі незмінно відчували любов і пошану з боку віруючих, а зв’язок Церкви і Армії у всі часи був досить сильним і ще більш зміцнювався в періоди серйозних випробувань, які виникали в історії. Тому Православна Церква завжди з особливою подякою підносила молитви про христолюбиве воїнство.
З 1999 року Синодальний відділ Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України працює над відродженням традицій, пов’язаних з духовною освітою, задоволенням релігійних потреб військовослужбовців і членів їх сімей. Сьогодні стараннями духовенства УПЦ і христолюбивих воєначальників практично у всіх з’єднаннях і військових частинах створені умови для духовної опіки військовослужбовців.
Сьогодні в Україні Свята Церква доручає здійснення духовно-пастирської роботи серед військовослужбовців кращим священнослужителям, які за розсудом єпархіальних архієреїв зможуть показати воїнам і правоохоронцям гідний приклад християнського життя і жертовного служіння ближнім.
Священнослужителеві, що отримав благословення Церкви на духовно-пастирське служіння в армії та інших силових структурах, необхідно мати чітке уявлення про те, як здійснюється ця місія і хто ті люди, з якими йому належить працювати. Знаючи особливості служіння серед військовослужбовців, військовий священик уникне помилок у своїй діяльності і з успіхом досягатиме поставленої перед ним мети.
Ми вітаємо намір державної влади України ввести інститут військового духовенства. Справді, наше військо потребує впровадження служби військових священиків задля того, щоб військовослужбовці виховувалися в дусі справжнього патріотизму, любові до Бога та земної Батьківщини. Обнадійливим початком цього процесу, на наш погляд, стало створення Ради з душпастирської опіки при Міністерстві Оборони України, головою якого в даний час є архієпископ Львівський і Галицький Августин.
У зв’язку із цим, хочу звернути увагу учасників цієї зустрічі на питання підготовки майбутнього військового священника до служіння пастві в погонах. Всім духовним школам тепер дуже важливо мати в своїх програмах курс духовно-пастирської роботи у Збройних Силах та правоохоронних органах.
Щиро бажаю всім учасникам зборів допомоги Божої в подальшому служінні і сподіваюся, що їх результати принесуть користь багатьом, хто причетний до духовно-пастирської місії Православної Церкви у Збройних Силах та інших військових формуваннях.
11.11.2010 р.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви